Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Аудиторська вибирка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
58.37 Кб
Скачать

2. Ризик неефективності вибіркової перевірки.

Ризик неефективності вибіркової перевірки – це ймовірність того, що аудиторський висновок, підготовлений на засадах вибіркового дослідження, може відрізнятися від висновку, який було б зроблено після суцільної перевірки з використанням тих самих аналітичних процедур. Тобто ризик неефективності вибіркової перевірки свідчить про ймовірність помилкового рішення, яке може бути прийняте на підставі даних вибірки. Він існує і при статистичних, і при нестатистичних методах перевірки. Його не можна виявити під час вибіркового контролю. Щоправда, при статистичному методі його можна зменшити або збільшити, а при більшій вибірці навіть контролювати. При нестатистичному методі його не можна виміряти, але можна підрахувати.

Аудитор може контролювати ризик неефективності вибіркової перевірки шляхом планування аудиторських процедур і їх виконання, а також нагляду за персоналом, якісним контролем за проведенням аудиту і системою внутрішнього контролю на підприємстві.

  1. Оцінка ризиків під час перевірки відповідності управління підприємством:

  • ризик недостатньої довіри спостерігається, якщо результати проведеної аудитором вибіркової перевірки не підтверджують визначений ним розмір ризику невідповідності управління підприємством, хоча він був визначений правильно;

  • ризик надмірної довіри маємо, якщо результати вибіркової перевірки підтверджують визначений аудитором розмір ризику невідповідності управління підприємством, але реальне значення такого ризику значно більше.

  1. Незалежні процедури вибіркової перевірки:

  • ризик неправомірної відмови: хоча результати вибіркової перевірки підтверджують необхідність внесення виправлень у бухгалтерський облік, насправді суттєвих викривлень фінансової звітності немає;

  • ризик помилкового підтвердження: хоч результати вибіркової перевірки підтверджують аудиторські висновки про відсутність у бухгалтерському балансі і проведеннях суттєвих викривлень, насправді вони є.

Ризик недостатньої довіри та ризик неправомірної відмови впливають на ефективність аудиту, збільшуючи обсяг роботи аудитора. Ризик надмірної довіри і ризик помилкового підтвердження значно більше впливають на ефективність аудиту, сприяючи формуванню неправильних висновків.

Обсяг аудиторської вибірки безпосередньо залежить від ризику вибіркової перевірки, який приймає аудитор. Чим нижчий ризик, який визначає аудитор, тим більший обсяг вибірки.

Здійснення аудиторської процедури.

Аудитор повинен виконувати аудиторські процедури відповідно до конкретної мети перевірки кожної відібраної статті.

Якщо до відібраної статті недоцільно застосувати процедуру, її виконують до іншої статті. Наприклад, перевіряючи докази того, що платежі були дозволені, можна відібрати анульований чек. Якщо аудитор переконався, що чек був анульований як належить і це не помилка, перевіряють інший документ, відібраний відповідним чином.

Однак іноді аудитор не може застосувати заплановані процедури до відібраної статті, якщо, наприклад, документи втрачено. Якщо й альтернативні процедури не можуть бути застосовані до цієї статті, він розглядає цю статтю як таку, що містить помилку. Прикладом альтернативної процедури може бути перевірка прибуткових ордерів, якщо не було підтверджено запит.