Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб[1].пр. удоск 08.09.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
509.44 Кб
Скачать

5. Графік розподілу навчального часу за темами курсу та видами навчальної роботи за опп

теми

Назви теми

Кількість годин

за ОПП

Розподіл аудиторних годин

Всьо-го

В тому числі

Лекції

Практичні та семінарські заняття

Заліки по модулях

СРС/ІНДЗ

Ауд.

1.

Види банків та порядок їх створення в Україні. Організація діяльності банку

11

6/-

5

4

1

2.

Операції банків з формування власного капіталу

8

5/-

3

2

1

3.

Операції банків із залучення коштів. Операції банків із запозичення коштів.

12

6/-

6

4

2

4.

Операції банків із обслуговувань

платіжного обороту. Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками.

15

6/-

9

6

3

5.

Кредитні операції комерційних банків

13

6/-

7

4

3

6.

Операції банків з векселями

8

5/-

3

2

1

7.

Операції комерційних банків з цінними паперами

8

5/-

3

2

1

8.

Операції банків в іноземній валюті

10

5/-

5

4

1

9

Торговельні та неторговельні операції банків в іноземній валюті

11

6/-

5

4

1

10

Операції із забезпечення фінансової стійкості банку

8

5/-

3

2

1

11

Інвестиційні банківські операції

8

5/-

3

2

1

12.

Заліковий модуль

2

2

ІНДЗ

30

-/30

-

-

-

-

Всього з курсу

144

60/30

54

36

16

2

6. Календарно – тематичний план аудиторних занять

6.1. Календарно-тематичний план лекційних занять

Тема та короткий зміст заняття

Кількість годин

1

2

3

Тема1.Види банків та порядок їх створення в Україні.

Організація діяльності банку.

1

Сутність і функції банків. Структура банківської системи. Функції Національного Банку України. Основні законодавчі акти про банківську діяльність. Основні засади грошово-кредитної політики. Механізми створення комерційних банків.

2

Тема1.Види банків та порядок їх створення в Україні.

Організація діяльності банку

2

Організаційна структура Національного Банку України. Органи управління Національним Банком. Взаємодія НБУ із іншими органами керівництва держави. Організаційні структури комерційних банків і їх органи управління. Взаємодія банківських структур із іншими учасниками економічних відносин в державі

2

Тема 2. Операції банків з формування власного капіталу

3

Сутність та класифікація пасивів. Структура пасивів і та їх види. Принципи організації управління пасивами. Капітал банку та методи його оцінювання. Метод балансової вартості. Метод ринкової вартості. Управління власним капіталом банку. Методи визначення достатності банківського капіталу. Метод визначення адекватності капіталу за міжнародними стандартами – Базельська угода про конвергенцію капіталу. Методи управління банківським капіталом в Україні.

2

Тема 3. Операції банків із залучення коштів. Операції банків із запозичення коштів

4

Особливості управління запозиченими коштами банку. Позики в НБУ. Міжбанківський ринок. Операції РЕПО. Міжнародні фінансові ринки.

2

Тема 3. Операції банків із залучення коштів. Операції банків із запозичення коштів

5

Ринок депозитних сертифікатів. Ринок комерційних паперів. Позики в небанківському секторі. Особливості процесу управління не депозитними джерелами коштів.

2

Тема 4. Операції банків із обслуговувань платіжного обороту. Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками.

6

Підготовка організаційних, технічних та технологічних передумов для здійснення платежу; формування та передавання інформації щодо платежу; переказування чи передавання грошей, тобто сам платіж. Відкриття в банках рахунків для учасників платіжної системи, створення комп’ютерних систем зв’язку, приймання, оброблення, обліку та передавання інформації, емісія платіжних карток тощо. Підготовка, забезпечення захисту, передавання банку та перевірка на справжність інформації, необхідної для здійснення платежу, на певних інструментах (носіях). Приймання – видавання готівки по рахунках клієнтів, переказування грошей з рахунку платника на рахунок одержувача чи залік взаємної заборгованості.

2

1

2

3

Тема 4. Операції банків із обслуговувань платіжного обороту. Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками.

7

Основні терміни і поняття: акредитив; безготівкова форма розрахунків; бюджетний рахунок; вексель; готівкова форма розрахунків; грошовий оборот; депозитний рахунок; касові операції; кредитний рахунок; міжміські розрахунки; міжнародні розрахунки; місцеві розрахунки; нетоварні операції; організація грошових розрахунків; платіжна вимога-доручення; платіжне доручення; поточний рахунок; товарні операції; чек.

