Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туристично-рекреаційний комплекс Греції_.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

Розділ 2. Географічна характеристика туристично – рекреаційного комплексу Греції

2.1. Рекреаційні комплекси купально – пляжного туризму Греціїї

Афіни - це галасливе, темпераментне місто. У першу чергу інтерес туристів викликає Акрополь. Прямо над Акрополем розташовано район Плака - справжня скарбниця, багата церквами, традиційними тавернами, кафе і магазинчиками. Крім того, інтерес викликають Храм Зевса Олімпійського, Панафінский стадіон, музей Акрополя, і інші визначні пам'ятки міста.

Регіон Халкідікі знаменитий красивими мисами і бухтами, покритими зеленими лісами гори і водоспади казкової краси, а також зосереджені тисячі пам'яток світової популярності - Олінтос, Діон, Вергина, Пелла, о.Тасос і Платамон (Додаток В).

На півдні Егейського моря знаходиться найбільший острів Греції – Крит (Додаток Г). На його північному узбережжі знаходяться кращі пляжі Греції, а в гірських центральних районах - близько 3 тис. печер, глибокі каньйони і долини. Столиця Криту - місто Іракліон. Головні пам'ятки о. Крит - Палац Кноссос, мальовниче ущелині Самарь, історичний монастир Аркадії, монастир палив і пальмовий пляж Ваи, монастир Превелі, пляж Превелі, острів прокажених Спіналонга, печери Мата, плоскогір'я Лассіті - печера Дикту і монастир Керра.

Родос - найбільший з островів Додеканіса, всипаний бухтами і узбережжями, що вступають в контраст з гірським ландшафтом острова. Саме на цьому острові колись знаходилося одне з семи чудес світу - Колос Родоський. Іншими визначними пам'ятками острова є Долина метеликів і центр Каліфея-Фаліракі (Додаток Д).

Корфу – один з найзеленіших грецьких островів, славиться оливковими і кипарисовими лісами, живописними бухтами і відокремленими пляжами.

Міконос - один з найзнаменитіших островів Греції - модний богемний курорт. Острів разюче гарний - невисокі скелясті пагорби, мальовничі вітряні млини, білосніжні будиночки і вузькі вулички, безліч церков і блакитне море, обрамлене прекрасними пляжами Айос-Стефанос, псарі, Калафатіс, Платіс-Ялос, Орнос, Елья і Панормос.

Цікаві о.Кос - Антімаха, Асфендья, Замок лицарів, Камарі, Кефалос, Платан Гіппократа

Санторіні - єдиний вулканічний острів Європи, з яким пов'язано безліч легенд про Атлантиду (Додаток Є).

Національні парки Греції

У Греції є 10 національних парків , що охоплюють 68732 га.

  • Вікос-Аоос

  • Енос (гора)

  • Закінф

  • Національний морський парк Алонісос-Північні Споради

  • Національний парк Білі Гори

  • Олімп

  • Парнас

  • Парніта

  • Преспа (озеро)

  • Пінд

У наші дні саме тут відбувається церемонія запалювання Олімпійського вогню.

Рис. 2.1 Олімпійський стадіон.

Тут, починаючи з 776 р. до н.е. і протягом 1100 років проводилися Олімпійські ігри.

Значну роль відіграє паломницький туризм.

Свята гора Афон (тільки для чоловіків) - це безцінний скарб, пам'ятник історії християнства і візантійської культури. Свята Гора в будь-який час залишалася незалежною й автономною "чернечою республікою". У соборах монастирів зберігаються чудотворні ікони, мощі святих апостолів і великомучеників, безліч інших великих святинь. Від'їзд на Святу Гору Афон здійснюється в міру набору православної паломницької чоловічої групи в кількості 5-10 осіб.

Острів Патмос - одна з найбільших святинь православного світу. Тут відбував заслання Святий Апостол і Євангеліст Іоанн Богослов, тут він написав свій "Апокаліпсис", найзагадковішу і таємничу книгу Нового Завіту. Православні християни називають острів Патмос "Егейським Єрусалимом" і прочан тут не менше, ніж у Палестині. Алексіс Комнінос (Візантійський імператор, XI ст.) подарував Патмос ченцю Христодулу Летриносу, щоб тут заснувати монастир на честь Апостола Іоанна. Так був побудований святий монастир Патмоса, найвизначніша пам'ятка острова. Патмос має гірський ландшафт, кам'янистий ґрунт і багато невеликих бухт. Його білосніжні будинки з арками, між якими там і тут піднімаються маленькі церківки і будинки морських капітанів, вузькі вулички, призьби і площі з видом на Егейське море оточують стіни фортеці.