Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вправи_логіка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Тема 5. Умовивід та практика подолання помилкових висновків Індуктивний та традуктивний умовиводи Логічні вправи

Індуктивний умовивід

1. Встановіть вид індуктивного умовиводу. З'ясуйте їх вид, структуру і ступінь правдоподібності

  • Жоден з цих працівників не міг виконати цю роботу погано, тому що кожного з них я перевірив особисто.

  • Після того як маркетологам встановили комп'ютери з доступом до інтернету, значно зріс рівень продажу товару, хоча не змінився ні робочий день, ні навантаження працівників. Ясно, що причина цього - у використанні інтернету.

  • Керівник, перевіряючи список присутніх на нараді, переконався, що перераховані ним особи присутні. Виходячи з цього, керівник робить висновок, що присутні всі хто має бути на цьому заході.,

2. У наведених прикладах визначте вид індукції

  • Для виступу з доповідями на квартальному засіданні підготувались 5 керівників відділів: Лебідь. Цвєтков, Наливайко, Білошевська та Лобода. Керівники відділів Лебідь, Цвєтков та Наливайко виступили з доповідями в першій частині засідання. А керівники Білошевська та Лобода виступили з доповідями у другій частині. Таким чином, усі керівники відділів, що готували доповіді, виступили на квартальному засіданні.

  • Під скорочення штату потрапили робітники М., Н., П., Л., і К., Минулого тижня були звільнені М., Н., цього тижня - всі інші. Отже, звільнені всі робітники що потрапили під скорочення.

  • В компанії працює 10 маркетологів. Аналіз підсумків проданого товару. На цій підставі був зроблений висновок про те, що всі маркетологи продали чимало товару.

3. Чи згодні ви з висновком даного умовиводу і якщо ні, то вкажіть помилку.

  • Роботодавець, що проводив співбесіду, був не задоволений трьома першими представниками, і висловив судження: «Всі претенденти мають не достатні навички для роботи»

  • Відділ збуту покращив свої показники після того, як там змінили керівника. Отже, причиною покращення показників у відділі збуту стала зміна його керівника.

4.3робіть висновок (якщо він відсутній), визначте ступінь імовірності висновку, знайдіть умовивід, що містить логічні помилки «поспішне узагальнення» і «після цього, через це». Виділіть умовивід за аналогією.

  • Мої колеги, найвеселіші в той день коли видають зарплату. Імовірно, день видачі зарплати, для моїх колег, найщасливіший.

  • Відомо, що менеджери, маркетологи, економісти - керівні посади які мають займати особи з вищою освітою. Отже, всі хто мають вищу освіту можуть займати керівні посади.

  • Лебідь учора спізнився на роботу, сьогодні він теж спізнився. Як видно, Лебідь завжди і скрізь спізнюється.

5. Визначте, який метод наукової індукції застосовується в наступних міркуваннях.

В умовах становлення і розвитку ринкової економіки провідною формою господарювання має бути підприємництво — особливий вид виробничо-торгівельної діяльності, надання послуг чи посередництва, який характеризується повною свободою вибору та інноваційним характером здійснення, значною ймовірністю економічного розвитку та чіткою орієнтацією на досягнення певного комерційного зиску. Як свідчить світовий досвід, саме підприємництво є потужним «локомотивом», спроможним істотно прискорити реформування вітчизняної економіки на ринкових засадах, на базі цього забезпечити належне зростання виробництва й добробуту населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]