Кредитні та дебетові карт­ки. Учасники операцій з банківськими кредитними картками, їх права та обов’язки. Основні правила роботи з картками. Переваги системи карткових розрахунків для її учасників. Порядок та умови надання міжнародних пластикових карток VISA,Euroсard/MasterCard.

2

Тема 4. Операції банків із обслуговувань платіжного обороту. Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками.

8

Взаєморозрахунки по пластикових картках. Технологічні засоби при роботі з пластиковими картками. Функції процесингових центрів. Шахрайства при використанні карток і боротьба з ними.

Завдання та функції СЕП НБУ. Розрахунки між банками на підставі кореспондентських рахунків банків у регіональних управліннях НБУ. Регіональна розрахункова палата. „Положення про міжбанківські розрахунки в Україні".

2

Тема 5. Кредитні операції комерційних банків

9

Організація процесу кредитування в банку. Управління кредитним ризиком окремої позики. Аналіз кредитоспроможності позичальника. Оцінка кредиту. Структурування кредиту. Документування. Контроль.

Методика оцінювання якості кредитного портфеля та формування резервів на відшкодування втрат за кредитними операціями банку.

2

Тема 5. Кредитні операції комерційних банків

10

Методи управління проблемними кредитами. Реабілітація проблемних кредитів. Ліквідація проблемних кредитів.

Роль і місце комерційних банків на фондовому ринку. Діяльність банків з надання послуг щодо зберігання цінних паперів та обліку прав власності на цінні папери, а також обслуговування угод з цінними паперами. Емісія банківських облігацій і акцій. Участь банків в інвестиційному процесі за допомогою механізмів фондового ринку і за допомогою механізмів середнього і довгострокового кредитування.

2

Тема 6. Операції банків з векселями.

11

Характеристика та види векселів. Класифікація банківських операцій з векселями. Кредитні операції банків у сфері вексельного обігу. Врахування та перерахування векселів. Кредит під заставу векселів. Авалювання та акцептування векселів банками. Інкасування векселів. Виконання банками функції особливого платника. Зберігання банками векселів клієнтів. Емісія та використання банківських векселів.

2

1

2

3

Тема 7. Операції комерційних банків з цінними паперами

12

Види діяльності банків на ринку цінних паперів. Інвестиційні цінні папери. Відмінні риси інвестиційних операцій банків порівняно з позичковими. Зв’язок інвестицій з кредитуванням. Класифікація операцій банків з цінними паперами. Емісія цінних паперів. Формування портфеля цінних паперів та управління ним. Види портфелів цінних паперів. Посередницькі операції комерційних банків з цінними паперами. Фактори ризику інвестиційних операцій. Дохідність інвестиційних операцій.

2

Тема 8. Операції банків в іноземній валюті

13

Зобов’язання банків щодо виконання функцій агента валютного контролю. Організація вертикалі по контролю за валютними операціями. Отримання ліцензій на валютні операції. Організація міжнародних розрахунків в іноземній валюті. Відкриття і ведення кореспондентських рахунків.

2

Тема 8. Операції банків в іноземній валюті

14

Управління валютними ресурсами, ризики курсових валютних коливань і їх страхування. Конверсійні валютні операції, організація роботи валютних кас. Технологічні засоби і і банківські продукти для проведення валютних операцій. Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій – СВІФТ.

2

Тема 9. Торговельні та неторговельні операції банків

в іноземній валюті

15

Порядок відкриття та ведення валютних рахунків клієнтів. Посередництво банків у фінансових розрахунках між експортером та імпортером та їх кредитування. Види платежів, що застосовуються у міжнародній практиці : акредитив, інкасо, банківський переказ. Неторговельні операції банків в іноземній валюті. Операції з торгівлі іноземною валютою. Операції з дорожніми чеками та іншими платіжними засобами, в іноземній валюті. Валютне кредитування.

2

Тема 9. Торговельні та неторговельні операції банків

в іноземній валюті

16

Правила використання готівкової інвалюти на території України. Види валютних курсів. Порядок організації роботи пунктів обміну валюти. Правила переміщення готівкової інвалюти та національної валюти через митний кордон України.

2

Тема 10. Операції із забезпечення фінансової стійкості банку

17

Формування банками резервів на покриття можливих втрат від активних операцій. Оцінка фінансової стійкості банку на основі фінансової звітності. Операції з підтримання ліквідності та платоспроможності банку. Регулювання банківської діяльності та нагляд.

2

Тема 11. Інвестиційні банківські операції

18

Інвестиційний процес і місце банків у цьому процесі. Поняття та види банківських інвестицій. Поняття інвестиційного процесу, участь банків у власності інших суб’єктів господарювання, спільне фінансування банком і підприємцем інвестиційних проектів.

2

Разом

36