Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3 ІСТФ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Тема 7. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України

Тема 8. Автоматизована інформаційна система Держказначейства України

Тема 10. Автоматизація управління фінансами в бюджетних установах

Лекція 3. Автоматизація управління фінансами у бюджетній сфері

План

1. Автоматизація управління фінансами в бюджетних установах

2. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України

3. Автоматизована інформаційна система Держказначейства України

Мета:

Вивчення основних принципів та особливостей організації автоматизації управління фінансами у Держказначействі, бюджетних установах, податковій системі України

Література:

Основна:

[1-3]

Додаткова:

[7-8], [11]

1. Автоматизація управління фінансами в бюджетних установах

Iнформаційно-аналітична система (IАС) «Місцеві бюджети» є територіально розподіленою інформаційною-аналітичною системою, яка використовується для управління процесами складання та виконання місцевих бюджетів. Призначенням системи є автоматизація та стандартизація процесів складання проектів місцевих бюджетів, розписів та змін, а також контроль та аналіз виконання місцевих бюджетів.

Основні функциї системи:

- складання проекту місцевого бюджету;

- складання та передача бюджетних запитів розпорядникам коштів;

- складання розпису та змін до місцевого бюджету;

- аналіз виконання дохідної та розхідної частин місцевого бюджету;

- формування звітності та розрахунок трансфертів;

- внесення змін до місцевого бюджету.

Основними складовими ІАС є:

  1. IАС «Місцеві бюджети рівня міста, району».

  2. IАС «Місцеві бюджети рівня села, селища».

  3. IАС «Місцеві бюджети рівня розпорядника бюджетних коштів».

Функціональна частина ІАС містить наступні підсистеми:

  1. Підсистема «Довідник». Підсистема призначена для ведення(заповнення) нормативно-довідкової інформації що в подальшому використовується для функціонування інформаційно-аналітичної системи.

  2. Підсистема «Доходи». Функціональні можливості підсистеми дозволяються формувати та вести розпис бюджету, уточнювати планові показники бюджету, формувати документи необхідні для затвердження бюджету, формувати документи необхідні для подання до фінансових управлінь та управлінь держказначейства, проводити оперативний контроль про надходження до місцевих бюджетів.

  3. Підсистема «Видатки». Функціональні можливості підсистеми дозволяються формувати та вести розпис бюджету, уточнювати планові показники бюджету, формувати кошториси установ, формувати документи необхідні для затвердження бюджету, формувати документи необхідні для подання до фінансових управлінь та управлінь держказначейства, проводити оперативний контроль про стан фінансування та стан рахунків місцевих бюджетів.

  4. Підсистема «Загальні аналізи». Функціональні можливості підсистеми дозволяють формувати баланс бюджету необхідний при формуванні бюджету та при внесенні змін, друкувати річну довідку про зміни за доходами та видатками по загальному та спеціальному фонду, готувати додатки до рішення сесії про бюджет та про внесення змін до бюджету, формувати квартальні звітні форми для подання до Держказначейства.

  5. Підсистема «Робота з базою даних». Функціональні можливості підсистеми дозволяють здійснювати формування інформації для подання в електронному вигляді до фінансових управлінь розписів, довідок про змін, розпоряджень на фінансування, реєстрів на основі регламенту обміну між АІС «Місцеві бюджети рівня міста, району» та АІС «Місцеві бюджети рівня села, селища»(регламент обміну між фінансовими управліннями та сільськими, селищними, міськими радами). Додатково підсистема дозволяє здійснювати імпорт(перенесення) даних з програми «Мережа_М» що призначення для формування реєстрів та платіжних доручень для подання в електронному вигляді до Держказначейства, створювати резервні копії , відновлювати систему з резервної копії, активізувати програмне забезпечення шляхом введення ліцензійного ключа.

  6. ІТАС «ABFIN синхронізація». Створена для організацію процесу обміну між фінансовими управліннями та сільськими, селищними, міськими радами.

ІАС «Парус-Бюджет» дозволяє комплексно автоматизувати всі розділи бухгалтерського обліку у бюджетних установах та організаціях.

Програма здійснює облік наступних фінансово-господарських операцій:

  • реєстрація та обробка первинних банківських та касових документів;

  • реєстра платіжних документів та розподіл відкритих асигнувань;

  • облік операцій за розрахунковими і реєстраційними (казначейськими) рахунками;

  • облік касових операцій;

  • формування касової книги;

  • облік розрахунків з дебіторами/кредиторами, покупцями та замовниками;

  • облік взаєморозрахунків;

  • облік розрахунків з підзвітними особами за авансами;

  • ведення відомості аналітичного обліку;

  • облік кошторису витрат установи та розпоряджень на перерахування коштів;

  • облік касових та фактичних видатків.

Суттєве значення має система «Фінансування» призначена для автоматизації процесу розподілу бюджетного фінансування загального та спеціального фондів, розпорядниками бюджетних коштів різних рівнів, за їх підвідомчими установами.

Система містить два контури: в одному здійснюється реєстрація та обробка даних щодо формування бюджетного розпису відомства (кошторис витрат і планування асигнувань), в іншому – реєстрація розподілів обсягів фактичного фінансування витрат.

Система Парус «Фінансування»:

  • дозволяє налаштовувати ієрархію структури фінансування витрат установи, де на кожному рівні можна задавати як стандартні словники системи "КПКВ/КФК", "КЕКВ/Скорочений КЕКВ", "Підвідомчі установи", "Фонди", так і свої власні словники;

  • має механізми автоматичного створення розподілів відкритих асигнувань за заданими правилами;

  • відслідковує не перевищення сум у кошторисі, асигнуваннях та розподілах;

  • дозволяє аналізувати стан фінансування в будь-яких розрізах на вказаний користувачем момент часу, співставляючи дані планованого фінансування з фактичним фінансуванням.

В якості вхідних даних в Систему вноситься кошторис витрат, план асигнувань і розподіли відкритих асигнувань. В якості вихідних даних у Системі передбачено друк звітів згідно поточного законодавства, аналітичних звітів, а також реалізовано вивантаження даних кошторисів та розподілів в зовнішні файли, зокрема в ПЗ "Мережа".

Реалізовано друк звітів:

  1. Кошторис

  2. Зведений кошторис

  3. План асигнувань загального фонду бюджету

  4. Зведений план асигнувань загального фонду бюджету

  5. Зведення показників спеціального фонду кошторису

  6. Довідка про змiни до рiчного розпису бюджету (кошторису)

  7. Довiдка про змiни до помiсячного розпису асигнувань загального фонду бюджету (плану асигнувань загального фонду бюджету)

  8. Довiдка про змiни до помiсячного розпису повернення кредитів до загального фонду бюджету/надання кредитів із загального фонду бюджету (плану надання кредитів із загального фонду бюджету)

  9. Розподіл відкритих асигнувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]