Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка практич.занятия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

2. Перед початком етапу мотивації на дошку вивішується плакат: «Фактори формування безробіття» та діаграма «Безробіття населення в Україні в 2001 році»

«Зверніть, будь-ласка, увагу на плакат, де зазначені фактори формування безробіття. Ви бачите, що зменшення сукупного попиту, негнучкість системи відносних цін і ставок заробітної плати, недостатня мобільності робочої сили, дискримінація, сезонні коливання в окремих галузях економіки спричиняють таке явище, як безробіття.

Вже зовсім небагато часу залишилось до того, коли ви, залишивши стіни рідного університету, опинитесь у дорослому житті, де правила виживання суворі, а часом і жорсткі. Ви всі мрієте бути фахівцем в економічній галузі, працювати на благо сім’ї, країни. Проте стабільність вашого життя не завжди залежатиме лише від вас.

Зверніть увагу на діаграму безробіття населення в Україні в 2001 році. Помітно, що не зважаючи на звільнення за власним бажанням (близько 25% населення), більше 40% працівників були звільнені у зв’язку з реорганізацією, ліквідацією, скороченням штату і майже 15 % невлаштовані після закінчення навчального закладу. Тому слід вияснити які заходи обмеження безробіття можливі».

В першому випадку зацікавленість темою не виникає і студент практично не мотивований. В другому випадку мотивація підсилює прийом («віднесення до особистості»), коли все пояснюване важливе для студента, це зацікавлює його, це має відношення до нього, це для нього актуально.

Мотивацію підсилює і «віднесення до ситуації», коли студенти вже переживали ту, чи іншу подію, бачили, або чули про певне явище, що лежить в основі навчального матеріалу.

Всі описані вище прийоми мотивації слід застосовувати на початку заняття, враховуючи при цьому такі відомі психофізіологічні закономірності особистості як механізм сприйняття, засвоєння, запам’ятовування і розвиток пізнавальної діяльності студентів по принципу дії реклами:

Увага – інтерес – бажання – дія.

Поточна мотивація використовується для підтримки постійної зацікавленості навчальною діяльністю. Вона може здійснюватись різними методами навчання у співвідношенні з етапами формування діяльності:

- в процесі його пояснення (бесіда, лекція, розповідь);

- в ході виконання практичних завдань (вирішення завдань, виконання лабораторних робіт);

- в процесі контролю (поточний, підсумковий, заключний);

Основними прийомами мотивації в процесі викладення нового матеріалу є орієнтація змісту навчального матеріалу на його практичний зміст, орієнтація на конкретну професійну діяльність, демонстрація в мовному поясненні практичного використання наведених теоретичних положень.

При поточній мотивації необхідно враховувати, що надто проста діяльність не викликає внутрішньої мотивації, оскільки не дозволяє реалізовувати майстерність і не дає можливості відчути себе компетентним. Саме тому завдання на самостійну роботу повинні мати диференціацію по ступеню складності, передбачаючи доступність і посильність їх виконання.

Заключна мотивація. Як відомо, зворотний зв'язок - це інформація про хід засвоєн­ня діяльності, яка може супроводжуватися як заохоченнями, так і покараннями, підтримкою або незадоволенням. Прояв реакції викладача на результати контролю сприймається студентами по-різному: і як контроль, і як інформування.

Контроль, як правило, пов'язаний з елементами невідомої констатації оцінки, непевністю (раптом щось не так) або при­мусом (додатково освоїти щось, повторити). Під час навчання до контролю ставляться насторожено, оскільки будь-який при­мус завжди викликає негативну реакцію.

Отже, контроль як такий, особливо якщо він організований прямолінійно («Покажіть, що ви зробили»; «Прозвітуйте»; «Зараз ми перевіримо ваші знання»), знижує креативність і ефективність навчання в цілому. У той же час організація інформування про хід навчальної діяльності, про отримані результати, про рівень успішності налаштовує на прояв майстерності та компетентності, оскільки пов'язана з вільним спілкуванням. Інформативні чинники не примушують до зміни діяльності, викликають, позитивні емоції, підвищують рівень внутрішньої мотивації, унаслідок цього вивіль­нюється творче мислення й підвищується ефективність навчання.

Можна рекомендувати такі основні прийоми поточної моти­вації на етапі формування і контролю діяльності: надання пра­ва вільного вибору завдань, створення завдань оптимальної складності, новизна та непередбачуваність завдань, позитив­ний зворотний зв'язок або інформування студентів про успішність їхньої діяльності (Таблиця 1.)

Методичні рекомендації до виконання практичних завдань