Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudove.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
448 Кб
Скачать

Заняття 6-7. Колективні договори та угоди (4 год.)

17.При укладенні колективного договору у TOB "Кишеня" роботодавець запропонував профспілці внести положення про те, що заробітна плата буде виплачуватися один раз на місяць -16 числа кожного місяця. Усі працюючі погодились з цим.

Органи місцевої виконавчої влади, які реєструють колективні договори, відмовили в реєстрації колективного договору і запропонували це положення привести у відповідність до вимог ст. 115 КЗпП України.

Ваша думка.

18. Бухгалтерія відповідно до колективного договору утримує профспілкові внески з працюючих і перераховує їх на розрахунковий рахунок профспілки.

Голова профспілки відмовляється доплачувати бухгалтеру за цю роботу, мотивуючи відсутністю такої норми в законодавстві.

Як бути в такій ситуації?

Чи можна зазначену доплату встановити у колективному договорі?

19. Водій Матвієнко тимчасово на автомобілі не працював у зв'язку з ремонтом.

Він цікавиться, чи має він право отримувати надбавку за класність за ті робочі дні, коли на автомобілі не працював. Між бухгалтером і юрисконсультом виникла суперечка: бухгалтер вважав, що надбавку не слід виплачувати за ці робочі дні, а юрисконсульт роз'яснив, що надбавку за класність слід виплачувати. Не сплачувати її можна лише у разі, якщо водія буде переведено на іншу роботу, наприклад, слюсарем.

Чи можна ці питання вирішити в колективному договорі?

20. У зв'язку з початком роботи по укладенню колективного договору в акціонерному підприємстві у профорганах трьох професійних спілок, утворених на цьому підприємстві, виникли запитання, пов'язані з проведенням колективних переговорів, зокрема, чи повинен кожний профспілковий орган відокремлено вести переговори від імені своїх працівників чи необхідно утворити спільну комісію?

Вирішіть дане питання, аргументуючи свою відповідь.

21. У результаті перевірок, які проводили органи прокуратури, було виявлено, що в багатьох організаціях колективні договори або не укладалися через відмову власників чи уповноважених ними органів їх укладати, або мали формальний характер.

У деяких колективних договорах передбачалася можливість власника або уповноваженого ним органу направляти працівників у довгострокові відпустки без збереження заробітної плати на період призупинення роботи у зв'язку з відсутністю сировини або тимчасовою затовареністю продукцією.

Чи обов’язкове укладення колективного договору власником або уповноваженим ним органом? У чому особливості колективно-договірних угод і яка їх відповідність нормам законодавства про працю? Чи законне включення до колективного договору вказаної умови?

22. У колективному договорі ВАТ "Харківський завод тракторних двигунів" закріплено, що у разі заподіяння ВАТ шкоди внаслідок допущеного прогулу або запізнення на роботу притягати винних до матеріальної відповідальності.

Чи законні включення вказаних положень до колективних договорів? Аргументувати відповідь посиланням на чинне законодавство.

23. Власник і профспілка універмагу "Україна", ураховуючи пропозиції, що надійшли від працівників магазину, розробили проект колективного договору.

Після обговорення проекту договору на загальних зборах колективу магазину було укладено колективний договір, до якого включені такі положення:

1)надавати працівникам соціальні відпустки (весілля – 3 дні, похорон – 3 дні). Проводити виплату допомоги на обрядові послуги за наявності необхідних документів і грошових коштів;

2)контролювати виконання працівниками магазину трудової дисципліни, застосовувати до її порушників адміністративні засоби впливу згідно із законом про працю;

3)заробітну плату виплачувати за місцем роботи по мірі надходження грошових коштів на розрахунковий рахунок магазину;

4)усі працівники зобов'язалися без дозволу адміністрації не знаходитись у приміщенні магазину в неробочій час з причин, не пов'язаних з роботою, а також не запрошувати на робочі місця сторонніх осіб.

Чи законні дані положення? Аргументувати свою думку, посилаючись на закон.

Список літератури

Андрющенко А., Дубровський І. Суб'єкти, предмет, моделі соціально-партнерських відносин у сфері праці // Бюл. нац. служби посередництва і примирення. – 2005. – № 3. – С. 42-50.

Гончарова Г., Жернаков В. Сфера укладення колективного договору // Право України. – 2000. – № 8. – С. 85-87.

Гончарова Г.С. Колективний договір у вищих навчальних закладах Ш-ІV рівнів акредитації. – Х.:Б.в. 2004.

Лосиця І.О. Колективний договір в нових умовах господарювання // Право України. – 1997 – № 5. – С. 73-76.

Рибницький Г.В. Трудовий колектив і роботодавець як сторони колективного договору // Право і безпека. – 2005. №4/1.С. 156-161.

Чередніченко О. Колективні договори та угоди // Бюл. нац. служби посередництва і примирення. 2005.  6. С. 41-43.

Ярошенко О.М. Соціальне партнерство та його акти // Пробл. законності. – X.: Нац. юрид. акад. України, 2004 – Вип. 66. – С. 53-58.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]