Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туристично-рекреаційний комплекс Греції_.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

2.2. Гірськолижні центри

Останнім часом в Греції набули широкого розповсюдження екстремальні види спорту. Якщо навесні і влітку це рафтинг, каяк і сафарі, то зимою – це лижі. Не дивлячись на те, в Греції і взимку сніга не так багато, с кожним роком тут з’являється все більше гірськолижних курортів де можна задовольнити своє бажання покататися на лижах, і просто відпочити в горах. Тут можна і просто битися сніжками, і ліпити снігову бабу, і просто гуляти засніженими просторами. Для лижників – початківців – це перші кроки лижною полосою, і перші падіння, а для професіоналів – це насолода морозним повітрям і швидкістю спуску на крутих лижних спусках.

Враховуючи різну публіку і, відповідно, різні можливості, горно лижні курорти надають одночасно з лижні для прогулянок і траси різноманітної складності.

Так, «архаріон» - траса для початківців (позначається зеленим кольором) зазвичай до 200 метрів, «парадисос» - блакитна (як правило, в межах 800 метрів), червона – «Арістотеліс» - досягає 1800 метрів, а «чорна» траса розрахована для майстрів – професіоналів

У 180 кілометрах від Афін знаходиться найвідоміший з грецьких горно лижних курортів і улюблене місце відпочинку афінян – горний масив Парнас. Будівництво горно лижного центру тут було розпочато в 1975 році, а закінчено вже, практично, наступного року.

Найвища точка курорту – 2,260 метрів, а найнижча станція знаходиться на висоті 1,600 метрів над рівнем моря з перепадом висоти в 600 метрів. Парнаський гірськолижний центр має в розпорядженні 20 трас загальною протяжністю в 14 кілометрів, 38% з яких розраховані для початківців, 42% середнього рівня і 20% - складних. Сезон катання триває з грудня по квітень.

Гірськолижні курорти «Парнасос» упродовж багатьох років є найкращими в Греції і постійно оновлюються. Розташування - в 180 км від Афін, в 35 км від міста Дельфи і в 20 км від готельної бази. Фтеролака знаходиться на висоті 1800 м, Келарія - 1750 м. З підйомників 6 канатно-крісельних, 5 букельно-буксирувальних і 1 телекабіна. Трас більше 20, загальна протяжність яких 14 км. 16 видів спуску (від 600 м до 4 км), з них 13 синіх і червоних (для початківців і середньої складності) і 3 чорних (для проведення змагань). Гірськолижні курорти Парнасу - улюблене місце зустрічі видатних грецьких діячів культури і мистецтва.

Найближчі готелі розташовані в довколишніх Дельфах і Арахові[33].

У містечку Арахово нічне життя особливо насичене. Так, тут в кафе, барах нічних клубах можна не лише смачно поїсти, але і послухати музику на будь-який смак: від народної до джазової.

Для жителів північної частини країни найбільш улюблене місце відпочинку в зимову пору - вершина Сіли, розташована на горі Верміон.

Цей перший гірськолижний центр країни, що функціонує ще з 1934 року, по праву вважається одним з кращих гірськолижних курортів в Греції. Вища точка досягає 1,900 метрів (перепад висоти - 400 метрів). Кількість трас тут менше, ніж на Парнасі - всього 12, але загальна протяжність їх досягає 20 кілометрів. Сезон катання - з грудня по березень. Гірськолижний курорт Сіли має сноуборд-парк і 7 підйомників.

На південний схід від Верміон знаходиться місто Верія, столиця префектури Іматія. У 12 кілометрах від Верії розташована Вергина (древня Егес) - перша столиця македонської держави, де знаходяться поховання македонських царів і гробниця Філіпа II - батька Олександра Македонського. В околицях Верії збереглися візантійські і пост-византийскі церкви, а також розвалини старої міської стіни.

Але головною пам'яткою курорту є, передусім, звичайно ж, дивовижна багата природа і, природно, традиційні села, що розмістилися в околиці. Національний колорит, фантастична кухня і прекрасне вино створюють в комплексі неповторні умови для відпочинку, як короткочасного - на вікенд, так і тривалішого, - на усю зимову відпустку[35].

Рис. 2.2 Гірськолижні курорти