Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3 (ОК).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Характеристика довгострокових облігацій, випущених зі знижкою (дисконтом)

При випуску облігацій з дисконтом, емітент отримує грошових коштів менше, ніж зобов'язань за позикою. При погашенні емітент повинен буде виплатити інвесторам суму, що перевищує ринкову ціну позики на величину знижки. Знижка додається до сплачуваних відсотків протягом дії позики. Відповідна частина знижки амортизується кожного облікового періоду, при цьому збільшуються щорічні витрати емітента на виплату відсотків, а поточна вартість облігації буде постійно зростати. До дати погашення позики знижка буде повністю амортизована, балансовий залишок основної заборгованості зросте до суми, що підлягає погашенню (номінальної вартості). Загальні витрати на виплату відсотків складуть суму відсотків і знижки.

У балансі відображається вартість облігації на кінець минулого року збільшена на суму амортизації знижки.

Характеристика довгострокових облігацій, випущених з премією.

У бухгалтерському обліку показується як номінальна вартість позики, так і премія. На розмір премії збільшується величина зобов'язань за позикою.

Кожного року загальна сума заборгованості за позикою дорівнює сумі номінальної вартості облігації і неамортизованої частини премії. У кінці строку позики премія повністю амортизується, а балансова вартість позики зрівнюється з номінальною. Щорічна сума витрат на відсотки визначається шляхом застосування ринкової ставки відсотка, що діяла на момент випуску облігації, до їх балансової вартості на початок облікового періоду. Сума щорічної амортизації премії розраховується як різниця між величиною виплачуваних відсотків і витратами на їх виплату.

Залишок вартості премії за період дорівнює різниці між неамортизованою премією на початок періоду і сумою амортизації премії за цей період.

Облік витрат на емісію облігацій

Емісія облігацій – тривалий процес, протягом якого у підприємства-емітента виникає низка витрат:

1. аналіз ефективності та розробка параметрів облігаційного займу;

2. витрати на опублікування інформації про випуск облігацій, призначених для відкритого продажу, таких як витрати на сплату державної пошліни за реєстрацію такої інформації, на сплату послуг аудитора з підтвердження фінансової звітності емітента;

3. послуги провайдера – ліцензійного торговця цінними паперами або банка;

4. витрати на отримання в Національному депозитарії України номера (коду) для зареєстрованих облігацій;

5. витрати на виготовлення сертифікатів облігацій у разі документарної емісії, або витрати на оплату послуг депозитарію, який обслуговує без документарний випуск облігацій.

Витрати, пов’язані з випуском та розміщенням облігацій фактично зменшують загальну суму надходжень емітента від емісії облігацій, занижуючи таким чином фактичну вартість їх розміщення та розглядаються емітентом у якості фактора створення дисконту – позитивної різниці між номінальною вартістю (вартістю погашення) та фактичною вартістю розміщення облігацій.

3. Операції з короткостроковими облігаціями в обліку емітента

Згідно П(С)БО 12 «Зобовязання» зобов’язання, які мають бути погашеними протягом 12 місяців з дати складання балансу або протягом одного операційного циклу (якщо він перевищує 12 місяців), відносяться до складу поточних зобов’язань підприємства. У зв’язку з цим для правильного відображення в бухгалтерському обліку фінансових зобов’язань за випущеними облігаціями емітент має виходити зі строку їх обертання.

Якщо облігації випущено на строк до 12 місяців, то відповідні фінансові зобов’язання мають розглядатися емітентом як поточні та відображатися у IV розділі Пасиву Балансу. Якщо ж строк їх обертання перевищує один рік, то такі зобов’язання відносяться до складу довгострокових і відображаються у ІІІ розділі Пасиву Балансу. Разом з тим, у чинному Плані рахунків бухгалтерського обліку відсутній рахунок для відображення фінансових зобов’язань по облігаціям, строк погашення яких не перевищує 12 місяців. Тому, керуючись тим, що за своєю сутністю облігації є інструментом позики їх слід відображати на рахунку 60 «Короткострокові позики», відкривши до нього відповідні рахунки:

607 - «Короткострокові зобов’язання за облігаціями»,

608 - «Премія за випущеними облігаціями».

609 - «Дисконт за випущеними облігаціями».

Емісія короткострокових облігацій в обліку емітента відображатиметься наступними проведеннями (табл.. 3.3).

Таблиця 3.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]