Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посіб. для реф.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

2.3. Структура реферату та зміст його окремих елементів

Текст реферату має складатися з трьох основних елементів: вступної частини, основного змісту і висновків. Окремим елементом є “Список використаних джерел”. Також реферат може містити 1–2 додатки у вигляді схем або таблиць, витягів з документів тощо.

У “Вступі” треба вказати на значення, актуальність (злободенність) теми вашого реферату в суспільно-політичному й пізнавальному плані, дати стислу характеристику опрацьованим при написанні реферату джерелам у значенні їх інформативності, оригінальності та об’єктивності авторської позиції. Конкретизуйте, які саме явища, обставини й факти ви прагнете висвітлити, поясніть, чому, на ваш погляд, вони є найважливішими для розкриття теми.

Основний зміст реферату доцільно поділити на 2–3 пункти (розділи) відповідно до окремих аспектів у межах загальної теми. При цьому назви таких пунктів (розділів) слід зазначити безпосередньо в самому тексті роботи, посередині аркуша, перед початком їх викладу. Це, власне, є план, за яким має бути висвітлена тема.

Розкриваючи основний зміст теми, намагайтеся не просто списувати тексти джерел, а там, де це можливо, самостійно їх аналізувати, узагальнювати, не спотворюючи при цьому думки автора. Зосереджуйтеся на головному, будьте лаконічними та дотримуйтеся обов’язкової умови – щоб зміст викладеного вами матеріалу не розходився з концепцією теми і окремих питань.

У “Висновках” слід зробити узагальнення по реферату в цілому, указати на зв’язок між теоретичними положеннями та конкретними реаліями політичних процесів, бажано – з урахуванням вітчизняного досвіду. Можна сказати про те, наскільки глибшими в ході написання реферату стали ваші знання з політології, наскільки осмисленіше Ви почали сприймати факти і явища політики, чи виникло бажання стати більш активним суб’єктом суспільно-політичного життя.

Структура реферату у вигляді “Змісту” має бути відображена на окремому аркуші, наступному після титульного. Навпроти назви кожного структурного елементу, розділу й додатків (якщо вони є), біля правого поля аркуша, потрібно вказати номери початкових сторінок розміщення цих елементів у тексті.

2.4. Мова написання реферату

За бажанням студента реферат може бути виконаний українською або російською мовою. Якщо виникає необхідність буквально процитувати якесь джерело, написане іншою мовою, ніж та, якою виконаний реферат, то цей фрагмент можна навести мовою оригіналу (українського чи російського) або перекласти, якщо ви впевнені в точності свого перекладу.

При перекладі не покладайтеся сліпо на допомогу комп’ютерного перекладача. Перекладені таким чином тексти завжди потребують додаткового редагування. Нехтування цим правилом неодмінно призводить не тільки до серйозних викривлень значень окремих слів і понять, а й викликає більш серйозні деформації авторської думки, що спотворюють смисл наукових положень. Подібна недбалість та зневаження мовою характеризує виконавця реферату з негативного боку й може суттєво вплинути на оцінювання його роботи викладачем.