Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаби для НО.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

1 Відібрати пробу бурового розчину та інтенсивно розмішати його.

2 Заповнити стакан 10 буровим розчином до половини.

3 Опустити коаксіальний циліндр 9 у стакан 10 з розчином і підвісити його з допомогою нитки 5 на стійці. Рівні розчину і верхнього краю циліндра 9 повинні співпадати.

4 Взяти секундомір і рукою обережно повернути підвісну систему вліво-вправо на 40-60°, переміщуючи розчин. Після перемішування розчину встановити “нуль” шкали проти риски на візирі і одночасно включити секундомір.

5 Через 1 хв. за допомогою тумблера включити електродвигун і спостерігати за обертанням шкали приладу. Після її зупинки виключити електродвигун, записати кут повороту шкали в градусах.

6 Поворотом підвісної системи, встановивши “нуль” шкали проти риски на візирі, повторити вимірювання 3 рази.

7 Аналогічно виконати вимірювання СНЗ після перебування бурового розчину у стані спокою протягом 10 хв.

8 Якщо покази приладу менші 10°, то необхідно встановити нитку з меншим діаметром і повторити виміри, а якщо покази приладу перевищують 70о, то необхідно встановити нитку з більшим діаметром і повторити виміри.

9 Якщо шкала приладу не зупинилася через 1 хвилину, то необхідно встановити нитку з більшим діаметром і повторити виміри.

10 Відключити прилад від електромережі, промити циліндр, стакан і витерти їх насухо.

Оформлення результатів вимірювань

1 Записати значення кутів повороту шкали після перебування у стані спокою бурового розчину протягом 1 і 10 хвилин .

2 Визначити середнє арифметичне значення кутів повороту шкали .

3 Розрахувати значення СНЗ в Па (дПа) за формулою

(2.3)

, (2.4)

де С*постійна нитки і приладу згідно з паспортом приладу (наводиться в таблиці). Постійна С* показує, яке СНЗ відповідає повороту шкали на 1 при використанні нитки конкретного діаметру.

Таблиця 2.1 – Результати вимірювання густини, умовної в’язкості та СНЗ бурового розчину

Параметр

розчину

Одиниці вимірювання

Числове значення параметру

Середнє значення

Густина

Умовна в’язкість

СНЗ

Вимірювання фільтрації бурового розчину

У буровій промивальній рідині є значна кількість вільного дисперсійного середовища, яке не зв’язане ні фізично, ні хімічно із дисперсною фазою. Фільтрація промивальної рідини у свердловині відбувається, коли тиск більший за пластовий. Дисперсна фаза накопичується в ущільненому стані на поверхні стінки свердловини, формуючи фільтраційну кірку, через яку відбувається фільтрування вільного дисперсійного середовища у породу.

Фільтрація бурового розчину – це процес відфільтрування її дисперсійного середовища (фільтрату) під дією перепаду тиску з утворенням на стінках свердловини шару із дисперсної фази, який називають фільтраційною кіркою.

Фільтрація - об'єм фільтрату бурового розчину, який виділяється через паперовий фільтр діаметром 75 мм при перепаді тиску 0,1 МПа (у зарубіжній практиці 0,75 МПа) протягом 30 хвилин. Фільтрацію найчастіше вимірюють з допомогою приладу ВМ‑6.

Фільтрація у статичних умовах суттєво менша, ніж у динамічних, оскільки у стані спокою проникність фільтраційної кірки зменшується у міру її потовщення, а з часом процес фільтрування може взагалі припинитись. У динамічних умовах верхні шари фільтраційної кірки змиваються і чим більша швидкість руху, тим менша товщина кірки і її фільтраційний опір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]