Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_3_1_Л.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Вступна частина

На минулому занятті ми розглянули основи, порядок, форми та метод ведення обліку в військових частинах ЗСУ, познайомились з предметом, об’єктами та побудовою плану рахунків обліку. На сьогоднішньому занятті ми розпочинаємо вивчення нової важливої для практичної діяльності теми, яка носить назву “ Класифікація доходів і видатків, порядок їх застосування”.

Основним джерелом фінансування Збройних Сил України є Державний бюджет України. Військові частини, не мають оборотних коштів, а тому покривають свої видатки повністю за рахунок коштів державного бюджету. Саме з цього фінансового джерела Міністерство оборони України щорічно отримує грошові кошти в обсязі, затвердженому Законом України про Державний бюджет на той чи інший рік. Військові частини в особі їхніх командирів, яких уповноважено на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань та здійснення видатків з бюджету, є розпорядниками бюджетних коштів.

Окрім грошових коштів державного бюджету, у військових частинах обертаються кошти спеціального фонду, які отримуються від господарської діяльності військ (сил). Вони також враховуються як бюджетні надходження.

Знання матеріалу даної теми необхідно для успішного виконання у майбутньому обов`язків начальника фінансової служби, правильного ведення бухгалтерського обліку, складання фінансово-планових та звітних документів і в цілому для здійснення роботи фінансової служби без фінансових порушень. А саме знання структури класифікації витрат військової частини, допоможе правильно віднести витрати коштів на відповідні КПК, КПКВ, КЕКВ та бюджетні статті за кошторисом Міністерства оборони України.

Основна частина

1. Джерела фінансового забезпечення військової частини, їх класифікація

Як уже зазначалося в попередніх темах, бюджетні установи, якою є і військова частина, є складовою бюджетної системи. Бюджетна система – це сукупність державного та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіального устрою і врегульована нормами права.

Бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему, починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року. Неприйняття Верховною Радою Закону про ДБ України до 1 січня не є підставою для встановлення іншого бюджетного періоду.

Відповідно до Конституції України бюджетний період за особливих умов може бути іншим ніж передбачено законодавством. Особливими обставинами, за яких бюджет може бути прийнято на інший бюджетний період, є:

  • введення особливого (воєнного) стану;

  • оголошення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях;

  • оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації, необхідність усунення природних чи техногенних катастроф.

Джерелом фінансового забезпечення військової частини є кошти Державного бюджету України, які виділяються і надходять на утримання та забезпечення її діяльності.

Фінансове забезпечення військової частини здійснюється у відповідності із затвердженим встановленим порядком кошторисом за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету України. Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди визначається законом про Державний бюджет України. Джерела формування спеціального фонду визначаються виключно законами України. Передача коштів між загальним та спеціальним фондом бюджету дозволяється тільки в межах бюджетних призначень, шляхом внесення змін до законом про ДБ України.

Складання проекту Державного бюджету на рік здійснюється за схемою взаємодії Міністерства фінансів з головними розпорядниками коштів, в ЗСУ, як вам відомо, це - Міністр оборони України.

Класифікація грошових коштів, які обертаються в військових частинах, установах, організаціях Міністерства оборони України, може бути представлена у такому вигляді:

Грошові кошти військової частини

Загальний фонд Держбюджету

Спеціальний фонд Держбюджету

Кошти

за кошторисом МОУ

Кошти

місцевих бюджетів

Позабюджетні кошти військової частини:

1. Плата за послуги, що надаються військовою частиною

2. Інші джерела власних надходжень військової частини

3. Інші надходження спеціального фонду

1.Кошти загального фонду. Кошти загального фонду за кошторисом Міністерства оборони України виділяються військовій частині забезпечувальним фінансовим органом і спрямовуються тільки на ті потреби, на які вони призначені, у відповідності із затвердженими кошторисами, планами асигнувань, кодами економічної та програмної класифікації видатків та статтями кошторису Міністерства оборони України. Вони використовуються військовою частиною протягом того бюджетного року, на який призначені. Залишки невикористаних коштів загального фонду, які утворилися на кінець року, списуються до доходів Державного бюджету України органами Державного казначейства України встановленим порядком. Повернуті кошти минулих років підлягають перерахуванню до Державного бюджету України.

2.Кошти спеціального фонду. Формування спеціального фонду військової частини, що утримується за рахунок коштів Державного бюджету України, здійснюється за рахунок власних надходжень та інших надходжень спеціального фонду.

Спеціальний фонд бюджетної установи — це кошти, що надходять з конкретною метою і використовуються на відповідні видатки за рахунок цих надходжень.

Перелік груп власних надходжень військової частини, вимоги щодо їх утворення та напрями використання визначено Бюджетним кодексом України та постановою Кабінету Міністрів України від 17 травня 2002 року № 659 “Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання” (зі змінами).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]