Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туристично-рекреаційний комплекс Греції_.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

2.3. Дайвінг – центри Греції

Незважаючи на невелику площу в 131 940 кв. км, Греція має найкрасивіше узбережжя, загальною протяжністю в 13 676 км(для порівняння: Іспанія - 4 964, Італія - 7 600, Великобританія - 12 429, США - 19 924, Австралія 25 760.

Практично це означає, що кристально-прозорі води тут буквально всюди, і це невід'ємна риса грецьких пейзажів. Величні озера і річки, із захоплюючими дихання вируючими водоспадами, доповнюють прекрасну картину, що об'єднує водну стихію з красою земельних ландшафтів.

Унікальна чистота грецьких морів і фантастичне багатство підводних глибин роблять Грецію привабливою для любителів підводних досліджень. Занурення з маскою дозволене скрізь, але занурення з аквалангом, з балонами з атмосферним повітрям (80% азоту + 20% кисню) заборонено в тих районах, де під водою знаходяться античні пам'ятки. У Греції працюють десятки шкіл дайвінгу. Усі, хто занурюється самостійно, зобов'язані виконувати приписи і наслідувати обмеження, встановленим законом 5351/32 про древні пам'ятники. Підводні заходи з використанням спеціального спорядження дозволені зі сходу до заходу сонця.

Зокрема, ті, що цікавляться підводним плаванням повинні знати, що заборонені:

- підводне полювання з використанням спорядження для автономного занурення (підводна рушниця з місткостями).

- фотографування, привласнення або переміщення античних пам'ятників. У разі виявлення античних пам'ятників слід негайно повідомити про це в найближче відділення археологічної служби Міністерства Культури (чи до Інспекції Підводної Старовини ), або портовій владі або в поліцію.

- використання і зберігання (на судні ) спеціального спорядження для археологічних розкопок [36].

Підводний світ островів Греції таїть в собі багато цікавого. У морях мешкає величезна різноманітність молюсків і риб, з великих тварин зустрічається середземноморська морська черепаха, восьминіг, тюлень-чернець та ін.

Окрім тваринного світу під водою в зоні досяжності приховані багато красивих підводних печер і рифових стінок, а на дні лежить безліч затонулих кораблів самих різних епох.

Видимость:вода прозора, видимість 10-30 м. Проте, якщо трапляються сильні південні вітри, видимість знижується до 5-7 м.

Температура води по сезонах і глибинах : в травні температура води починає підвищуватися і на поверхні прогрівається до +17-190 С. З червня по серпень — 20-250 С, у вересні-жовтні — 21-230 С. Взимку і весною температура води 11-150 С.

Солоність води : солоність Егейського моря — 37,0-40,0 ‰.

Течії: в західній частині Егейського моря течії спрямовані на південь, в східній — на північ; швидкість — до 0,5-1 км/год. Приливи півдобові, їх величина 30-60 см

Умови занурення : біля берегів Греції на дні досі знаходиться багато артефактів античної культури, тому місця занурень обмежені і контролюються владою. Занурюватися дозволено сертифікованим дайверам у супроводі ліцензійних інструкторів.

Проте з лютого 2006 року в Греції набув чинності відповідний закон, що дозволяє нефахові занурення на території усієї країни, за винятком особливо позначених районів, таких як підводні археологічні пам'ятники, морські національні парки і так далі. Занурення до сходу і після заходу сонця заборонене, виключення - у супроводі інструктора дайверського центру. У денні години дозволяється занурення тільки по дві людини, при цьому на поверхні води має бути поміщений сигнальний буй [28].

Сьогодні в Греції існує близько 180 центрів дайвінгу, які надають навчання по різних програмах :

- Discover Snorkeling

- Discover Scuba Diving

- Scuba Diver

- Open Water Diver

- Junior Open Water Diver

- Advanced Open Water

- Rescue Diver & EFR

- Master Scuba Diver

- Dive Master

Навчання доступно як для дорослих, так і дітей з подальшою видачею сертифікату PADI «open water diver»(до 18 метрів глибини) або «advanced water diver»(до 30 метрів). Для дітей віком від 12 років і більше видається сертифікат «junior diver», до досягнення ними 16 років вони можуть занурюватися тільки у супроводі батьків або інструктора. Якщо ви задалися метою отримати згадані сертифікати в грецьких дайверських центрах, то розраховуйте, що на перший рівень вам буде потрібно в середньому 4-5 днів, за які вимагається пройти 5-6 теоретичних занять, виконати 5 занурень у басейні і 4 занурення у відкритій воді(вартість близько 450-520 євро). На сертифікат другого рівня, відповідно, додаткове 4 занурення з човна з попереднім теоретичним курсом і 200-350 євро.

Навчання дайвінгу в Греції доступно всім, у кого немає проблем з органами дихання і серцем. Список грецьких центрів дайвінгу можна знайти на сайті Грецького союзу професійних дайверів. Усі центри надають необхідне спорядження в оренду, в середньому денна ціна дорівнює 20-25 євро. Якщо у вас немає ніякого досвіду занурень, то можете розпочати з ознайомлювального занурення, яке включає 1-2 години теорії і приблизно 40 хвилин власне занурення під воду на глибину до 5 метрів. Вартість складає близько 60 євро[35].

Наприкад, дайвінг- клуб Planet Blue (Аттіка) допоможе досліджувати підводний світ, що вражає своєю неповторною пишністю, випробувати незабутні миті.. Якість і безпека гарантуються багаторічним досвідом роботи в області підводної діяльності і дослідження.

Дайвінг- клуб Planet Blue, що є постачальником всіляких послуг для дайверів, має ліцензію Грецького Міністерства Торгового Флоту(ліцензія N143), що надає йому право на навчання дайверів усіх рівнів, організацію екскурсій по підводному зануренню і оренду устаткування для дайвінгу. Крім того дайвінг-клуб Planet Blue має сертифікат "Bureau Veritas", відповідно до європейських стандартів EN 14467.

Пропонуються усі види послуг в областях розважального і технічного занурення в співпраці з підготовчими установами SSI, PADI і NAUI.

Курси проводяться на грецькій або англійській мовах з групою, що складається від одного до шести чоловік на одного інструктора.

У місця занурення дайвінг клубу входять рифи і місця затонулих судів і літаків у островів Макронису, Суниу і довколишніх островів.

Для досвідчених дайверів організовуються щоденні екскурсії для занурення до віддаленіших ділянок [27].