Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеми самосвідомості.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
476.16 Кб
Скачать

3. Дискусійні питання

3.1. Який прогноз розвитку особистості з урахуванням феномену «Мауглі»?

3.2. Яка послідовність етапів формування самосвідомості особистості?

3.3. Чому етапи формування самосвідомості збігаються з етапами психічного розвитку дитини?

3.4. Який процес є провідним механізмом засвоєння статевої ролі особистості?

Вправа «Відповідь на питання «Що є я?»

Ця вправа покликана допомогти вам в розвитку самосвідомості і виявленні свого «Я». Воно грунтується на тому припущенні, що кожен з нас, подібно до цибулини, має безліч "оболонок", що приховують центральну "серцевину". Ці оболонки самосприйняття можуть бути позитивними і негативними. Вони є різними сторонами нашої особистості і нашого ставлення до світу. Деякі з них подібні до фасаду, маски, що приховує ті сторони особистості, яких ми не любимо; деякі можуть бути цими неприємними сторонами; а деякі можуть бути прихованими позитивними сторонами нашої особистості, які ми не в змозі визнати такими. Як би там не було, десь за цими оболонками в кожному з нас ховається творче і живе центральне ядро – наше сьогодення «Я», якнайглибша істота нашої особистості. Шляхом послідовного запитування "хто я?" ми поступово наближаємося в ході цієї вправи до свого сьогодення.

Техніка виконання:

1. Виберіть місце, де вам ніхто не перешкодить. Візьміть аркуш паперу, вгорі поставте дату і напишіть: "Хто я?". Нижче запишіть свою відповідь на це питання: відповідь має бути якомога відкритішою і чеснішою. Потім, роблячи періодичні паузи, продовжуйте в думках ставити собі це питання і записувати відповіді.

2. Сядьте і розслабтеся. Закрийте очі. Спробуйте не думати ні про що. Знову поставте собі питання: "Хто я?" і спробуйте уловити на нього відповідь у формі уявного образу. Не думайте і не міркуйте про це, дозвольте образу самому виникнути в свідомості. Потім розплющте очі і якомога докладніше опишіть цей образ; вкажіть також, які відчуття у вас у зв'язку з ним виникли і яке він для вас має значення.

3. Встаньте так, щоб у вас був якийсь простір для руху. Закрийте очі і знову запитаєте себе: "Хто я?" Цього разу шукайте відповідь в русі свого тіла. Довіртеся його мудрості, і хай рух саморозвивається до тих пір, поки ви не відчуєте, що воно завершилося. Якщо хочете, рух може супроводжуватися якимись звуками або співом. Виконавши це, опишіть свій досвід.

Рекомендується виконувати цю вправу протягом якогось періоду часу. При повторному виконанні її дія підсилюється.

Вправа «Вечірній огляд подій»

Краще всього виконувати цю вправу в кінці дня. Відходячи до сну, окиньте поглядом минулий день, прокручувавши його, немов фільм в зворотньому порядку – починаючи від теперішнього моменту, потім пізній вечір, сутінки, обідній час, і так далі, аж до моменту пробудження.

Такий вечірній огляд може бути використаний для вивчення себе і свого життя взагалі; його можна також видозмінити, зосереджуючись, наприклад, на якихось сторонах своєї особистості, на якихось стереотипах або конкретних внутрішніх процесах, про які ви хотіли б дізнатися більше. У цій вправі дуже важливе те, як ви ставитеся до його виконання. Роблячи огляд, прагніть перетворитися на неупередженого спостерігача, спокійно і тверезо реєструючого кожен етап прожитого дня. Переходьте від етапу до етапу, не радіючи успіхам і не засмучуючись невдачам. Мета вправи полягає не в тому, щоб пожвавити в пам'яті події, що мали місце, а в тому, щоб спокійно зафіксувати в свідомості значення і "малюнок" прожитого дня.

Багато хто знаходить доцільним записувати відмічені при цьому цікаві моменти і прозріння, що осіняли їх (це можна робити в робочому зошиті). Проглядаючи такі замітки за якийсь період часу, ви зможете відмітити невловимі тенденції і стереотипи.