Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туристично-рекреаційний комплекс Греції_.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

2.4. Лікувально – оздоровчі курорти

Лікувальний туризм здійснюється з метою зміцнення здоров'я і передбачає перебування в санаторно-курортних установах. Туризм із метою лікування виокремлений і у класифікації осіб, які подорожують, рекомендованій UNWTO.

Метою оздоровчого туризму є профілактика захворювань і відпочинок. Він характеризується більшою тривалістю подорожі, відвідуванням меншої кількості міст і більшою тривалістю перебування в одному місці, тобто поряд із проведенням дозвілля передбачає відпочинок. Виокремлення оздоровчого туризму також відповідає класифікації UNWTO.

Найчастіше виділяють рекреаційний туризм, що поєднує поїздки з метою відпочинку, оздоровлення і лікування, а також відновлення і розвитку фізичних, психічних та емоційних сил. Рекреація охоплює всі види відпочинку, в тому числі санаторно-курортне лікування і туризм.

Останнім часом у світі спостерігається зростання інтересу туристів до лікувально-оздоровчого туризму. Швидкий темп життя, безліч стресових ситуацій, зростання потоку інформації, несприятлива екологічна обстановка в більшості країн змушує людей звертатися до цього виду туризму. Подорожі з лікувальними цілями були відомі ще в стародавніх Греції і Римі, громадяни яких використовували цілющі джерела та місця зі сприятливим кліматом для того, щоб зміцнити здоров'я. Перший відомий в історії курорт Асклепія у Давній Греції, розташований поблизу порту Епідаурос, був створений на природних джерелах мінеральних вод у II ст. до н. е. У XVIII—XIX ст. поширилася мода їздити "на води". Люди, переважно багаті, їздили на курорти не з метою лікування, а для відпочинку. Навколо джерел виростали курортні міста, що стали центрами світського життя, поряд із лікарнями споруджувалися концертні зали, іподроми та казино [12].

У Греції м'який середземноморський клімат, прекрасні пляжі, унікальні пам'ятники античності. Але небагато знають, що в Греції є і таке природне багатство, як підземні джерела цілющої води. Причому географія їх досить велика і включає як континентальну частину країни, так і острови.

Найбільш відомий в Європі грецький курорт - Лутракі, розташований в 80 км від Афін, на березі затоки Корінфа. Він славиться мінеральною водою, не поступливою за своїми лікувальними властивостями знаменитим "Віші" і "Эвіан". Між іншим, вона тече тут прямо з крану і дуже приємна на смак, так що пити її можна не виходячи з готелю або, під час прогулянок, в одному з міських бюветів.

Лутракі - перше місто - курорт, відмічений в аналах світової історії. Вода з його джерел (холодних і гарячих) використовувалася для лікування різних недуг ще за часів античності. Вже тоді на цій території з'явився комплекс римських терм (лазень), притягуючих потребуючих зцілення людей не лише з древньої Еллади, але і сусідніх держав. Проте по-справжньому місто як курорт сформувався в 30-і роки минулого століття, ставши першим в Східному Середземномор'ї центром по лікуванню сечокам'яної хвороби.

Втім, вода з місцевих джерел благотворно діє не лише при цій недузі. Сьогодні на відпочинок і лікування в Лутракі приїжджають також ті, хто страждає захворюваннями опорно- рухового апарату, шлунково-кишкового тракту, шкіри. Але навіть, якщо у тебе немає серйозних проблем із здоров'ям, можна пройти курс приємних оздоровчих процедур в одному з SPA -отелей або в муніципальному бальнеологічному центрі. Зрозуміло, усі вони засновані на використанні мінеральної води. Така профілактика дозволяє позбавитися від синдрому хронічної втоми, відновити сили, поліпшити стан шкіри. Послуги в муніципальному бальнеологічному центрі дешевші, а рівень фахівців не менш високий, чим в SPA - готелях.

У вільний від процедур час можно узяти напрокат велосипед, пограти в теніс, поплавати в басейні з термальною водою або відправитися на пляж. До речі, смуга його простягнулася уздовж берега на чотири кілометри, тут же зосереджені і більшість готелів[30].

