Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаба 2.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2 Підготовка зварювальних дротів

  1. Мета і завдання роботи:

1.1 Ознайомитися з устаткуванням:

а) вивчити пристрій і роботу верстата для очищення і намотування зварювального дроту, шафи для сушіння електродів і флюсу, інструкцій, наявних в лабораторії зварювання;

б) вивчити схему підключення верстата для очищення і намотування зварювального дроту, шаф для сушіння електродів і флюсу;

в) ознайомитися з приладами (абразивні круги, спіралі і ін.)

1.2 Вивчити типи і марки електродів, флюси і режими їх прогартовування

1.3 Дослідити вплив режимів очищення дроту і сушіння електродів і флюсу на якість підготовки зварювальних матеріалів.

  1. Основні теоретичні відомості.

2.1. Вимоги до зварювальних матеріалів.

Як відомо, надійність роботи магістральних газонафтопроводів в процесі експлуатації в значній мірі визначається якістю зварних з'єднань, яка у свою чергу залежить від цілого ряду чинників (способу і технології зварювання, стану зварювальних матеріалів, кваліфікації зварників і ін.)

Вимоги до зварювальних матеріалів, вживаних в трубопровідному будівництві, багато в чому визначаються особливостями зварювально-монтажних робіт і умовами експлуатації кільцевих стиків.

Умовні вимоги до зварювальних матеріалів можна розділити на вимоги до їх зварювально-технологічних властивостей і вимоги до механічних характеристик металу шва. У свою чергу обидві, ці групи вимог залежать від того, для зварювання яких шарів (кореневого або заповнюючого) і яких стиків (поворотних або неповоротних) призначений даний зварювальний матеріал.

До першої групи відносяться наступні вимоги:

  1. Забезпечення властивостей, що визначаються поняттям ''монтажна технологічність" -легке збудження і стабільне горіння дуги, мала чутливість до можливих змін режиму зварювання, легка віддільність шлаку, відсутність "стартових" пор і т.д.

  2. Можливість проводити зварювання з достатньо високою швидкістю, що визначає перспективність зварювання неповоротних стиків зверху-вниз, застосування флюсів, що дозволяють вести автоматичне зварювання на форсованих режимах і т.д.

  3. Універсальність, тобто можливість якісного зварювання неповоротних стиків у всіх просторових положеннях без зміни режимів.

  4. Наявність певних физико-хімічних властивостей зварювальних шлаків, що запобігає, зокрема, витіканню шлаку і металу із зварювальної ванни при зварюванні поворотних стиків на форсованих режимах.

  5. Забезпечення значного проплавлення, що гарантує при зварюванні кореневого шару шва формування плавного зворотного валу.

До другої групи відносяться наступні вимоги:

    1. Забезпечення підвищеної деформаційної здатності і високих в'язкопластичних властивостей металу кореневого шару, оскільки більшість руйнувань монтажних стиків починаються з кореня шва, в місцях найбільшої концентрації напружень у непроварах, підрізах, гострих шлакових включень і т.д.

Щодо вимог рівноміцності цього шару основному металу, то вона не с домінуючою.

    1. Забезпечення рівноміцності заповнюючих шарів шва, основному металу. Мінімально допустима межа міцності σв - металу шва повинна бути рівною нормативному σв металу труби або трохи перевищувати її при одночасному досягненні необхідного рівня в'язкопластичних і іноді інших властивостей металу шва. Це повинно в цілому визначити працездатність зварного з'єднання в трубопроводі. Отже, виникає необхідність вибору для зварювання заповнюючих шарів шва зварювальних матеріалів (або їх поєднань) із строго детермінованою системою легування."

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]