Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudove.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
448 Кб
Скачать

4. Завдання до практичних занять Заняття 1. Поняття, предмет, метод, система та функції трудового права (2 год.)

1. До батьків приїхали на свято п'ятеро їхніх дітей і за столом почали з'ясовувати, на кого з них поширюється трудове законодавство. Батько – механік електростанції, мати працює в колективному сільськогосподарському підприємстві, син Олександр – капітан річкового пароплава, донька Марія працює продавцем у торговій палатці свого чоловіка, донька Катерина – вільний художник й продає свої картини, син Володимир – військовослужбовець, а син Іван – фермер, його жінка – домогосподарка.

На кого із перелічених осіб поширюється трудове законодавство? Аргументуйте відповідь.

2. На державному підприємстві між генеральним директором і виборним органом первинної профспілкової організації виникли суперечності з приводу встановлення тарифних ставок та посадових окладів. Генеральний директор заявив, що вони встановлюються методом державного регулювання заробітної плати. Голова первинної профспілкової організації вважав, що розмір заробітної плати у вигляді тарифних ставок та посадових окладів визначається методом локального регулювання трудових відносин.

Чия думка є правильною з точки зору особливостей методу трудового права?

3. Підприємство Укртелеком побудувало багатоквартирний будинок і вселило в нього своїх працівників. Серед працівників, що поселилися, виявилося декілька осіб, які своєчасно не сплачують квартирну плату, оплату комунальних послуг. З метою наведення порядку в утриманні будинку генеральний директор підприємства, пославшись на ст. 136 КЗпП України, дав розпорядження бухгалтерії проводити стягнення заборгованості із заробітної плати боржників. Група працівників звернулась за юридичною консультацією.

Дайте мотивовану консультацію з даного питання.

Список літератури

Жернаков В.В. Правове регулювання праці: співвідношення трудового і цивільного права // Право України. – 2000. – № 7. – С. 49-52.

Процевский А.И. Метод правового регулирования трудовых отношений. – М.: Юрид. лит., 1972.

Процевський О. Новий зміст права на працю – основа реформування трудового законодавства України // Право України. – 1999. – № 6. – С. 101-105.

Процевський О. Про предмет трудового права України // Право України. – 2001. – № 12. – С. 81-86.

Чанишева Г.І. Колективні відносини у сфері праці: теоретико-правовий аспект. Монографія – О.: Юрид. літ., 2001.

Щербина В. Суспільні функції трудового права в умовах ринкових відносин // Підприємництво, госп-во і право. – 2006. – № 11. – С. 65-69.

Заняття 2. Джерела трудового права (2 год.)

4. Під час вирішення колективного трудового спору, що виник у TOB "Схід", виявилось, що в колективному договорі зазначеної організації була закріплена умова, не передбачена чинним законодавством України про працю: розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у всіх випадках має проводитися за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації.

Чи законне включення вказаного положення до колективного договору? Аргументуйте відповідь з посиланням на чинне законодавство.

5. Під час розгляду трудового спору в місцевому суді виявилось, що рішення Управління праці та соціальної політики районної державної адміністрації 1998 року, яке стосувалося працевлаштування молоді, яка закінчила або припинила навчання в середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних закладах освіти, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, не було зареєстроване в районному управління юстиції.

Чи є чинним дане рішення Управління праці та соціальної політики районної державної адміністрації ? Дайте обґрунтовану відповідь.

Список літератури

Бару М.И. Унификация и дифференциация норм трудового права // Сов. государство и право. 1971. 10.С. 45-50.

Бару М.И. Оценочные понятия в трудовом законодательстве // Сов. государство и право. – 1970. – № 7. – С. 104-108.

Жоравович Д. Вплив міжнародних норм про працю на вітчизняне трудове право // Право України. – 2001. – № 3. – С. 69-71.

Костюк В. Міжнародні акти як джерело трудового пра-ва // Право України. – 1999. – № 11. – С. 97-100.

Краглевич В. Роль і значення судової практики в регулюванні трудових відносин // Юрид. жур. – 2004. – № 8. – С. 118-122.

Лосиця І.О. Колективний договір в нових умовах господарювання // Право України. – 1997 – № 5. – С. 73-76.

Чанишева Г. Вплив міжнародних трудових норм на розвиток трудового права України // Підприємництво, госп-во і право. – 2001. – № 5. – С. 67-70.

Ярошенко О.М. Теоретичні та практичні проблеми джерел трудового права України: Монографія – X.: Вид. СПД ФО Вапнярчук Н.М., 2006.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]