Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Створення ІСМ нова.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать

9

Тема 3. Керування процесом створення інформаційних систем менеджменту

  1. Характеристика підходів до проектування ІСМ.

  2. Життєвий цикл ІСМ.

  3. Технології проектування ІСМ.

  4. Основні підходи до реорганізації діяльності підприємств.

1. Характеристика підходів до проектування ісм

Відповідно до РД 50-680-88,

Інформаційна система (ІС) являє собою організаційно-технічну систему, яка забезпечує вироблення рішень на основі автоматизації інформаційних процесів у різних сферах діяльності (управління, проектування, виробництво і т.ін.) або їх сполученнях.

Інформаційна система менеджменту (ІСМ) являє собою різновид ІС, її конкретизацію щодо області застосування, тобто менеджменту.

Основними підходами до проектування інформаційних систем менеджменту є функціональний підхід, об’єктно-орієнтований підхід, процесно-орієнтований підхід.

За функціонального підходу проблемна область менеджменту поділяється на окремі функціональні частини, які далі автоматизуються у вигляді функціональних підсистем ІСМ, блоків задач і окремих задач. По суті функціональні задачі ІС відповідають конкретним функціям користувача. Функціональний підхід до розробки інформаційних систем породжує низку проблем:

  • програмне забезпечення здебільшого поділяється на громіздкі структури, причому останні є реалізацією функціональних частин проблемної області і їх важко модифікувати;

  • програмний код (тексти) дублюється при реалізації подібних одна до одної функцій у різних програмах;

  • важко перевірити правильність виконання подібних одна до одної функцій, що локалізовані у різних частинах системи.

Об'єктно-орієнтований підхід (ООП) передбачає проектування інформаційної системи як сукупності об'єктів, що взаємодіють один з одним, є екземплярами певного класу, причому класи створюють ієрархію. ООП відображає топологію нових мов високого рівня, як-от: Smalltalk, Object Pascal, C++, Ada тощо. Ці мови забезпечують можливість багаторазового використання створених раніше програмних компонентів, що полегшує поцес створення і налагодження програмного забезпечення ІС. Це стає можливим завдяки тому, що дані і операції розглядаються пов'язаними в одне ціле і приховані в окремих модулях - об'єктах, доступ до яких здійснюється за допомогою певних інтерфейсів. Перевага такого підходу полягає у тому, що дані захищаються від прямого доступу, а тому довільні зміни у внутрішньому поданні якоїсь структури даних не впливають на решту модулів, якщо не змінюється інтерфейс.

Принциповим питанням у об'єктно-орієнтованому підході є визначення об'єктів (класів об'єктів), важливих для проектованої ІС. Ідентифікація об'єктів здійснюється за допомогою аналізу характеристик проблемної області і включає розпізнавання доречних інформаційних об'єктів, а також їх властивостей, функцій та подій, що стосуються розв'язуваної задачі. Основними принципами ООП є абстрагування, обмеження доступу, модульність, ієрархічність, типізація, паралелізм, стійкість.

Процесно-орієнтований підхід до створення ІСМ передбачає дослідження і автоматизацію бізнес-процесів, що відбуваються на підприємстві. Під бізнес-процесом розуміється множина у просторі і послідовність в часі внутрішніх видів діяльності підприємства (організації), яка закінчується реалізацією потрібного клієнту продукту або послуги. Процеси пронизують функціональну структуру підприємства і, якщо остання є миттєвим відбитком підприємства, на якому можна бачити лише розподіл відповідальності між підрозділами (працівниками), то структура і послідовність процесів відображають взаємодію підрозділів під час виробництва і реалізації продукту (послуги). З точки зору управління підприємством такий підхід точніше відображає і характеризує особливості і зміст діяльності.