Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 16

яких регламентується законодавством про міліцію. Застосуван­ня заходів фізичного впливу відображається в певному проце­суальному документі: поясненні, рапорті, акті, протоколі про адміністративне затримання чи у протоколі про адміністратив­не правопорушення.

До заходів забезпечення провадження у справах про ад­міністративні правопорушення належать:

  1. доставлення правопорушника (ст. 259 КУпАП);

  2. адміністративне затримання (статті 260—263 КУпАП);

  3. особистий огляд і огляд речей (ст. 264 КУпАП);

  4. вилучення речей і документів (ст. 265 КУпАП, ст. 377 МКУ);

  5. відсторонення водіїв від керування транспортними засо­ бами, річковими і маломірними суднами та огляд на стан сп'яніння (ст. 266 КУпАП);

  6. привід (ч. 2 ст. 268 КУпАП);

При порушенні митних правил, крім зазначених заходів, застосовуються також заходи забезпечення провадження:

  1. витребування документів, необхідних для провадження у справі про порушення митних правил (ст. 376 МКУ);

  2. проведення митних обстежень (ст. 378 МКУ);

  3. пред'явлення товарів, транспортних засобів, документів для впізнання (ст. 379 МКУ).

Доставлення правопорушника (ст. 259 КУпАП) здійснюється з метою складання протоколу про адміністративне правопору­шення в разі неможливості скласти його на місці вчинення правопорушення, якщо складання протоколу є обов'язковим. Наприклад, порушення правил полювання або порушення гро­мадського порядку в місцях скупчення громадян де практично неможливо скласти протокол.

Залежно від складу правопорушення, місця вчинення, об'єкта посягання доставлення правопорушника можуть здійс­нювати: працівники міліції, служби правопорядку у Збройних Силах України, уповноважені посадові особи, які здійснюють нагляд за додержанням правил користування транспортними засобами, правил пожежної безпеки, санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил на транспорті, представни­ки природоохоронних органів; мисливського, лісового, рибно­го господарства; воєнізованої охорони; громадських формувань з охорони: громадського порядку, державного кордону, приро­ди; громадські мисливські інспектори, громадські інспектори

420

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

органів рибоохорони та громадські лісові інспектори. В прак­тиці мають місце випадки доставлення правопорушників й пе­ресічними громадянами.

Доставлення здійснюється до приміщень: органів внутріш­ніх справ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби; служби правопорядку Збройних Сил України (комен­датури); воєнізованої охорони, виконкому селищної, сільської ради; лісового, мисливського, рибного господарства, транспорт­них органів та інших приміщень, де є реальна можливість скласти протокол про адміністративне правопорушення та встановити особу правопорушника.

Строк доставлення обчислюється з часу доставлення право­порушника до відповідного приміщення, а щодо особи, яка була в стані сп'яніння — з часу її витвереження. Перебування доставленої особи у штабі громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону чи громадському пункті з охорони громадського порядку, приміщенні виконав­чого органу сільської, селищної ради не може тривати більш як одну годину. Проте законодавець не встановлює строку пере­бування доставленої особи у приміщенні міліції, органів Служ­би безпеки України, Державної прикордонної служби, Держав­ної митної служби, служби правопорядку в Збройних Силах України тощо. Протокол про доставлення правопорушника не складається. Виходячи із зазначеного можна вважати, що пере­бування правопорушника у приміщеннях зазначених органів може тривати більш як одну годину. Вбачається, що в такому випадку доставлення правопорушника набуває нового якісного значення — як адміністративне затримання.

Адміністративне затримання (статті 260—263 КУпАП, ст. 374 МКУ) здійснюється з метою: а) припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи впливу; б) вста­новлення особи; в) складання протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складання його на місці вчинення правопорушення; г) забезпечення своєчасного і пра­вильного розгляду справ та виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення.

Власне, зазначена мета адміністративного затримання і є підставою для його здійснення. Про адміністративне затриман­ня складається протокол, форма і зміст якого закріплені у ст. 261 КУпАП. Зразок протоколу як процесуального докумен­та на законодавчому рівні не закріплений. Тому органи адміні-

421