Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komun_i_prezentatsiyi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

23. Як здобути довіру і отримати прихильність слухачів?

Вміло показуйте, що Ви любите своїх слухачів. Такі ми вже є – любимо тих, хто нас любить. Якщо покажете своїй аудиторії повагу і симпатію, то можете розраховувати на взаємність, напевне не всіх, але принаймні більшості.

Будьте скромним. Люди не люблять задавак. Тому не вихваляйтеся. Найгіршим є поєднання зарозумілості та зухвальства – вони дуже часто ходять у парі. Якщо маєте до цього схильність, то працюйте над тим, щоб цього не показувати. Не будьте безцеремонним ані в тому, що говорите, ані в поведінці.

Показуйте, що любите те, чим займаєтеся. Не показуйте, що виголошення тієї промови є для Вас каторгою за принципом «не хочеш, а мусиш». Навпаки, випромінюйте енергію, підходьте до того, що робите з радістю, якщо можете, то демонструйте оптимізм.

Добре презентуйтеся. Анджей Вішнєвскі пише: «Якщо Ви пристойний, особливо вродою, яка викликає довіру, то це дуже добре (один з американських сенаторів, звертаючись до мого знайомого, який займав високу посаду і мав пристойне обличчя, гарне сиве волосся – сказав: «Якби я так виглядав, то вже давно був би президентом Сполучених Штатів»). Я знаю, що врода від Вас не залежить, але Ви можете багато змінити елегантністю у вбранні, турботою про статуру, волосся і зуби, а якщо Ви жінка – то знаєте краще, які дива може зробити макіяж. Тому уникайте вульгарної елегантності. Якщо Ви гарна жінка, то пам’ятайте, що Ваші довгі, стрункі, забагато відкриті ноги можуть зробити так, що чоловіча частина аудиторії буде думати зовсім про інше, ніж зміст промови. А присутні в залі жінки відчують до Вас відразу. Коли хочете сподобатися, то нехай у Вашому одязі домінує витончена елегантність. Ніколи, виголошуючи промову, не носіть темних окулярів, бо вони завжди створюють бар’єр між промовцем і слухачами».

Ви повинні пам’ятати, що під час виступу слухачі будуть Вас оцінювати і від цього в значній мірі залежить Ваш успіх. Найчастіше Вас оцінюватимуть у чотирьох категоріях:

Чи Ви компетентний настільки, що можна довіряти Вашій обізнаності у даному питанні.

Чи Ви чесний, що означає чи можна довіряти Вашому характеру.

Чи Ви толерантний, ефективно доводячи оригінальні аргументи.

Чи Ви симпатичний, бо таких просто не люблять.

24. Роль компетенції при підготовці до промови.

Дуже часто ще перед початком промови Ви маєте певні набутки. Це та думка, якою Ви користуєтеся серед слухачів: наукові ступені перед Вашим прізвищем, реклама, яка передує Вашому виступу. Якщо цього замало, то починаючи промову і переходячи від вступу до основної частини, скажіть про себе кілька добрих і тактовних слів. Звичайно це не повинно бути самопохвалою, бо тоді втратите і довіру, і симпатію, але мусите якось довести, що маєте право говорити про предмет Вашого виступу. Для переконання аудиторії у тому, що Ви спец, дуже добре цитувати авторитетів. Особливо, якщо це відомі авторитети, які визнаються слухачами. А якщо ні – що ж, потрібно тоді згадати, що це «лауреат Нобелівської премії» чи «член Королівської Академії Наук»... майже завжди щось знайдеться. Також добре опиратися на ефективні джерела: «Статистичний щорічник», результати досліджень, опубліковані на наукових конференціях, остаточно – дослідження громадської думки. В оцінці Вашої компетенції також важливими є докладність і вміння представити і висвітлити питання, орієнтуватися в проблематиці. Вмілі та вичерпні відповіді на питання, які Вам задають під час дискусії. Ніколи не обтинайте гілку, на якій знаходиться довіра Ваших слухачів, виправдовуючись перед Своєю аудиторією, що Ви не спеціаліст чи не мали достатньо часу на підготовку... а навпаки: Ви спеціаліст, Ви дуже добре підготувалися до промови. Саме таким Вас мають всі запам’ятати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]