Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРС Рег ек 29.01.12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать

2. Вимоги до змісту курсової роботи

Курсова робота виконується тільки українською мовою, обсягом 35-40 стандартних аркушів друкованого тексту, включаючи графічний матеріал та картосхеми. Перевищення обсягу свідчить про невміння відбирати найбільш суттєвий, головний матеріал з теми та стисло його викладати.

Особливістю курсової роботи з регіональної економіки є аналіз природних, історичних, демографічних, економічних, соціальних, виробничих умов регіонів, які впливають на розвиток та особливості розміщення виробничого комплексу і обумовлюють його структуру та регіональні особливості. Обов'язковою умовою курсової роботи з регіональної економіки є виконання графічних та картографічних робіт.

Важливим етапом у роботі над обраною темою є ознайомлення студентів із необхідною літературою. Цю роботу треба починати з розгляду відповідних законодавчих і нормативних документів з заданої теми, потім підібрати монографічну літературу і публікації в періодичній пресі.

При підборі літератури необхідно використовувати:

  • список літератури, вказаний у програмі та робочій програмі дисципліни;

  • систематичні та предметні каталоги у бібліотеках;

  • картографічні матеріали атласів;

  • статті та матеріали, опубліковані у періодичних виданнях (газетах та журналах);

  • статистичні щорічники;

  • енциклопедії та довідники тощо;

  • Інтернет-джерела.

Попередньо ознайомившись з відповідним розділом курсу і вивчивши необхідні теми у рекомендованих навчальних посібниках, студентам необхідно опанувати матеріал монографій, підручників, брошур та статей, що стосуються певної теми.

Під час вивчення наукової літератури, первинних та архівних матеріалів необхідно занотувати важливу інформацію, зазначаючи усі вихідні дані, важливі відомості, визначення, погляди та підходи до аналізу проблем та предмету дослідження, занотовувати цікаві факти та статистичні дані. Занотований матеріал слід згрупувати за окремими питаннями теми. Відразу буде видно, з якого питання матеріалу мало і необхідно продовжувати його накопичення.

Важливе значення має підбір і обробка статистичних даних. Статистичні показники повинні бути відносно новими (за останні 3-5 років), характеризувати предмет дослідження з різних сторін.

Зібраний цифровий матеріал необхідно надавати у вигляді таблиць, схем, діаграм, графіків. Особливу увагу слід приділити правильному оформленню і побудові приведених таблиць, графіків тощо. Вони повинні бути логічним продовженням викладених теоретичних положень і слугувати основою для відповідних висновків і пропозицій. Оформлення матеріалу наведено в додатках.

При підготовці курсової роботи необхідно використовувати наявний картографічний матеріал, який є провідним джерелом для характеристики територіальної структури предмета дослідження. Також можливе застосування власноручно зробленого картографічного матеріалу з відповідної теми.

Матеріал, підібраний і систематизований відповідно до плану теми, необхідно викласти своїми словами, у простій та логічній формі, послідовно. Всі питання мають бути опрацьовані творчо, через власне бачення і з власними висновками та узагальненнями.

Розкривати зміст теми потрібно по суті поставлених питань, а не загальними фразами. У тексті не має бути протиріч, повторів, відхилень від основних питань.

Зміст курсової роботи має відповідати таким основним вимогам:

  1. Розкриваючи тему, необхідно відокремити головне і показати причинну залежність та економіко-географічні особливості розвитку і розміщення окремих галузей та економічних районів, показати не лише як розвивається і розміщується окрема галузь або господарство економічного району, але й пояснити чому саме так, дати економічну оцінку розміщенню, що склалося.

2. Курсова робота буде більш якісною, якщо міститиме огляд літератури, великий фактичний матеріал, проаналізовану і узагальнену статистику. Використовуючи найновіші статистичні дані, можна наводити показники минулих років у динаміці для порівняння у тій частині роботи, де характеризуються етапи розвитку галузі або господарства території. При написанні роботи слід обов'язково посилатися на джерела (літературу), з яких запозичені матеріали або окремі результати.

  1. Історичні відомості, питання техніки, технології та організації виробництва повинні бути обмежені, мати підпорядкований характер, висвітлюватися як фактори впливу на розміщення галузей господарського комплексу території.

Важливою вимогою до змісту курсової роботи є забезпечення її професійного спрямування, тобто відображення питань розвитку, розміщення та територіальної організації у тісному зв'язку з розміщенням досліджуваного виробництва.

У роботі необхідно стисло, логічно й аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

Важливо правильно організувати самостійну роботу з підготовки до захисту: вивчити додаткову економічну літературу; проаналізувати конкретний фактичний матеріал; докладніше вивчити окремі питання теми і т. ін. У процесі самостійної підготовки до захисту курсової роботи варто консультуватися з викладачами кафедри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]