Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 12

ПІДВІДОМЧІСТЬ ТА ПІДСУДНІСТЬ СПРАВ АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДУ

3. Місцевим загальним судам як адміністративним судам або окружним адміністративним судам як судам першої інстанції за

вибором позивача підсудні:

  1. адміністративні справи щодо оскарження дій або без­ діяльності посадових чи службових осіб місцевих органів вико­ навчої влади (ч. З ст. 18 КАСУ);

  2. адміністративні справи, предметна підсудність яких не визначена Кодексом адміністративного судочинства України (ч. 5 ст. 18 КАС України).

Дане положення надає особі можливість самостійно визна­чати, до якої з ланок системи місцевих адміністративних судів їй звернутися. Звернення до місцевого загального суду як ад­міністративного суду є більш доступним, а звернення до ок­ружного адміністративного суду надає додаткові гарантії щодо незалежності розгляду адміністративної справи1.

За характером публічно-правового спору і за суб'єктним складом ці справи характеризуються тим, що спори виникають у сфері публічної діяльності лише місцевих органів виконавчої влади і відповідачем може бути лише посадова чи службова особа місцевого органу виконавчої влади, а також суб'єкт, що виконує делеговані повноваження. Такі спори можуть розгля­датися як одноособово суддею, так і колегіально у складі трьох суддів.

4. Вищому адміністративному суду України як суду першої і останньої інстанції підсудні справи:

  1. щодо встановлення Центральною виборчою комісією ре­ зультатів виборів або всеукраїнського референдуму;

  2. щодо скасування реєстрації кандидата на пост Президен­ та України (ч. 4 ст. 18 КАС України).

За характером публічно-правового спору і суб'єктним скла­дом ці справи пов'язані з реалізацією виборчих прав, які потре­бують оперативного, швидкого і остаточного вирішення спору, тому вони віднесені за підсудністю до компетенції Вищого ад­міністративного суду України. Особливості провадження в цих справах регламентуються ч. З ст. 172 та ст. 176 КАС України.

Спори в таких випадках розглядаються і вирішуються коле­гією у складі не менше п'яти суддів.

1 Кодекс адміністративного судочинства України: Науково-практич­ний коментар; За ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитонової / С. В. Ківалов, О. І. Харитонова, О. М. Пасенюк, М. Р. Аракелян та ін. — Харків: Одіссей, 2005. — С. 78.

280

Слід звернути увагу, що окремі правила предметної підсуд­ності регламентуються також гл. 6 «Особливості провадження в окремих категоріях адміністративних справ» КАС України.

12.4. Територіальна підсудність ]^

' адміністративних справ

Територіальна підсудність визначається місцезнаходжен-иим позивача та відповідача, а також рівнем повноважень ад­міністративного суду. Вона встановлює територіальну компе-їсицію кожного суду з вирішення адміністративних справ. Те­риторіальна підсудність розмежовує предметну компетенцію гудім одного рівня залежно від місця розгляду справи та визна­чне, н якому конкретно адміністративному суді повинна бути ро нлянута і вирішена дана адміністративна справа. Кодекс ад­міністративного судочинства України (ст. 19) залежно від міс­це і находження сторін та характеру публічно-правового спору ииріиіяє: загальну, виняткову, виключну та альтернативну тери-н>|)іальну підсудність.

Загальна територіальна підсудність формує основне прави­мо, ча яким адміністративний позов подається до суду за міс­це (находженням відповідача (ч. 1 ст. 19 КАСУ). Як вірно і и муч по пояснюють автори навчального посібника «Основи ад­міністративного судочинства в Україні», обрання цього прави­ці обумовлене тим, що рішення (нормативно-правовий акт) і'уСГскта владних повноважене стосується прав багатьох осіб і, иідповідно, може бути оскаржено багатьма позивачами. Якби поіов можна було подавати за місцем свого проживання, то мшіикли б ситуації, коли правомірність такого рішення пере­мірялася б паралельно не одним адміністративним судом. Як мііпіідок можливі різні результати перевірки. Щоб не виникало подібних ситуацій і щоб рішення суб'єкта владних повнова-/ксні. було предметом розгляду лише в одному адміністративно­му суді першої інстанції, запроваджене правило про розгляд спра-ті ш місцем знаходження відповідача (виділено нами. — Е. Д.)1. Цс правило встановлене і в інтересах відповідача для тих по-(Ш.ШІ0КИХ випадків, коли відповідачем є фізична чи юридична особа за Позовом суб'єкта владних повноважень. Дійсно, з ме-

1 Основи адміністративного судочинства в Україні: Навч. посібник для иі|імдичних факультетів та юридичних клінік / За заг. рєд. Н. В. Александ-інніої, Р. О. Куйбіди. — К.: Конус-Ю, 2006. — С. 60.

281