Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudove.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
448 Кб
Скачать

Заняття 31. Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю (2 год.)

102. Державний інспектор праці запропонував директору TOB "Світанок" обладнати вентиляцію технічної майстерні. Директор TOB заперечив, вважаючи розпорядження державного інспектора праці для себе необов'язковим. Інспектор оштрафував директора за недотримання правил з охорони праці.

Чи законні дії державного інспектора праці?

103. Інспектор управління Державного нагляду за охороною праці ознайомився з актами про нещасні випадки на заводі і виявив, що більшість актів оформлено неправильно: не вказано причини нещасних випадків, не визначено заходів для їх усунення, а в тих актах, де про це сказано, відсутні відомості про виконання необхідних заходів.

Чи правильними є дії інспектора?

Список літератури

Коняхин Л.Г. Надзор и контроль за соблюдением законодательства о труде. – М., Изд-во, Моск. ун-та, 1982.

Колпаков B.K. Адміністративне право України: Підруч. – К.: Юрінком Інтер, 1999.

Тьоткін В. Контроль Діймання законності щодо покладення на працівників матеріальної відповідальності за шкоду, заподіяну підприємству, установі; організації // Праця і зарплата. – 1999. – № 36. – С. 5.

Чи порушують на місцях, трудове законодавство // Праця і зарплата. – 1998. – № 17.

Заняття 32-33. Предмет, метод та система права соціального забезпечення. Правовідносини у сфері права соціального забезпечення. Види соціального забезпечення (4 год.)

104.У грудні 2006 р. чоловік Тихонової трагічно загинув на полюванні під час відпустки. Тихонова має сина Олександра 5-ти років та доньку, якій виповнився 1 рік. Тихонова перебуває у відпустці по догоду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Укажіть суб'єкта права на пенсію в разі втрати годувальника. Розкрийте зміст правовідносин, що виникають у даному разі.

105.Після тимчасової непрацездатності, яка тривала понад чотири місяці, працівник ВАТ "Турбоатом" Іщенко був направлений до МСЕК для встановлення йому групи інвалідності. У процесі огляду між лікарями виникли суперечності. Лікар-терапевт не погодився з думкою інших членів МСЕК про встановлення Іщенку III груш інвалідності.

Якою галуззю права регулюються вищеназвані відносини? Назвіть нормативні акти, що регулюють порядок встановлення інвалідності.

106.Проніну в жовтні 2001 р. виповнилося 60 років. Протягом 18-ти років він працював головним спеціалістом Державного архіву Вінницької області. З березня 1991 р. до жовтня 2001 р. він займається підприємницькою діяльністю, заснованій на особистій власності фізичної особи.

Чи має Пронін право на трудову пенсію?

107.   З 1992 до 2001 р. Кріпак працював столяром за договором підряду. У вказаний період ним сплачувалися страхові внески.

Чи зараховується зазначена робота до трудового стажу і якими документами її можна підтвердити? Як можна підтвердити трудовий стаж за відсутності трудової книжки чи відповідних записів у ній?

108. У районний відділ соціального захисту населення звернувся громадянин Межейкіс, 1949 р. народження. Його загальний трудовий стаж становить 38 років 6 місяців, середньомісячний заробіток – 440 грн.

На яку пенсію має право Межейкіс? Визначте її розмір.

109.Івакін знаходився в щорічній основній відпустці з 2 по 25 липня 2006 р. 6 липня захворіла його жінка і йому був виданий листок непрацездатності з 6 до 12 липня. Директор підприємства, де працює Івакін, відмовився оплатити листок непрацездатності і продовжити відпустку Івакіну.

Чи законні дії директора? Назвіть підстави, коли може бути відмовлено в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

110.Бойченко одержує пенсію за віком і продовжує працювати в TOB "Анталія".

Бойченко цікавиться, чи правомірно з нього утримують 0,5 % суми оплати праці на загальнообов’язкове державне страхування на випадок безробіття? Назвіть осіб, які не підлягають страхуванню на випадок безробіття.

Список літератури

Сирота И.М. Право социального обеспечения в Украине: Учеб. – X.: Одиссей, 2000.

Мачульская Е.Е. Право социального обеспечения: Учеб. пособие для вузов. – М.: Книжн. мир, 1998.

Право социального обеспечения: Учеб. /Под ред. КН. Гусова. – М.: ПБОЮЛ Грачев С.М., 2001.

Болотіна Н. Соціальне право в Україні: окремі теоретичні проблеми формування та розвитку // Право України. – 2000. – № 12. – С. 24-28.

Прилипко СМ. Проблеми теорії права соціального забезпечення: Моногр. – X.: ПП "Берека-Нова", 2006.

Сташків Б. Предмет права соціального забезпечення: погляд на проблему // Право України. – 2000. – № 9. – С. 71-75.

Сташків Б. Метод права соціального забезпечення: його визначення // Право України. – 2000. – № 12. – С37-39.

Сташків Б. Функції права соціального забезпечення: вимоги сьогодення // Право України. – 2001. – № 97. – С. 66 – 69.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]