Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
135929_BA121_zayceva_n_a_cheshskiy_yazyk_posobi....doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
722.43 Кб
Скачать

Урок 22 определительные местоимения

Všechen, všechna, všechno

Неопределённые местоимения všechen, všechna, všechno в разговорном языке имеют разновидности všecek, všecka, všecko. Словообразовательный суффикс –chen, -cek употребляется только в формах именительного и винительного падежей единственного и множественного числа. Местоимение všechen (všecek..) употребляются с существительными во мноюжественном числе, а также с собирательными и вещественными существительными:

Všechno víno, všechen cukr, všechny ženy, všichni prátele, všechna města

C cуществительными в единственном числе употребляется прилагательное celý, имеющее также значение «весь»:

Celé náměstí, celá třida, celý měsíc, celý rok

Единственное число

M F N

N. všechen všechna všechno

G. všeho vší všeho

D. všemu vší všemu

A. všeho одуш. všechnu všechno

všechen неодуш.

L. o všem o vší o všem

I. vším vší vším

Множественное число

M F N

N. všichni одуш. všechny všechna

všechny неодуш.

G. v š e c h

D. v š e m

A. všechny všechny všechna

L. o v š e c h

I. v š e m i

Cvičení:

1. Doplňte zájmeno všechen

Dělejte to se ............... možnou opatrností. Ke ...................... té starosti mi přibyly ještě další. ................. už budou jistě na místě. Zachovali jsme ................ pravidla. Co jste ten .................. čas dělali? Při ................ té práci na to zapoměl. ..................... další práce je zbytečná. Oznámil to ..................... příbuzenstvu. Pro ....................... případy to radší schovej.

Na nikoho nezapoměl, ................... to řekl. ................... jídlo už snědl. Vím o ................... jeho příbuzných. Na lístek si vypsal ................ neznámá slova. Mám ....... knihy toho autora. Odpověděli mu na .............. otázky. Mléka je málo, pro ................... nestačí. Věnoval té práci ................... svůj čas. Otáčel se za ........................ dívkami. .................... známým jsem poslal blahopřání. Hledal jsem to už ve ............... skříních. ...................... moje přatele s tím souhlasili. Se .................. ostatními budu mluvit zítra. Poslali ho ke .................... čertům. O ................ těch podrobnostech budeme mluvit později. Na lístek si vypsal ................. neznámá slova. Vypil ................. vodu.

2. Doplňte zájmena věechen nebo adjektiva celý:

Byli jsme ............. velmi spokojeni s výletem. Plakáty vylepili po ....................... Praze. Ptali jsme se na to ............... svých známých. .................. už o tom věděli. ................ den jsme stravili v přirodě. O tom mluví už ................ svět. Měl jsem koupit jízdenky pro ........................ kamarády. .................. nádraží žilo letním dopravním ruchem. ................ Napsal, že ................... sobotu bude u babičky. Večer jsem sbalil ................. , co jsem potřeboval na cestu. Nespal jsem ...............noc. .................... hodinu jsem stál ve frontě. Zatelefonoval jsem mamince, že ................... je v pořádku. Pracoval jsem ............... týden. Dopisuješ si se ..................... svými přáteli? Už jesm složil...................... zkoušky. Máme jít s tebou ................... ? Na dvoře jsem viděl lidé z ..................... našeho domu. Ze ................. síly volal o pomoc. Obličej měla ................ uplakaný. Sháněli jsme ho po .............. čertech.