Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

10

Лекція № 9.

Магнітні властивості речовин та магнітне поле

1. Історія магнітних досліджень. 2. Магнітні властивості речовин.

3. Магнітне поле. 4. Закон Біо-Савара-Лапласа

  1. Історія магнітних досліджень

Слово “Магніт” має грецьке походження. Історії відомий – магнеpійський камінь: Магнезія – стародавнє місто в Малій Азії.

Перші письмові свідчення про магнетизм (Китай) мають більше 2000-річну давність. В них згадується про використання природних постійних магнітів в якості компасів. В роботах древньогрецьких та римських вчених згадується при притягненні магнітів та про намагнічуванні магнітом металевих опилок.

Магнітна взаємодія просторово розділених тіл здійснюється магнітним полем Н, яке як і електричне поле Е, представляє собою прояв електромагнітної форми руху матерії.

Між електричним та магнітним полями немає повної симетрії: джерелом електричного поля являться або + , або – заряди, що можуть існувати окремо один від одного. Напроти : магнітних зарядів (магнітних монополів) поки не спостерігали, хоча теорія передбачає їх існування.

Джерело електричного поля – нерухомий електричний заряд.

Джерело магнітного поля – рухомий електричний заряд, тобто електричний струм.

В атомних масштабах рух електронів та протонів створює орбітальні мікроструми, пов’язані з переносним рухом (відбувається перенос заряду) цих часток в атомах чи атомних ядрах. Крім того, наявність у мікрочасток спіна обумовлює у мікрочасток наявність спінового магнітного моменту.

Оскільки електрони, протони та атоми, а також всі молекули (гази, рідини, кристалічні та аморфні тверді тіла) мають власний магнітний момент, то в принципі, всі речовини володіють магнітними властивостями, тобто являються магнетиками.

Відомі три основних ефекта впливу зовнішнього магнітного поля Нзовн. на речовини:

  1. За законом електромагнітної індукції при вміщенні тіла в поле Нзовн. в тілі виникає індукційний струм, магнітне поле якого направлене проти Нзовн.( правило Ленца). Тобто магнітне поле речовини Ввнутр., збуджене Нзовн., завжди направлений проти збуджуючого поля (діамагнетизм речовини).

  1. Якщо атоми речовини мають спонтанний (власний) магнітний момент, то зовнішнє поле Нзовн. переорієнтовує атомні магнітні моменти вздовж свого напрямку і створює магнітний момент речовини вздовж поля Нзовн. (парамагнетизм).

Суттєвий вплив на магнітні властивості речовини можуть здійснювати : внутрішні взаємодії (електричні та магнітні) мікрочасток – носіїв магнітного моменту. Іноді вони приводять до спонтанної (яка не залежить від Нзовн.) упорядженої орієнтації магнітних моментів близько розташованих часток. Речовини, в яких атомні магнітні моменти спонтанно орієнтуються паралельно один одному називаються феромагнетиками. (Речовини, в яких орієнтація окремих груп атомних моментів антипаралельна, називаються антиферомагнетиками).

Магнетизм має гігантський діапазон проявів від магнетизму електронів та протонів, до магнетизму космічних тіл (Землі, Сонця, зірок тощо) і наявність магнетизму космічного простору.

Магнітне поле Землі (МПЗ) має постійну складову – основне поле (його вклад  ) та змінну складову ( ). Основне МПЗ по формі близьке до поля магнітного диполя, центр якого зміщений відносно центра Землі, а вісь нахилена до осі обертання Землі на 11,5. Таким чином, геомагнітні полюси зміщені від географічних на 11,5, причому в північній півкулі знаходиться південний магнітний полюс (вектор магнітної індукції направлений вниз).

Напруженість геомагнітного поля зменшується від магнітних полюсів до магнітного екватора від 55,7 до 33,4 А/М (0,7 до 0,42 Ерстед.). Середня величина магнітної індукції поблизу земної поверхні дорівнює  5 10-5Тл.

Основне МПЗ відчуває тільки повільні зміни в часі ( так звані вікові варіації, ВВ) з періодом від 10 до 104 років). В ході вікових варіацій геомагнітний полюс прецесує відносно географічного з періодом – 1200 років. Наука палеомагнітологія по намагніченості осадочних гірських порід встановила, що на Землі мала місце переполю совка магнітного поля.

Магнітні поля планет сонячної системи мають наступні значення індукції : 10-7 Тл – на поверхні Марса та Меркурія; 1,4 10-3 Тл – Юпітера; 2 10-4 Тл – Сатурна. Венера та Місяць не мають реєструє мого магнітного поля.

Найбільш ймовірною теорією виникнення магнітного поля Землі, яка задовольняє експериментальним фактам, є теорія гідромагнітного динамо. Згідно теорії МПЗ генерується конвекційними рухами електропровідної речовини в рідкому ядрі нашої планети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]