Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осипенко Н. І., Писаренко. Робоча програма вірт....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

1. Цілі і завдання практики

Віртуальна переддипломна практика є складовою частиною навчально-виховного процесу і одним з найважливіших елементів у підготовці фахівців за спеціальністю «Товарознавство та експертиза в митній справі». Зміст практики визначається програмою і тематикою індивідуальних завдань, що одержуються студентами на період її проходження.

Навчальним планом підготовки фахівців за вказаною спеціальністю для студентів 5-го курсу ОКР «Спеціаліст» та «Магістр» передбачена віртуальна переддипломна практика, яка проводиться у Х семестрі впродовж перших 2-х тижнів.

Метою проведення віртуальної переддипломної практики є узагальнення та вдосконалення знань та вмінь за фахом, одержаних під час теоретичного навчання в університеті при вивченні дисциплін митного циклу. Це стосується:

  • підготовки документів, необхідних для проходження митного контролю товарів і транспортних засобів;

  • розрахунку суми митних платежів;

  • заповнення вантажної митної декларації (ВМД);

  • формування повного комплекту документів, необхідних для митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Віртуальна переддипломна практика є основою для підготовки студентів до проходження виробничої переддипломної практики на конкретних підприємствах. Вона сприяє підвищенню рівня їх адаптації до внутрішнього та зовнішнього середовища реальних установ. Віртуальна переддипломна практика – це перевірка здібностей майбутнього фахівця до самостійної роботи, а також один з основних етапів підготовки студента до державної атестації – складання комплексного державного екзамену за фахом, виконання та захисту дипломної роботи.

Завданнями віртуальної переддипломної практики є:

  • закріплення і поглиблення знань, що отримані у результаті вивчення дисциплін митного циклу;

  • отримання практичних навичок та вмінь щодо формування повного комплекту документів, необхідних для митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України на підставі моделювання реальних ситуацій у віртуальному режимі;

  • збір, обробка й аналіз матеріалів, необхідних для виконання індивідуального завдання;

  • накопичення інформаційної та документальної бази для виконання дипломної роботи.

Результатом віртуальної переддипломної практики є оволодіння студентами системою професійних вмінь та навичок, а також поглиблення досвіду самостійної професійної діяльності в межах обраної спеціальності.

2. Структурно-логічна схема практики

Віртуальна переддипломна практика складається з трьох етапів:

І етап – етап адаптації (підготовчий етап), на якому студент пристосовується до вимог роботи у віртуальному середовищі;

ІІ етап – етап ідентифікації (етап безпосереднього проходження практики), на якому студент усвідомлює суть ключових об’єктів (явищ), які формують зміст його майбутньої професійної діяльності, їх властивостей та співвідношення з попереднім самопізнанням власного рівня кваліфікації і місця в кваліфікаційної ієрархії;

ІІІ етап – етап самореалізації (заключний етап), на якому студент має використати свої здатності до професійної діяльності в умовах моделювання реальних ситуацій у віртуальному режимі.

Структурно-логічну схему проходження віртуальної переддипломної практики студентами напряму підготовки 0503 «Торгівля» спеціальності 050302 «Товарознавство та експертиза в митній справі» наведено нижче.