Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komun_i_prezentatsiyi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать
  1. Які психологічні способи впливу в педагогічному спілкуванні ви знаєте? Дайте їхню характеристику.

Педагогові важливо оволодіти технікою швидкого входження у взаємодію, а також такими прийомами впливу: — зараження (підсвідомий емоційний відгук у взаємодії з іншими людьми на підставі співпереживання з ними); — навіювання (цільове свідоме “зараження” однією людиною інших мотиваціями певних дій, змістом чи емоціями за допомогою мовленнєвого впливу на основі некритичного сприйняття інформації); — переконання (усвідомлений аргументований і вмотивований вплив на систему поглядів індивіда); — наслідування (засвоєння форм поведінки іншої людини на основі підсвідомої і свідомої ідентифікації з нею).

  1. Що впливає на формування іміджу педагога?

Візуальна привабливість - першорядна складова іміджу педагога. Тут значення має й кольорова гама костюма, і відповідний макіяж, і модна стрижка або укладка. Важливою частиною іміджу педагога є й те, якою мірою йому притаманне красномовство. Спілкуючись з учнями, учитель не повинен забувати про тон, яким він розмовляє. Від цього залежить не тільки емоційний стан його учнів, а й їхня працездатність. Так званий «невербальний» імідж пов'язаний з тим, наскільки ми маємо приємні манери, під якими маються на увазі жести, міміка, поза. Хороші манери допомагають швидко адаптуватись у будь-якій обстановці, спрощують установлення комунікаційних зв'язків з людьми. Не можна забувати і про той простір життєдіяльності, що створює кожна людина. Розміщення меблів у нашій квартирі, оформлення робочого місця, просто маса дрібниць від фірмової ручки до кейса, якими ми користуємось, несуть інформацію про нас. Немаловажне значення має й ваш спосіб життя, тобто те, як люди сприймають ваше особисте життя, відносини з оточуючими, моральні принципи, достоїнство, поведінку та характер. Іноді буває, що всі елементи позитивного іміджу на місці, але він усе одно не спрацьовує. Вам може не вистачати найважливішого аспекту вашого особистого успіху - привабливості в очах оточуючих. Привабливі люди:

  • часто й охоче посміхаються;

  • мають хороше почуття гумору;

  • природно поводяться;

  • веселі;

  • часто й охоче кажуть компліменти;

  • знайомі з етикетом і слідують йому;

  • упевнені в собі;

  • уміють посміятись над собою;

  • швидко викликають людину на розмову про неї саму;

  • усвідомлюють свої обмежені можливості й те, що в них немає відповідей на всі запитання;

  • дружелюбні, з ними легко у спілкуванні.

Імідж може бути позитивним або негативним, а крім особистісного іміджу може бути професійний чи груповий, як узагальнена соціальна характеристика. Існує й віковий імідж, не виключена й поява демографічного іміджу. Поняття «імідж» може бути застосовано й до організації, міста, навіть до країни. Так що імідж будь-якої школи буде визначатись іміджем педагогів, які працюють у ній. Формування особистої чарівності супроводжується величезною роботою над собою, але приносить хороші плоди: формує позитивні установки стосовно вас, робить спілкування з вами приємним і комфортним. Для багатьох людей інформація, отримана від зорового образу, є єдиним «банком даних» про людину, і на цій підставі вони вибудовують свої відносини з іншими людьми. І чим точніше створений ваш образ, тим легше людям спілкуватися з вами і тим менше сил буде потрібно, щоб знайти загальну мову з вашими учнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]