Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Створення ІСМ нова.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать

4. Основні підходи до реорганізації діяльності підприємств

4.1. Концепція постійного покращання процесів та глобального управління якістю cpi/tqm

Основу менеджменту бізнес-процесів було покладено з появою концепцій глобального управління якістю (TQM - Total Quality Management) і постійного покращання процесів (CPI - Continuous Process Improvement), відповідно до яких передбачається наскрізне керування бізнес-процесом як єдиним цілим, що виконується взаємозалежними підрозділами підприємства, наприклад, від моменту надходження замовлення клієнта до моменту його реалізації.

В основі даного підходу лежить концепція керування якістю продукції, що випускається. Якість має бути спрямована на задоволення поточних і майбутніх потреб споживача як найважливішої ланки виробничого ланцюжка. Досягнення відповідного рівня якості потребує постійного удосконалювання виробничих процесів.

Використання концепції керування якістю регламентує серія стандартів Міжнародної організації із стандартизації ISO 9000 на якість проектування, розробки, виготовлення і післяпродажного обслуговування. ISO 9000 визначає базовий набір заходів щодо контролю якості, а також схему функціонування бізнес-процесів підприємства, що забезпечує високу якість його роботи. Схема охоплює всі етапи випуску товарів або послуг, включаючи закупівлю сировини і матеріалів, проектування, виробництво і доставку товарів, обслуговування клієнтів, навчання персоналу і т.ін.

ISO 9000 регламентує такі ключові моменти: наявність і документування відповідного бізнес-процесу, та вимірюваність його якості. Для менеджменту якості базовими є такі стандарти ISO 2000 року:

ISO 9000 «Система менеджменту якості. Основні принципи та словник»;

ISO 9001 «Система менеджменту якості. Вимоги»;

ISO 9004 «Система менеджменту якості. Керівні вказівки щодо покращання системи менеджменту якості для підвищення ефективності підприємства»;

ISO 19011 «Керівні вказівки з аудиту системи менеджменту якості та охорони навколишнього середовища»;

ISO 10012 «Забезпечення якості вимірювального обладнання».

Найповнішим є стандарт ISO 9001, що специфікує модель забезпечення якості на всіх етапах життєвого циклу товару.

Принципи керування якістю

В основу міжнародних стандартів ISO серії 9000:2000 покладено вісім принципів керування якістю.

1. Орієнтація на споживача. Результати аналізу ринку і потреб споживачів є основою виробництва.

2. Лідерство - ключовий принцип системи менеджменту якості (СМЯ). Від позицій керівників залежать результати керування підприємством, управління проектами, створення, впровадження й експлуатація СМЯ.

3.Залучення персоналу - можливість кожного співробітника брати участь у виробленні і реалізації управлінських рішень. Така можливість сприяє розвитку відповідальності і мотивації до творчої праці.

4. Процесний підхід. Всі види діяльності в організації розглядаються як процеси. Процеси - це логічно упорядковані послідовності кроків (робіт, етапів, елементів), що перетворюють вхідні дані у вихідні.

5. Системний підхід - потребує координації всіх аспектів діяльності, постійного планування і доведення планів до кожного робочого місця, а також поточного аналізу й коректування їх виконання. Цей принцип передбачає представлення організації як системи взаємодіючих динамічних процесів.

6. Постійне покращання. При систематичному покращанні процесів з’являється можливість зниження втрат і відповідно ціни продукції завдяки росту різниці між собівартістю й ціною. Таке зниження ціни надає можливість розширення ринкової ніші, що, у свою чергу, приводить до зниження собівартості за рахунок ефекту масштабу. Цей механізм називають ланцюговою реакцією Демінга.

7. Підхід до прийняття рішень на основі фактів - передбачає відокремлення достовірних фактів від помилкових або сумнівних. Основу цього підходу складає система вимірювань, призначена для одержання даних про процеси і нагромадження інформації, що поступово перетворюється на знання.

8. Взаємовигідні відносини з постачальниками. Цей принцип націлений на створення нових відношень із постачальниками, що одержали назву комейкершіп - "Разом зробимо, разом виграємо».