Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 ОКЛ 11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
747.52 Кб
Скачать
  1. Поняття та характер національних інтересів. Загрози економічній безпеці.

Поняття економічної безпеки застосовується до систем різного рівня ієрархії. Так, виділяють міжнародну економічну безпеку, державну економічну безпеку, економічну безпеку регіону, економічну безпеку фірми і економічну безпеку особини [20]. Розглянемо докладніше кожний з виділених рівнів економічної безпеки і зв'язок між ними.

Міжнародна економічна безпека розуміється як такий комплекс міжнародних розумів співіснування, домовленостей і інституційних структур, при яких кожній державі - членові світової спільноти забезпечується можливість вільно обирати і здійснювати свою стратегію економічного розвитку, не піддаючись зовнішньому тиску і розраховуючи на невтручання, розуміння, взаємоприйнятну і взаємовигідну співпрацю з боку інших держав [21]. Державна економічна безпека розуміється як такий стан економіки і інститутів влади, при якому забезпечується гарантований захист національних економічних інтересів, гармонійний, соціально напрямів розвиток країни в цілому, достатній економічний потенціал. Іншими словами, державна економічна безпека - це сукупність розумів і чинників, що забезпечують незалежність національної економіки її стабільність і стійкість, здатність до постійного оновлення і саморозвитку [4]. В міру інтернаціоналізації виробництва і посилення процесів глобалізації державна економічна безпека все тісніше корелює з міжнародною економічною безпекою. [2].

3. Критерії, індикатори та порогові значення економічної безпеки країни. Основні поняття і принципи економічної безпеки. Характерні риси економічної безпеки.

Стан економічної безпеки - це такий стан озброєності підприємства, яке дозволяє адекватно відповісти на всі істотні зміни зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства.

Поняття «Руйнівна дія» неоднозначне, оскільки вміщає в себе події від повного руйнування підприємства до одиничного факту не реалізації приватної мети, який, втім, може стати початком повного краху. Тому необхідно визначитися з об'єктом дослідження, так, щоб в подальшому не відволікатися на дослідження подібних об'єктів.

Будь-яка взаємодія як усередині підприємства, так і підприємства з довкіллям несе потенційну загрозу, тобто має можливість спотворити або зовсім перервати цикл відтворення. Таким чином, під загрозою ми розумітиме деякий чинник, який може змінити цикл відтворення.

Підприємство є учасником безлічі суб'єктний - об'єктних стосунків і тому його безпека багато в чому залежить від того які з суб'єктів складають його оточення м які взаємини з цими суб'єктами. Суб'єкти оточення і взаємовідношення з ними складають механізм економічної безпеки. Від якості цього механізму залежать і параметри погроз і інструментарій захисних реакцій.

Окрім перерахованого в область дослідження повинні увійти і способи подолання наслідків руйнівних дій. Строго кажучи, само поняття безпека передбачає здатність підприємства протистояти руйнівним діям, оскільки всі дії можуть виявитися руйнівними і виживе лише те підприємство, яке має чималий запас міцності відносно даного типа дій. При такому описі ситуації ключовим поняттям стає поняття «Запас міцності».

Під запасом міцності в даному випадку, ми розумітимемо здатність підприємства адекватно відповісти на руйнівну дію, не залежно від того чи є необхідні ресурси в наявності або їх можливо гарантовано отримати за відведене, для ухвалення рішення, час.