Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_3_1_Л.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

2.1.Власні надходження військової частини поділяються на дві групи.

Перша група – плата за послуги, що надаються військовою частиною.

Цю групу утворюють надходження від плати за послуги, що надаються військовою частиною згідно із законами та нормативно-правовими актами. Такі надходження мають постійний характер і обов’язково плануються в бюджеті.

Перша група поділяється на такі підгрупи:

підгрупа 1 – плата за послуги, що надаються військовою частиною згідно з її основною діяльністю;

підгрупа 2 – надходження від додаткової (господарської) діяльності;

підгрупа 3 – плата за оренду майна військової частини;

підгрупа 4 – надходження від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна).

Друга група – інші джерела власних надходжень військової частини.

Цю групу утворюють кошти, перераховані військовій частині для виконання окремих доручень, а також благодійні внески, гранти та дарунки. Такі кошти не мають постійного характеру і плануються лише у випадках, що попередньо визначені рішеннями Кабінету Міністрів України, укладеними угодами, у тому числі міжнародними, календарними планами проведення централізованих заходів тощо.

Друга група власних надходжень поділяється на такі підгрупи:

підгрупа 1 – благодійні внески, гранти та дарунки;

підгрупа 2 – кошти, які отримує військова частина від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів;

підгрупа 3 – кошти, що отримують вищі та професійно-технічні навчальні заклади від розміщення на депозитах тимчасово вільних бюджетних коштів, отриманих за надання платних послуг, якщо таким закладам законом надано відповідне право.

2.2. Інші надходження спеціального фонду військової частини можуть утворюватися за рахунок конкретно визначених джерел надходжень.

Віднесення цих надходжень до спеціального фонду Міністерства оборони України здійснюється відповідно до закону України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Діяльність військових частин, пов’язана з отриманням надходжень спеціального фонду, передбачає спрямування цих коштів на здійснення видатків, визначених у кошторисі за спеціальним фондом, і не має на меті отримання прибутку.

Порядок обліку та використання коштів спеціального фонду у Міністерстві оборони України визначається відповідним наказом Міністра оборони України.

Кошти спеціального фонду, які надходять від забезпечувального фінансового органу, спрямовуються виключно на цільові видатки, вказані забезпечувальним фінансовим органом, у межах затверджених кошторисних призначень за спеціальним фондом.

Залишки власних надходжень на спеціальних реєстраційних рахунках, які склались на початок року, використовуються установами протягом поточного року для здійснення видатків, передбачених у кошторисах на поточний рік. У разі відсутності відповідних бюджетних призначень на наступний бюджетний період залишки спеціального фонду перераховуються до загального фонду бюджету.

Департамент фінансів Міністерства оборони України щорічно до 10 січня виходячи з розпису доходів та видатків спеціального фонду Міністерства оборони України на рік готує та доводить до військових частин розпорядження щодо централізованого перерахування власних надходжень на спеціальні реєстраційні рахунки головного розпорядника за відповідними бюджетними програмами з урахуванням Положення про порядок обліку та використання коштів спеціального фонду в Міністерстві оборони України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 16 червня 2006 року № 356 (зі змінами).

Діяльність військ, пов’язана з отриманням додаткових надходжень і передбачає спрямування цих коштів на здійснення видатків, визначених у кошторисі за спеціальним фондом, і не має на меті отримання прибутку, саме так визначено статтею 2 БК України, що бюджетні установи є неприбутковими.

Починаючи з 2000 року Законом України “Про ДБ на 2000 рік” було введено нове поняття спеціального фонду бюджету. До його складу було передбачено включати всі отримані від господарської діяльності кошти.

Кошти спеціального фонду, які надходять від забезпечувального фінансового органу, повинні бути спрямовані виключно на цільові видатки, визначені ним у межах кошторисів призначених за спеціальним фондом.

Саме з цих міркувань перед ЗС України поставлені завдання збільшити обсяги заробляння коштів власними силами і спрямування їх на фінансування потреб оборони.

З цією метою було прийнято Закон України “Про господарську діяльність у ЗС України” (№ 1076 – XIV від 21.09.99).Слід зазначити, що у ньому є ряд положень, виконання яких не сприяє зацікавленості військам займатись господарською діяльністю. Так, наприклад, у ст.1 Закону підкреслюється, що господарська діяльність у армії здійснюється з метою одержання додаткових власних джерел її фінансування, а у ст.. 8 цього ж Закону сказано, що кошти, одержані від господарської діяльності зараховуються до Державного бюджету та використовуються суворо на утримання військ відповідно до кошторису МО України.

Рис.1. Схема класифікації доходів бюджетної установи.

Порядок використання коштів спеціального фонду згруповано в таблиці 1.

Джерела утворення та порядок розподілу коштів спеціального фонду у військових частинах Збройних Сил України

№ з/п

Джерела утворення

Розподіл отриманих коштів у відсотках

Вико-ристову-ються у в/ч

Перера-ховую-ться у централі-зованому порядку

І. Плата за послуги, що надаються бюджетними установами

1

Плата за оренду майна

50%

50%

2

Надходження коштів за відпущене майно за плату (в дозволених випадках), від здачі брухту та відходів чорних та кольорових металів, від здачі брухту та відходів, що містять дорогоцінні метали та каміння

-

100%

3

Кошти, які надходять від здачі відпрацьованих масел та інших нафтопродуктів, відходів шмаття та інших відходів

50%

50%

4

Кошти, які надходять у рахунок відшкодування винними особами матеріальних збитків

-

100%

5

Здавання під найм власної та державної нерухомості виробничо-технічного, культурного та невиробничого призначення

100%

-

6

Різні видовищні заходи та інша діяльність у сфері відпочинку та розваг

80%

20%

7

Діяльність санаторно-курортних та лікувальних закладів МО

100%

-

8

Плата за здійснені дослідження та розробки (стосуються науково-дослідних установ (підрозділів))

100%

-

9

За носіння речового майна менше термінів, встановлених строками служби речового майна, виданого безкоштовно за нормами забезпечення

-

100%

10

Надходження коштів за інші послуги, які надаються військовими частинами (транспортні послуги, послуги щодо зберігання пально-мастильних матеріалів тощо)

75%

25%

ІІ. Інші джерела власних надходжень

1

Надходження коштів як добровільна та безоплатна допомога, благодійні внески, шефська допомога, гранти, подарунки

100%

-

2

Надходження коштів від підприємств і організацій, фізичних осіб для виконання окремих доручень

100%

-

ІІІ. Інші надходження спеціального фонду

1

Надходження від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна ЗСУ

-

100%

2

Надходження від Секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях

-

100%

Висновок по першому питанню

Таким чином, кошторис доходів і видатків військової частини крім загального фонду включає і спеціальний фонд. При цьому, у витратах на оборону фінансові ресурси, які належать до спеціального фонду, за останні п’ять років становлять у середньому п’яту частину всіх призначених оборонних коштів.

Отримання коштів із загального фонду бюджету (тобто фінансування) здійснюється на принципах безповоротності, плановості, цільового спрямування коштів і суворого попереднього контролю за витрачанням їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]