Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_3_1_Л.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

3.Касові та фактичні видатки

Видатки загального і спеціального фонду планують у кошторисі, бухгалтерський облік цих видатків ведуть на окремих рахунках. Видатки на утримання бюджетних установ є одним із основних напрямів видатків бюджету.

Касові та фактичні видатки на практиці найчастіше не збігаються в часі, оскільки в основу їх покладено різні принципи запису бухгалтерських операцій. Видатки на утримання військових частин не завжди збігаються з видатками бюджету. Наприклад, якщо розмір грошових коштів, переказаних постачальникам матеріалів, характеризує суму видатків бюджету, то для в/ч — це зміна складу активів (грошові кошти на рахунках — матеріали на складі) без реальних видатків коштів. З огляду на подвійний характер видатків військових частин їх поділяють на касові та фактичні.

Касовими видатками вважаються всі виплати, здійснені з реєстраційних рахунків як готівкою, так і шляхом безготівкових переказів. Повернення грошових коштів на рахунки сприяє відновленню, тобто зменшенню касових видатків. Основним завданням обліку касових видатків є забезпечення контролю за цільовим витрачанням бюджетних коштів відповідно до кошторисних асигнувань.

Фактичні видатки — це реальні, кінцеві видатки військових частин, оформлені відповідними документами, разом із видатками за неоплаченими рахунками кредиторів, за нарахованою, але не виплаченою заробітною платою, грошовим забезпеченням. .

Ці видатки відображають фактичне виконання норм, затверджених кошторисом, вони є показником кінцевого виконання кошторису військових частин , тому в разі виконання планового обсягу робіт вони мають відповідати сумам асигнувань за кошторисом.

Приклади касових і фактичних видатків: переказані кошти з рахунка шпиталю військової частини постачальникові за продукти харчування — касові видатки, а вартість продуктів харчування, витрачених на харчування хворих, — фактичні видатки; отримання готівки з рахунків у банку чи казначействі до каси для виплати заробітної плати — касові видатки, а сума нарахованої заробітної плати — фактичні видатки.

Фактичні видатки, як правило, не завжди збігаються з касовими в часі, у сумі, оскільки в основу їх покладено різні принципи запису бухгалтерських операцій:

  • касовий метод — коли запис доходів і видатків здійснюється в момент отримання коштів незалежно від періоду, до якого вони належать;

  • метод нарахувань — запис бюджетних операцій відбувається в момент їх здійснення. Наприклад, якщо частина грошових коштів на рахунках військової частини в казначействі спрямована на поповнення запасів матеріалів, перебуває у розрахунках (дебіторська заборгованість), залишається невитраченою у вигляді підзвітних сум і готівки в касі або використовується на погашення кредиторської заборгованості, що виникла раніше, то фактичні видатки менші за касові. Якщо військова частина має у своєму розпорядженні запаси матеріалів, то фактичні видатки на здійснення планового обсягу робіт можуть перевищувати касові, бо витрата матеріалів не спричинюється до зменшення грошових коштів на рахунках. Якщо кошти, отримані з банку чи казначейства, витрачено за прямим призначенням відповідно до кошторису, наприклад видатки за електроенергію, газ, воду, телефон, поточний ремонт та інші послуги, то фактичні видатки збігаються з касовими. Такі видатки називають прямими. Взаємозв’язок касових і фактичних видатків ілюструє рис. 3.

Рис. 3. Взаємозв’язок касових і фактичних видатків

У військових частинах касові й фактичні видатки планують і обліковують за єдиною номенклатурою видатків. Бюджетну класифікацію видатків покладено в основу планування видатків, їх синтетичного й аналітичного обліку. Вона являє собою єдине систематизоване групування видатків бюджету за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційної побудови та іншими ознаками і застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу за організаційними, функціональними й економічними категоріями видатків, забезпечення загальнодержавної та міжнародної порівнянності бюджетних показників. Ця класифікація істотно впливає на всю організацію бухгалтерського обліку та звітності бюджетних установ.

Висновок по третьому питанню

Видатки бюджету на утримання військових частин не завжди збігаються з видатками самих військових частин. Виходячи з двоїстості характеру видатків військових частин вони поділяються на касові та фактичні.

Касові й фактичні видатки є окремими етапами руху бюджетних коштів та об’єктами бухгалтерського обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]