Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 12

Спори між суб'єктами владних повноважень належать до так званих компетентних спорів. Особливістю цих спорів є:

а) позивачем може бути лише суб'єкт владних повнова­ жень;

б) з позовом до адміністративного суду суб'єкт владних повноважень звертається у випадку, якщо він вважає, що від­ повідач своїми рішеннями або діями втручається в його компе­ тенцію, або що прийняття такого рішення чи вчинення такої дії є його прерогативою, а не відповідача;

в) вторгнення одного органу владних повноважень в ком- петенційну сферу діяльності іншого органу владних повнова­ жень, що може приймати форму фактичного присвоєння пов­ новажень останнього і створення перешкод для їх самостійного здійснення;

г) наявність законодавчої колізії норм, недосконалість за­ конодавчої бази та невиключеність зловживань, що проявля­ ються у привласненні чужих повноважень або перевищенні власних повноважень.

Найчастіше такі спори можуть виникати з приводу реаліза­ції делегованих повноважень, оскільки законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації» не передбачається чітко виписаного та вичерп­ного переліку делегованих повноважень, що не виключає пев­них об'єктивних та суб'єктивних суперечностей, а також від­повідного протистояння сторін.

До компетенційних спорів належать також спори, що вини­кають з приводу укладання та виконання адміністративних до­говорів. Адміністративний договір — дво- або багатостороння угода, зміст якої складають права та обов'язки сторін, що вип­ливають із владних управлінських функцій суб'єкта владних повноважень, який є однією із сторін угоди (п. 14 ст. З КАСУ).

Водночас слід погодитися з авторами посібника «Основи ад­міністративного судочинства в Україні» в частині, що адміністра­тивним судам підвідомчі тільки частково спори, що виникають із адміністративних договорів, а саме та частина договорів, обо­ма сторонами у яких є суб'єкти владних повноважень1.

Дійсно, якщо другою стороною в адміністративному дого­ворі є приватна чи юридична особа, то не виключено, що спір

1 Основи адміністративного судочинства в Україні: Навч. посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік) / За заг. ред. Н. В. Александ-рової, Р. О. Куйбіди. — К.: Конус-Ю, 2006. — С. 172—174.

272

ПІДВІДОМЧІСТЬ ТА ПІДСУДНІСТЬ СПРАВ АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДУ

може бути розглянуто у порядку цивільного чи господарського судочинства.

Спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випад­ках, встановлених законом.

Такі справи розглядаються за адміністративним позовом суб'єкта владних повноважень, а відповідачами можуть бути фііичні чи юридичні особи, які в цих правовідносинах не пиступають як суб'єкти владних повноважень. Це справи, пе­редбачені ч. 4 ст. 50 КАС України. До них належать спори щодо примусового Анулювання реєстраційного свідоцтва полі­тичної партії, обмеження реалізації права на мирні зібрання іоіцо. У більшості випадків такі спори випливають із вимог Конституції та законів України.

Пункт 5 ч. 4 ст. 50 КАС України передбачає, що фізичні та юридичні особи, які не є суб'єктами владних повноважень, мо­жуть бути відповідачами лише за адміністративним позовом суб'єкта владних повноважень та «в інших випадках, встанов-мепих законом». Це не виключає можливості розширеного тлу­мачення, на свій розсуд, суб'єктом владних повноважень спорів, які можуть належати до розгляду адміністративним су­дом, що може вплинути на ступінь довіри до адміністративних судів. Якщо пункти 1—4 цієї норми виписані законодавцем иоиністю і зазначені у них спори виникають із суто публічно-правових відносин, то п. 5 — це не кращий варіант законотвор­чості.

Прикладом «інших справ у випадках, встановлених законом», про що кажуть автори навчального посібника «Основи адміністра-і іншого судочинства в Україні», можуть бути спори про:

— виселення із службового житла або самовільно заселених Ііудинків, що знаходяться у віданні адміністративного органу;

  • припинення діяльності юридичної особи чи фізичної особи—підприємця у разі продовження чи здійснення ними діяльності, що заборонена законом;

  • справи про визнання протиправними актів підприємств, піших суб'єктів господарювання, які обмежують права тери­ торіальних громад, повноваження органів місцевого самовря­ дування, за позовом органу чи посадової особи місцевого само- нрядування1.

1 Основи адміністративного судочинства в Україні: Навч. посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік / За заг. ред. Н. В. Александ-ромої, Р. О. Куйбіди. — К.: Конус-Ю, 2006. — С. 176.

273