Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ_6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
869.38 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 6

ДОСЛІДЖЕННЯ ТРИФАЗНОГО ЕЛЕКТРИЧНОГО КОЛА ПРИ 3’ЄДНАННІ СПОЖИВАЧІВ ТРИКУТНИКОМ

Мета роботи:

Дослідити трифазне електричне коло при з’єднанні фаз спожи­вачів трикутником при різних режимах роботи та різних навантажен­нях. Перевірити основні співвідношення між лінійними і фазними напругами та струмами. Навчитися будувати векторні діаграми напруг і струмів трифазних кіл при з’єднанні споживачів трикутником для різних режимів роботи та різних за характером навантажень.

1 Основні теоретичні відомості

Якщо три однофазних споживачі з опорами Zаb, Z, Zса з’єднати так, що кінець першого опору буде з’єднаний з початком другого, кінець другого з початком третього, кінець третього з початком першого, а до точок з’єднання під’єднати живлення від трифазної мережі, то отримаємо з’єднання приймачів трикутником (рисунок 6.1).

Рисунок 6.1 Електрична схема трифазної систем

споживачів, з’єднаних трикутником

Проводи, які з'єднують фази генератора і споживача називаються лінійними (А а, В b, С с), а проводи, які з'єднують

Споживачі з точками а-b, b-с, с-а – фазними (рисунок 6.1) .

Лінійні напруги мережі живлення UАВ, UВС, UСА (напруги між лінійними проводами) і фазні напруги Uаb, U, Uса трифазного споживача, з’єднаного трикутником, рівні (лінійні напруги дорівнюють фазним UЛ = UФ).

Струми Іа, Іb, Іс в лінійних проводах називають лінійними струмами – ІЛ, а струми Іаb, І, Іса в фазах споживача називають фазними струмами Іф.

Вектори лінійних струмів Īа, Īb, Īс визначають через вектори фазних струмів Īаb, Ī, Īса з рів­нянь, складених на основі першого закону Кірхгофа (рисунок 6.1):

Īа = Īаb Īса;

Īb= Ī Īаb;

Īс = Īса Ī .

При з’єднанні споживачів трикутником справедливі наступні співвідношення:

; ;

cosφФ = RФ/ZФ; sin φФ = ХФ/ZФ; φФ= arctq (ХФ/RФ),

де RФ, ХФ, ZФ – відповідно активний, реактивний та повний опори фази.

Векторні діаграми напруг і струмів для симетричного активного навантаження фаз ZФ = RФ (Rаb = Rbс= Rcа) та активно-індуктивного навантаження при з’єднанні споживачів трикутником, зображені на рисунку 6.2,а,б. Як видно з діаграм, вектори лінійних струмів Īа, Īb, Īc відстають за фазою від векторів фазних струмів Īаb, Ībс, Īcа на кут 30°, а ІЛ = Іф. Вказані співвідношення справедливі тільки для симетричного навантаження.

Рисунок 6.2 Векторні діаграми напруг і струмів трифазного кола при з’єднанні споживачів трикутником з симетричним активним а) та активно-індуктивним б) навантаженням

При несиметричному навантаженні (Zаb Zbс Zcа, φаb φφса) фазні струми будуть різними. Очевидно, неоднаковими будуть і лінійні струми. Векторна діаграма напруг і струмів для несиме­тричного активного навантаження (RаbRbс Rcа) зображена на рисунку 6.3.

Рисунок 6.3 Векторна діаграма напруг і струмів при з’єднанні

фаз споживачів трикутником з несиметричним активним навантаженням

При обриві фази, наприклад фази са (рисунок 6.4,а), трифазного споживача з активним навантаженням, вектори лінійних струмів в суміжних проводах будуть рівні векторам фазних струмів Īа = Īаb, Īс = Ī, а вектор лінійного струму Īb визначають за першим законом Кірхгофа, як різницю векторів фазних струмів Īb = Ī Īаb. Для цього випадку векторна діа­грама зображена на рисунку 6.4,б.

Рисунок 6.4 Електрична схема а) та векторна діаграма напруг і струмів б) при з’єднанні фаз споживачів трикутником з активним навантаженням та обриві фази

При обриві лінійного проводу А а трифазного споживача з активним навантаженням (рисунок 6.5,а), навантаження фази з опором Zbс буде ввімкнене на лінійну напругу Ubс, а навантаження двох інших фаз Zаb та Zcа будуть з’єднані послідовно і до них буде прикладена лінійна напруга Ubс. В цьому випадку струми:

Īа = Īаb;

Īb = Ī Īаb;

Īс = Ī.

Векторна діаграма для даного режиму роботи приведена на рисунку 6.5,б.

Рисунок 6.5 Електрична схема а) та векторна діаграма напруг і струмів б) при з’єднанні фаз споживачів трикутником з активним навантаженням та обриві лінійного проводу

Потужності трифазного споживача дорівнюють сумі потужностей окремих фаз:

а) активна: Р = Раb + Р+ Рса =

= Uаb Іаb cos φаb + U І cos φ + Uса Іса cos φса;

б) реактивна: Q = Qаb + Q + Qса =

= Uаb Іаb sinφаb + U І sin φ + Uса Іса sin φса;

в) повна потужність: S = .

У випадку симетричного навантаження потужності визначають за формулами:

а) активна: Р = 3 РФ = 3 UФ ІФcos φ Ф = UЛ ІЛ cos φ Ф;

б) реактивна: Q = 3 Q Ф = 3 UФ ІФ sin φ Ф = UЛ ІЛ sin φ Ф;

в) повна: S = 3 UФ ІФ = UЛ ІЛ = .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]