Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туристично-рекреаційний комплекс Греції_.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

1.2. Характеристика елементів трк

Будь-який комплекс, як і ТРК, не є виключенням, має свою структуру. Складовими підрозділами туристично – рекреаційного комплексу є функціональний та територіальний.

Функціональна структура ТРК - це сукупність видів діяльності, які виконують певні функції, інтегровані в рамках ТРК для досягнення поставлених цілей. В залежності від функціональної спрямованості, у ТРК можна виділити дві складові:

- безпосереднє обслуговування туристів та рекреантів;

- господарське забезпечення функціонування ТРК.

Основною ланкою ТРК є безпосереднє обслуговування туристів та рекреантів. Ця складова функціональної структури включає до свого складу наступні підкомплекси: санаторно-курортний, туристично-пізнавальний, оздоровчо-спортивний, підкомплекс дитячого відпочинку та підкомплекс корпоративної рекреації. Санаторно – курортний підкомплекс до свого складу включає такі складові частини: санаторії, санаторії-профілакторії, пансіонати з лікуванням, курортні поліклініки. Туристично – пізнавальний підкомплекс в залежності від виду туризму – самодіяльний та організований – має наступні складові частини: турбази, турготелі, готелі, мотелі, кемпінги тощо. Оздоровчо-спортивний підкомплекс включає такі заклади, як: будинки відпочинку, пансіонати, мисливські будинки, спортзали, корти та інші елементи спортивного забезпечення місць відпочинку. Підкомплекс дитячого відпочинку пов’язаний із організованим відпочинком дітей у дитячих таборах різної спеціалізації (лікувально-оздоровчих, санаторно-курортних, спортивних) у різні пори року (літо, зима). Підкомплекс корпоративної рекреації орієнтований на залучення до туристично-рекреаційного процесу не тільки суб’єктів даного регіону, але й також інших регіонів країни з метою всебічного та більш продуктивнішого оздоровлення, відпочинку, пізнання. Також передбачається співробітництво з аналогічними структурами іноземних держав з приводу спільної діяльності по організації туристично-рекреаційного процесу, можливість відкриття в іншій місцевості філіалів та філій як в середині країни , так і за кордоном.

Другою складовою функціональної структури ТРК є сфера господарського забезпечення, яка в свою чергу підрозділяється на три підкомплекси: виробничий, невиробничий та підкомплекс інформаційного обслуговування[25].

До виробничого обслуговування належать:

- промислові підприємства по виробництву товарів туристично-рекреаційного попиту;

- підприємства виробничої інфраструктури: газо-, водо-, електропостачання, системи каналізації, зайняті в даному комплексі;

- підприємства сільського господарства та переробної промисловості, які забезпечують туристів та рекреантів продуктами харчування;

- будівельні організації, зайняті на будівництві об’єктів даного комплексу.

До невиробничого обслуговування належать:

- туристичні фірми, які займаються організацією та продажем туристичних путівок;

- заклади громадського харчування (ресторани в готелях, їдальні в пансіонатах та будинках відпочинку і т.д.);

- транспортні організації, що займаються туристичними перевезеннями;

- учбові заклади з підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів даної галузі;

- підприємства роздрібної торгівлі по продажу товарів рекреаційно-туристичного попиту;

- підприємства побутового обслуговування;

- науково-дослідні організації;

- страхові компанії.

У зв’язку із зростаючою роллю інформації у світі, а також процесами інформатизації усіх сфер життя, доцільно виділити самостійний вид обслуговування – інформаційний. До інформаційного обслуговування належать:

- підприємства зв’язку;

- інформаційні та рекламні агентства;

- організації, що надають телекомунікаційні, мобільні послуги, послуги всесвітньої мережі Internet тощо[34].

Крім даних підкомплексів, обслуговуванням туристів та рекреантів займаються і інші організації, що діють незалежно від ТРК. Зокрема, приватні будинки, що здаються в оренду; легкові автомобілі, що здаються в оренду; таксомоторні парки; ресторани; кафе; підприємства сфери дозвілля та розваг (спортивні клуби та заклади, музеї, театри та кінотеатри, нічні клуби, казино, виставкові зали та ін.), які функціонують поза межами ТРК; авіапідприємства, які надають літаки для чартерних рейсів; морські, річкові порти, що надають судна для обслуговування туристів та ін.