Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KM.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
840.41 Кб
Скачать

Лекція 3 osi модель. Принципи структурованого підходу до вирішення проблем.

1. Функції рівнів osi моделі

На ранніх етапах розвитку мереж розроблялись приватні вирішення для організації робіт в локальній мережі. Різні виробники були зацікавлені в розробці мережі, що максимально враховувала б їх потреби. На початку 80-х років відбувалося швидке зростання кількості і розмірів мереж, оскільки компанії зрозуміли, що можна економити кошти і збільшувати продуктивність роботи використовуючи мережеві технології. Подальший розвиток мереж полягав в модернізації існуючих. Цей процес був настільки стихійним, що з середини 80-х років виробники почали відчувати зростаючий тиск глобалізації мережі і усвідомили її неможливість через те, що вони використовували різні протоколи зв’язку і не можуть об’єднати окремі приватні мережі в одну функціонуючу глобальну мережу.

Для вирішення проблеми сумісності мереж і можливості зв’язку між ними Міжнародна Організація по Стандартизації (ISO - International Organization for Standardization) розробила такі мережеві схеми, як DECNET, SNA і TCP/IP, які визначали набір правил зв’язку. В результаті цих досліджень ISO створила мережеву модель, призначення якої допомогти виробникам створювати мережі, які були б сумісні і могли взаємодіяти з іншими мережами.

Багаторівневу модель OSI (Open System Interconnection) було розроблено в 1984 році для наглядності передачі даних в мережевій системі. Це забезпечило виробників стандартами, що гарантують сумісність між різними мережевими пристроями та програмним забезпеченням, що розробляється в усьому світі.

Багаторівнева модель OSI – основна модель передачі даних. Не дивлячись на те, що існують і інші моделі більшість виробників “прив’язують” свої вироби до моделі OSI, особливо, якщо вони поставили за мету навчити користувачів використовувати їх продукцію. В загальному, модель - це один з найкращих наявних інструментів для ілюстрації процесу приймання і передавання даних в мережі. Також OSI модель використовується для відображення механізму (процесу) передавання (обміну) інформації або пакетів даних від прикладних програм (таблиці, документи), через фізичне мережеве середовище (кабелі) до інших програм, що розташовані на інших комп‘ютерах, навіть якщо використовуються різні типи мереж. В моделі OSI є сім рівнів, кожен з яких відображає певну мережеву функцію. Цей розподіл мережевих функцій називається розшаруванням. Поділ на сім рівнів забезпечує наступне:

  • Розбиває мережу на прості складові

  • Стандартизує мережеві компоненти різних виробників і забезпечує їх сумісність між собою.

  • Дозволяє використовувати в мережі різне апаратне та програмне забезпечення.

  • Запобігає змінам на усіх рівнях при зміні в одному з них, що зменшує час налагодження мережі.

  • Поділ складних мережевих операцій на меншу кількість комплексних елементів. Модульність.

  • Спрощує вивчення мережевих технологій.

Для зручності передача інформації в мережі між користувачами поділяється на сім менших частин в OSI моделі. Кожна частина представляється своїм рівнем. Кожен рівень OSI моделі має набір функцій, які повинні виконуватися для передачі даних від джерела до адресату. Сім шарів OSI моделі (рис.1):

  1. Фізичний рівень (The physical layer). Фізичний рівень визначає електротехнічні, механічні, процедурні і функціональні характеристики активації, підтримки і дезактивації фізичного каналу між кінцевими системами. Специфікації фізичного рівня визначають такі характеристики, як рівні напруг, синхронізацію зміни напруг, швидкість передачі фізичної інформації, максимальні відстані передачі інформації, фізичні з'єднувачі й інші аналогічні характеристики. Цей рівень забезпечує передавання та приймання потоків бітів. Він використовує фізичні засоби типу скрученої пари дротів, коаксіального та оптоволоконного кабелів.

  2. Канальний рівень (The data link layer). Призначений для передавання блоків даних через одне фізичне сполучення. Блоки канального рівня називають кадрами (frames), які містять заголовок. Заголовок містить апаратні адреси відправника та отримувача. Типовими функціями рівня є не тільки передавання кадрів в середовище передачі даних, але й виявлення та виправлення помилок, керування потоком даних, опис топології мережі. Рівень передачі даних забезпечує надійне переміщення даних по фізичних носіях. Тобто рівень передачі даних пов’язаний з фізичним (а не логічним) адресуванням, мережевою топологією, доступом до мережі, повідомленнями про помилки, впорядкованою доставкою кадрів і управлінням потоками даних.

  3. Мережевий рівень (The network layer). Мережевий рівень – це складний рівень, що забезпечує підтримку зв’язку і вибір шляху між двома хостами (коротко визначені комп’ютерами), що розташовані в географічно розділених мережах. На цьому рівні реалізується маршрутизація інформації, тобто вибираються шляхи передачі блоків інформації залежно від адреси призначення та інших характеристик. Протокольні одиниці даних на мережевому рівні називають пакетами (packets), які містять заголовок. Заголовок містить логічні адреси відправника та отримувача.

  4. Транспортний рівень (The transport layer). Транспортний рівень сегментує дані від хоста, який їх надсилає, і конвертує у потоки даних на приймаючих хостах. Межа між сеансовим і транспортним рівнями – це межа між апаратними і програмними протоколами. Тобто 5-7-й рівні, пов’язані з прикладними програмами а 1-3-й з фізичною передачею даних. Транспортний рівень намагається забезпечити служби транспортування даних, які захистять верхні рівні від детальної інформації про транспортування. Специфічні завдання, такі як надійне транспортування між двома хостами є завданням транспортного рівня. При налагодженні зв’язку транспортний рівень встановлює, підтримує і розриває віртуальні кола. Він використовується для забезпечення надійної служби виявлення і виправлення помилок при транспортуванні та управлінні потоками інформації.

  5. Сеансовий рівень (The session layer). Як можна зрозуміти з назви, п’ятий рівень встановлює, керує і розриває сеанси зв’язку між двома хостами. Він надає свої послуги рівню відображення. Синхронізація діалогу між двома рівнями відображення, керування обміном даними, створення умов для ефективної передачі даних, повідомлення про помилки 5-7 рівнів також є функціями цього рівня.

  6. Рівень відображення (Presentation layer). Гарантує, що інформація, яка надійшла з 7-го рівня одного комп’ютера буде коректно розпізнана сьомим рівнем іншого. При потребі рівень відображення приводить різні формати даних до одного універсального. На цьому рівні виконуються такі функції як стиснення та кодування даних.

  7. Прикладний рівень (Application layer). Це найближчий до користувача рівень. Він забезпечує програми користувачів мережевими службами. Відрізняється від інших рівнів тим, що не взаємодіє з іншими рівнями, а лише з прикладними програмами, які є за межами OSI моделі. Приклади таких програм: табличні і текстові процесори, банківські програми і т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]