Рис. 2.3 Курорт «Лутракі»

На острів Эвіа, куди від материкової Греції можна дістатися на поромі менш ніж за годину, знаходиться курорт - Эдипсос. Тут буквально з-під землі б'ють гарячі джерела мінеральної води, про чудодійну силу якої відомо не одне тисячоліття. У далекому минулому на лікування в Эдипсос приїжджало немало знаменитостей, серед яких був старогрецький письменник, історик і філософ Плутарх, що згадував про курорт у своїх працях. Втім, і в наші дні в Эдипсосе можна зустріти зірок світового кіно і шоубизнеса, що оздоровлюються після напружених зйомок і стомливих гастролей. Кращий засіб для цього - ванни, для приготування яких древні греки змішували гарячу воду джерел з холодною морською. Так, власне, роблять і зараз в одному з кращих у світі SPA – готелів Thermae Sylla. Свою назву він дістав від імені давньоримського диктатора і військовоначальника Сілли, в роки правління якого в Эдипсосе на місці римських терм були побудовані спеціальні ванни. Руїни їх збереглися до наших днів.

Ще в минулому столітті учені встановили, що води місцевих джерел містять радон і ряд корисних для здоров'я мінералів. Вони добре допомагають при ревматизмі, захворюваннях суглобів і хребта, нервової системи, жіночих статевих органів. Серед лікувальних процедур, вживаних в медичному центрі готелю, усі види масажу, рефлексотерапія, інгаляції, особливі східні і вулканічні парові лазні. Крім того, косметологи Thermae Sylla розробили для відпочивальників спеціальні програми краси і оздоровлення, що включають, зокрема, пілінг тіла, обгортання з морськими водоростями, виноградотерапію для особи і тіла. Усім відпочивальникам, незалежно від віку, лікарі рекомендують плавання в басейні або в морі. У нього впадає гаряча вода термальних джерел, тому навіть навесні біля берега воно тепле[30].

Рис. 2.4 Лід і плам’я в Эдипсосі

Наука про збереження і зміцнення здоров'я, іншими словами гігієна, народилася саме в древній Греції. Загартувати організм, підтримати чистоту шкіри, попередити можливі хвороби допомагали водні процедури. Приміром, в містечку Троянуполі, розташованому на сході континентальної Греції, існував такий звичай: в будинках знатних громадян гостю в першу чергу пропонували прийняти ванну, щоб освіжитися і зняти втома після дороги. Що ж до людей, що страждають будь – якими недугами, то для них бальнеотерапія була порятунком. Цілющу воду для ванн брали з місцевих термальних джерел, біля яких будували лікарні, - "Асклепії", де пацієнтів приймали лікарі.

Сьогодні в Троянуполі приїжджають на лікування не лише греки. У містечку є термальні джерела спеціально для ванн, які допомагають при артритах і артрозі, невралгією, гінекологічними захворюваннями. Для тих, хто страждає діабетом, захворюваннями нирок і шлунково-кишкового тракту, лікарі рекомендують пити мінеральну воду.

До речі, Троянуполи, на відміну від Лутракі і Эдипсоса - менш жваве місце. Цей курорт для тих, хто хоче відпочити від шуму і метушні великих міст. Є тут і свої пам'ятки, які у вільний від процедур час радять подивитися гіди. Приміром, руїни Візантійського храму, що збереглися до наших днів.

Рис. 2.5 Ванни в «Троянуполі»

Синє море, білий пісок, вікові сосни, Свята гора Афон і батьківщина Арістотеля Стагира - усе це півострів Халкідікі. Розташований на північно-східному узбережжі Егейського моря він нагадує тризубець посейдона. Один з найзнаменитіших курортів півострова називається Нікіті. Свою популярність він підучив завдяки кращим в Греції пляжам і прекрасному сервісу. Зірка курорту - Danai Beach Resort & Villas. Цей готель належить знаменитим серед сім'ї Рифенсталь і носить ім'я власниці цього в усіх відношеннях незвичайного готелю. Окрім номерів, кожен з яких має індивідуальний дизайн і унікальної авторської кухні, Danai пропонує своїм постояльцям SPA – процедури. Наприклад, нікого не залишає байдужим карибський масаж. Він робиться з мусом з папайї, ананаса і олій. Процедура включає подвійне очищення, тривалий масаж обличчя, шиї, плечей і рук, а так само маску для особи, яка зробить твою шкіру свіжою і підтягнутою. Правда, масаж такий коштує недешево - 135 євро за 90 хвилин. Доступніша, але не менше цікава і релаксуюча процедура - "Belle époque" (42 євро за 25 хвилин). Це гідромасаж і дощовий масаж усього тіла на спеціальному ліжку. Закінчується ця процедура арома і квітковою терапією. Побувавши в Греції, не можна не зробити масаж "Аполон" (50 хвилин 30 євро). Це розслабляючий сеанс ніжного і глибокого масажу із запашними есенціями і рідкісними маслами. Шкіра вбирає усе найкорисніше і виділяє тонкі тропічні аромати ванілі і лілій[32].