Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

2.5. Виключна економічна зона.

Виключна економічна зона являє собою особливий район, який знаходиться за межами територіального моря, прилягає до нього та підпадає під встановлений у відповідній частині Конвенції собливий правовий режим, згідно з яким права і юрисдикція прибережної держави та права і свободи інших держав регулюються відповідними положеннями Конвенції.

Прибережна держава у виключній економічній зоні має:

а) суверенні права з метою розвідування, розробки і збереження природних ресурсів як живих, так і неживих, у водах, що покривають морське дно, на морському дні та в його надрах, а також з метою управління цими ресурсами, та щодо інших видів діяльності по економічній розвідці та розробці зазначеної зони, таких як виробництво енергії шляхом використання води, течій і вітру;

b) юрисдикцію, передбачену у відповідних положеннях Конвенції, щодо:

і) створення і використання штучних островів, установок і споруд;

іі) морських наукових досліджень;

ііі) захисту і збереження морського середовища;

с) інші права і обов'язки, передбачені Конвенцією.

Прибережна держава при здійсненні своїх прав і виконанні своїх обов'язків у виключній економічній зоні повинна відповідним чином враховувати права та обов'язки інших держав і діяти у порядку, сумісному з положеннями Конвенції.

Прибережна держава у виключній економічній зоні має виключне право споруджувати, а також дозволяти і регулювати створення, експлуатацію і використання:

а) штучних островів;

b) установок і споруд для цілей, передбачених у статті 56,

та для інших економічних цілей;

с) установок і споруд, які можуть перешкоджати здійсненню

прав прибережної держави в зоні.

Прибережна держава має виключну юрисдикцію над такими штучними островами, установками і спорудами, в тому числі

юрисдикцію щодо митних, фіскальних, санітарних та іміграційних законів і правил, а також законів і правил стосовно безпеки.

Ширина зон безпеки визначається прибережною державою з урахуванням застосовних міжнародних стандартів. Ці зони встановлюються таким чином, щоб вони розумно співвідносились з характером і функцією штучних островів, установок або споруд і не простягались навколо них більше ніж на 500 метрів, які відмірюються від кожної точки їхнього зовнішнього краю, за винятком випадків, коли це дозволено загальноприйнятими міжнародними стандартами або рекомендовано компетентною міжнародною організацією. Про довжину зон безпеки дається відповідне повідомлення.

Прибережна держава визначає допустимий вилов живих ресурсів у своїй виключній економічній зоні.

Відповідно до ч. 2 ст. 62 Конвенції прибережна держава визначає свої можливості промислу живих ресурсів виключної економічної зони. Якщо вона не має можливості виловити весь допустимий вилов, вона шляхом угод та інших домовленостей, надає іншим державам доступ до залишку допустимого вилову.

Ширина виключної економічної зони не повинна перевищувати 200 морських миль, що відлічуються від вихідних ліній, від яких відмірюється ширина територіального моря.

Права і обов'язки інших держав у виключній економічній зоні:

1. У виключній економічній зоні всі держави як прибережні, так і ті, що не мають виходу до моря, користуються, за умови дотримання відповідних положень Конвенції, зазначеними у ст. 87 свободами судноплавства і польотів, прокладення підводних кабелів і трубопроводів та іншими правомірними з точки зору міжнародного права видами використання моря, що відносяться до цих свобод, такими, які зв'язані з експлуатацією суден, літальних апаратів і підводних кабелів і трубопроводів.

2. Держави при здійсненні своїх прав і виконанні своїх обов'язків у виключній економічній зоні належним чином враховують права і обов'язки прибережної держави і дотримуються законів і правил, прийнятих прибережною державою відповідно до положень Конвенції та інших норм міжнародного права.

Держави, які не мають виходу до моря, мають право братии участь на справедливій основі в експлуатації відповідної частини залишку допустимого вилову живих ресурсів у виключних економічних зонах прибережних держав того ж субрегіону або регіону з урахуванням економічних і географічних обставин всіх заінтересованих держав, які мають до цього відношення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]