Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб[1].пр. удоск 08.09.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
509.44 Кб
Скачать

2. Тематичний план навчальної дисципліни «банківські операції»

Тема 1. Види банків та порядок їх створення в Україні. Організація діяльності банку.

Тема 2. Операції банків з формування власного капіталу.

Тема 3Операції банків із залучення коштів. Операції банків із запозичення коштів.

Тема 4. Операції банків із обслуговування платіжного обороту.

Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками.

Тема 5. Кредитні операції комерційних банків.

Тема 6. Операції банків з векселями.

Тема 7. Операції комерційних банків з цінними паперами.

Тема 8. Операції банків в іноземній валюті.

Тема 9. Торговельні та неторговельні операції банків в іноземній валюті.

Тема 10. Операції із забезпечення фінансової стійкості банку.

Тема 11. Інвестиційні банківські операції.

3. Зміст навчальної дисципліни «банківські операції»

Тема 1. Види банків та порядок їх створення в Україні.

Організація діяльності банку.

Сутність і функції банків. Структура банківської системи. Функції Національного Банку України. Основні законодавчі акти про банківську діяльність. Основні засади грошово-кредитної політики. Механізми створення комерційних банків.

Організаційна структура Національного Банку України. Органи управління Національним Банком. Взаємодія НБУ із іншими органами керівництва держави. Організаційні структури комерційних банків і їх органи управління. Взаємодія банківських структур із іншими учасниками економічних відносин в державі.

Тема 2. Операції банків з формування власного капіталу.

Сутність та класифікація пасивів. Структура пасивів і та їх види. Принципи організації управління пасивами. Капітал банку та методи його оцінювання. Метод балансової вартості. Метод ринкової вартості. Управління власним капіталом банку. Методи визначення достатності банківського капіталу. Метод визначення адекватності капіталу за міжнародними стандартами – Базельська угода про конвергенцію капіталу. Методи управління банківським капіталом в Україні.

Тема 3. Операції банків із залучення коштів. Операції банків із запозичення коштів.

Особливості управління запозиченими коштами банку. Позики в НБУ. Міжбанківський ринок. Операції РЕПО. Міжнародні фінансові ринки. Ринок депозитних сертифікатів. Ринок комерційних паперів. Позики в небанківському секторі. Особливості процесу управління не депозитними джерелами коштів.

Тема 4. Операції банків із обслуговування платіжного обороту. Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками.

Підготовка організаційних, технічних та технологічних передумов для здійснення платежу; формування та передавання інформації щодо платежу; переказування чи передавання грошей, тобто сам платіж. Відкриття в банках рахунків для учасників платіжної системи, створення комп’ютерних систем зв’язку, приймання, оброблення, обліку та передавання інформації, емісія платіжних карток тощо. Підготовка, забезпечення захисту, передавання банку та перевірка на справжність інформації, необхідної для здійснення платежу, на певних інструментах (носіях). Приймання – видавання готівки по рахунках клієнтів, переказування грошей з рахунку платника на рахунок одержувача чи залік взаємної заборгованості.

Основні терміни і поняття: акредитив; безготівкова форма розрахунків; бюджетний рахунок; вексель; готівкова форма розрахунків; грошовий оборот; депозитний рахунок; касові операції; кредитний рахунок; міжміські розрахунки; міжнародні розрахунки; місцеві розрахунки; нетоварні операції; організація грошових розрахунків; платіжна вимога-доручення; платіжне доручення; поточний рахунок; товарні операції; чек.

Кредитні та дебетові карт­ки. Учасники операцій з банківськими кредитними картками, їх права та обов’язки. Основні правила роботи з картками. Переваги системи карткових розрахунків для її учасників. Порядок та умови надання міжнародних пластикових карток VISA,Euroсard/MasterCard. Взаєморозрахунки по пластикових картках. Технологічні засоби при роботі з пластиковими картками. Функції процесингових центрів. Шахрайства при використанні карток і боротьба з ними.

Завдання та функції СЕП НБУ. Розрахунки між банками на підставі кореспондентських рахунків банків у регіональних управліннях НБУ. Регіональна розрахункова палата. „Положення про міжбанківські розрахунки в Україні".