Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Створення ІСМ нова.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать

3.4. Індустріальне типове проектування ісм

Індустріальне типове проектування ІСМ передбачає створення системи з готових покупних типових елементів (типових проектних рішень).

Під типовим проектним рішенням (ТПР) розуміють проектне рішення, що містить проектну документацію і програмні модулі, і придатне до багаторазового використання. Проектними рішеннями можуть бути реалізації як окремих компонентів ІС (програмних модулів, функціональних задач, автоматизованих робочих місць, локальних баз даних, локальних обчислювальних мереж), так і взаємозалежних комплексів компонентів (функціональних і забезпечувальних підсистем, ІС в цілому). В залежності від рівня декомпозиції системи розрізняють елементний, підсистемний і обєктний методи типового проектування.

Елементний метод типового проектування передбачає комплектацію ІС з типових рішень по окремих задачах та по окремих видах забезпечення задачі (інформаційному, програмному, технічному, математичному, організаційному).

Підсистемний метод типового проектування ІС у якості елементів типізації використовує окремі підсистеми, що реалізуються як пакети прикладних програм (ППП). Пиклади функціональних ППП: «1C: Підприємство» (автоматизація бухгалтерського обліку, розрахунку заробітної плати, складського обліку), «Фоліо - Склад» (автоматизація складських операцій), ІНЕК (фінансовий аналіз) та ін.

За обєктного методу типового проектування ІС як типовий елемент використовується типовий проект для об’єктів керування певної галузі, що включає повний набір функціональних і забезпечувальних підсистем ІС.

Можливості адаптації типових проектів за об’єктного методу проектування залежать від використовуваного підходу: параметрично-орієнтованого або модельно-орієнтованого.

Параметрично-орієнтоване проектування ІС передбачає параметричне налаштовування пакету прикладних програм (ППП), який розглядається як «чорна скринька».

Параметрична інформація задається:

  • у довідниках інформаційної системи (наприклад, у довідниках організацій і банків, валют, податків і т.ін.);

  • у таблицях описів конфігурації програмних модулів (наприклад, умови включення (виключення) модуля, режими ручного або автоматичного відновлення полів даних, методи розрахунків показників і т.ін.);

  • у вікнах загальносистемної настройки (наприклад, реквізити організації, префікс номерів форм звітів і т.ін.).

Моделъно-орієнтоване проектування ІС полягає в адаптації компонентів типової ІС до моделі проблемної області конкретної організаційно-економічної системи. Основними особливостями даної технології проектування є підтримка моделі типової ІС, побудова моделі конкретного підприємства, а також досягнення відповідності між ними.

Репозиторій корпоративної ІС, що використовує модельно-орієнтовану технологію проектування, (R/3 та BAAN IV) зазвичай містить базову модель функціональності типової системи (посилальну модель за термінологією R/3), типові моделі певних класів ІС (референтні моделі за термінологією BAAN) і проектну модель підприємств, одержувану на основі базової або типових моделей.

Базова модель репозиторія містить опис бізнес-функцій, бізнес-процесів, бізнес-обєктів, організаційної структури, які використовуються в програмних модулях типової ІС. Велике значення в базовій моделі має визначення бізнес-правил підтримки цілісності інформаційної системи, що визначають умови перевірки коректності спільного застосування різноманітних компонентів ІС. Таким чином, різні варіанти бізнес-процесів і відповідні конфігурації інформаційної системи задаються за допомогою набору бізнес-правил.