Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 ОКЛ 11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
747.52 Кб
Скачать

Тема 13. Зовнішньоекономічна безпека

Міжнародна економічна безпека, принципи її реалізації та вплив на стан соціально-економічної безпеки України. Суб’єкти зовнішнього впливу на соціально-економічну безпеку України. Поняття економічної незалежності. Участь України у міжнародних економічних об’єднаннях. Зовнішня торгівля та її вплив на економічну безпеку, структура і проблеми зовнішньої торгівлі України. Тарифні і нетарифні методи захисту внутрішнього ринку України. Геоекономічний потенціал та орієнтири стратегічного розвитку України.

Тема 14. Політика забезпечення соціально-економічної безпеки

Політика забезпечення соціально-економічної безпеки в системі державної політики. Мета і методи аналізу та моніторингу соціально-економічної безпеки країни. Правові основи забезпечення соціально-економічної безпеки. Напрями реалізації державної політики соціально-економічної безпеки Оптимізація системи державного управління як чинник соціально-економічної безпеки країни.

Лекція 1. Концептуальні основи національної та економічної безпеки (2 години)

  1. Поняття та зміст національної безпеки на сучасному етапі. Основні категорії національної безпеки.

  2. Поняття та характер національних інтересів. Загрози економічній безпеці.

  3. Критерії, індикатори та порогові значення економічної безпеки країни. Основні поняття і принципи економічної безпеки. Характерні риси економічної безпеки.

  4. Суб’єкти економічної безпеки. Об’єкти економічної безпеки. Функції економічної безпеки.

1.Поняття та зміст національної безпеки на сучасному етапі. Основні категорії національної безпеки.

Будь-яке підприємство, як суб'єкт господарювання, одного дня виникнувши, постійно прагне до збереження і розвитку. Розвиваючись, воно вимушене взаємодіяти з великим безліччю суб'єктів. Кожен з суб'єктів, з якими взаємодіє підприємство, володіє власними інтересами, що частенько перечать інтересам підприємства. Обмін товарами і послугами в умовах суперечливих інтересів може привести до ситуації, коли підприємство більше втрачає, чим отримує, що ставить під загрозу само існування підприємства. Такого роду ситуації, повторюючись знов і знов, роблять актуальною проблему безпеки підприємства.

Більшість робіт економістів присвячені проблемам підвищення ефективності виробництва, при цьому справедливо передбачається, що будь-яке підприємство, в ринковій економіці, прагне до здобуття максимуму маси прибули. Сукупність рішень, пропонованих в роботах, покликана забезпечити зростання маси прибули, але повсякденна практика роботи підприємств свідчить про те, що, використовуючи ці пропозиції підприємства, не лише не досягають бажаного результату, максимізації прибули, але, навпаки, виявляються на межі банкрутства. Пояснення цього парадоксу досить просте - прагнучи отримати максимум прибули, підприємства натрапляють на точно таке ж прагнення інших підприємств і в цьому зіткненні інтересів хто те програє. Мабуть, орієнтація на максимізацію прибутку не завжди виправдовує себе. З позиції виживання вірнішою орієнтацією, на наш погляд, є орієнтація на мінімізацію збитків. При цьому максимізація прибутку стає приватною злучаємо мінімізації збитків.

Продемонстрована в цих прикладах неузгодженість повинна привести до розуміння необхідності розробки такої теоретичної бази, яка дозволяла б гармонійно об'єднувати досягнення економічної науки в практичній діяльності підприємств. Предметом такої теорії, на наш погляд, повинна стати стратегія виживання підприємства в умовах взаємодії суб'єктів з протилежними інтересами, причому суб'єктів різного рівня. Така стратегія, на наш погляд, має бути орієнтована на мінімізацію збитків, що дозволяє, принаймні, виграти час для ухвалення якісних рішень.

У останні десятиліття досить активний стала розроблятися теорія економічної безпеки держави, регіону, галузі, підприємства ( ). Разом з безперечними успіхами в цій області знання необхідно відзначити і явні недоробки. До проблем, які вимагають доопрацювання, слід віднести:

1. Розробка критерію оцінки рівня економічної безпеки підприємства.

2.Розробка нормативної бази для оцінки рівня економічної безпеки.

3.Розробка системи інструментів захисту від зовнішніх і внутрішніх погроз.

4.Розробка стратегії перманентної економічної безпеки.

5.Розробка механізмів узгодження суперечливих інтересів суб'єктів різного рівня.