Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка практич.занятия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра інженерної педагогіки та мовної підготовки

Методичні вказівки

до проведення практичних занять з дисципліни

«Методика викладання дисциплін за фахом» для магістрантів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання

Кривий Ріг

2009

Укладачі: Л.Л.Сушенцева, канд. пед. наук, доцент

Т.С. Сулима, ст. викладач

Відповідальна за випуск: О.В. Тарасова, ст. викладач

Рецензент: І.Г. Максименко, канд. пед. наук, доцент

У методичних вказівках до проведення практичних занять з курсу «Методика викладання дисциплін за фахом» ґрунтовно характеризується кожне практичне заняття з дисципліни, яке включає питання, рекомендовану літературу, зміст теоретичного та практичного блоків заняття.

Методичні вказівки призначені для магістрантів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання.

Розглянуто на засідання кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки

Протокол № 3 від 14.10.2009

Схвалено на вченій раді факультету інформаційних технологій та менеджменту

Протокол № 2 від 4.11.2009

Передмова

На сучасному етапі, в умовах глобальних змін у житті нашого суспільства, вища школа також переживає певні зміни, особливо в напрямку гуманітаризації освіти. Відповідно до державної національної програми „Освіта”, Національної доктрини розвитку освіти в ХХI столітті й інших програмних документів передбачається значне удосконалення психолого-педагогічної підготовки студентської молоді.

Для студентів, що здобувають освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр», педагогічні знання стають необхідністю, предметом підвищеного попиту особливо сьогодні, коли гостро відчувається потреба в науково-педагогічному обґрунтуванні підготовки фахівців для сучасного ринку праці у період кардинальних перетворень.

Для магістрантів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання програмою цього курсу передбачено засвоєння магістрантами загальних теоретичних основ викладання дисциплін за фахом, формування умінь щодо розробки методики викладання окремих тем, розділів навчальних програм фахових дисциплін та практичне відпрацювання розроблених методик, моделювання і реалізація технології навчального процесу відповідно до потреб конкретної педагогічної ситуації тощо.

Ефективним видом роботи під час підготовки магістрантів до здійснення викладацької діяльності є проведення практичних занять із застосуванням активних методів навчання. Практичні заняття активізують, закріплюють і конкретизують теоретичні знання, отримані магістрантами на лекціях та шляхом самостійного опрацювання спеціальної літератури. Застосування активних методів навчання під час практичних занять визначає самостійну, усвідомлену, активну і цілеспрямовану роботу з урахуванням індивідуально-психологічних прийомів розумової діяльності кожного магістранта.

При підготовці до практичного заняття з курсу магістранти повинні осмислити питання, завдання, ознайомитися з рекомендованою літературою, а на занятті - бути готовими дати відповідь на питання, поставлені викладачем, та брати активну участь під час проведення ділових ігор.

Методичні вказівки до проведення практичних занять з курсу "Методика викладання дисциплін за фахом” розроблені на матеріалі досвіду роботи викладачів кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки Криворізького технічного університету і можуть бути рекомендовані магістрантам усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання.