Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komun_i_prezentatsiyi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать
    1. Вступ і закінчення виступу. На що звернути увагу?

Більшість Ваших виступів повинна мати таку структуру:

вступ,

основна частина,

закінчення.

Виступ повинен спрямовуватися на досягнення трьох цілей:

По-перше, пошук уваги слухачів, які часто знаходяться «далеко від аудиторії», в якій Ви виступаєте. Слухачі бувають втомленими і такими, які нетерпляче чекають обідню перерву. Вашим завданням є здобуття їхньої уваги. Для цього існує кілька методів:

Розпочати виступ з жарту, анекдоту або цікавого оповідання. Це дуже ефективний, але не завжди допустимий метод. Відомий оратор Herb Garner казав: «Якщо Вам вдалося розсмішити слухачів, то вони починають Вас слухати і Ви можете їм говорити майже все».

Але при цьому слід дотримуватися трьох основних засад:

- Жарти і анекдоти повинні бути дотепними перш за все для Вас, бо якщо це не так, то з них не будуть сміятися й інші.

- Жарти повинні підбиратися із врахуванням складу аудиторії: різні речі викликають сміх у молоді та пенсіонерів.

- Ваш жарт не повинен якимось чином образити когось із присутніх. Тому найкраще жартувати ... з самого себе.

- Розпочати з опису якоїсь драматичної або неочікуваної сцени. При цьому слід використовувати таку мову, щоб ця сцена «постала» перед очима слухача і тоді Ви заволодієте його увагою.

- Розпочати з питання, інколи риторичного. Це певним чином примусить слухача шукати відповідь і таким чином приверне його увагу до Вашої доповіді.

- Розпочати з актуальної в даний момент ситуації.

- Продемонструвати якийсь текст або малюнок, зображений на листку або на екрані. Таким текстом може бути назва Вашої доповіді, або теза, яка стосується теми доповіді. Інколи можна розпочати з демонстрації фото. Образи добре використовувати на лекціях, при написанні рефератів, наукових або публічних звітів. Показ теми доповіді на екрані забезпечить хороший початок виступу.

По-друге, часто метою виступу є здобуття симпатії слухачів. Адже симпатія може забезпечити Вам успіх і тоді не важливо чи переконливий Ваш виступ чи ні. Дієвим буває твердження, що для Вас думка слухачів має важливе значення. Не завадить також сказати про симпатію до Ваших слухачів. Люди звикли любити тих, хто любить їх.

По-третє, вступ повинен орієнтувати слухачів на те, про що Ви будете говорити і яка мета Вашого виступу. Але потрібно особливу увагу приділити власне формулюванню мети.

Адже хороший вступ може спричинити успіх. Найбільш типовими помилками вступу є:

- Вразили слухачів або нетактовним жартом, або власною лексикою, або просто «розминулись» з настроєм залу.

- Пообіцяли незвичайні враження від Вашої доповіді.

- Почали сумніватися у своїх ораторських здібностях і у рівні володіння предметом розмови… Тоді слухачі почнуть задумуватись над тим, про що Ви говорите.

- Вступ занадто довгий і справляє враження, що Ви не знаєте, коли перейти до основної частини.

Якщо Ви вважаєте, що вступ є чимось непотрібним і не має вагомого значення.

Закінчення виступу

Метою закінчення виступу має бути:

По-перше, підсумок того, про що Ви розповідали. Тому в кінці виступу Ви маєте коротко зупинитися на найголовніших моментах доповіді, щоб слухачі їх відразу не забули.

Для цього треба:

- Повторити ще раз найважливіші тези і висновки.

- Сконцентрувати увагу на загальних положеннях доповіді.

- Наголосити на основних пропозиціях або думках.

По-друге, створення аури, яка завершить Ваш виступ.

Є багато способів, які використовують досвідчені лектори.

Вони можуть бути такими:

- Подібно вступу можуть використовуватися цитати чи анекдот. Але, якщо на початку виступу можна вжити жарт, щоб слухачі посміялись, то вкінці треба бути обережним і користуватися цією тактикою лише в особливих випадках. Іншим методом закінчення виступу є порівняння подій, які раніше відбувалися, тобто орієнтація на позицію аналізу майбутньої ситуації.

- Наступним непоганим методом закінчення виступу є гасло або питання, яке інколи може бути риторичним. Це залучить слухачів до співучасті у вирішенні проблем доповіді.

- Нарешті в останніх словах виступу можна повторити те, що Ви говорили у вступі. Тоді виступ виглядає як завершена цілісність і це справляє хороше враження. Безумовно існує багато інших способів закінчення виступів. Головне зупинитись на такому, який Вам найбільше підходить. Але варто наголосити на помилках, які часто допускають доповідачі:

- Досить типовою помилкою є «затягування» закінчення. В момент завершення у промовця відкривається «нове дихання» і він часом зупиняється на питаннях або проблемах, які не стосуються теми виступу. А слухачі не можуть сконцентрувати увагу на інших питаннях і це їх тільки дратує. Тому закінчення виступу має бути виразним і коротким.

- Помилковою, як і у вступі, буде вказівка на формальні недосконалості. Якщо виступ був не найкращим, то слухачі і так це зауважили і Ви не повинні їм про це нагадувати.

- Помилковим може бути закінчення або несподіване, або з незавершеною думкою. Тоді слухачі не розуміють чи Ви вже завершили, чи ще будете говорити далі. Це справляє враження недостатності.

- Помилковим є те, коли за браком часу Ви почнете швидше говорити чи скорочувати виступ або перепрошувати, що не все можете доповісти. Краще бути готовим до того, аби якийсь фрагмент або думку у своєму виступі скоротити. Звичайно, Ви вважаєте, що все у Вашому виступі є безцінним, але повірте – слухачі якось це переживуть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]