Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 ОКЛ 11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
747.52 Кб
Скачать

2.Інвестиційне забезпечення соціальної політики держави. Реалізація інвестиційної діяльності в контексті гарантування соціально-економічної безпеки

Окрім на різного роду придбання компанії що управляє. корпорації доводиться також виробляти інші багаточисельні витрати які дають прибуток лише через тривалий період часу. Такими витратами є, наприклад, інвестиції у дослідження, вдосконалення продукції, довгострокову рекламу, розвиток збутової мережі по видах продукції, реорганізацію підприємств і навчання персоналу.

Основним завданням при виборі напряму інвестування є визначення економічної ефективності вкладення засобів в ту або іншу інвестиційну цінність як елемент інвестиційного портфеля. По кожному елементу доцільно складати окремий інвестиційний план. Одним з основних елементів інвестиційного плану є визначення ефективності інвестиційного портфеля.

Визначення показників ефективності інвестиційного портфеля

Оцінка економічної ефективності інвестиційного портфеля є одним з найбільш відповідальних етапів предінвестіційних досліджень. Вона включає розрахунок і оцінку прямих і непрямих показників (мал. 2.11) с.22 Зокрема, для реальних інвестицій проводиться детальний аналіз і інтегральна оцінка всієї техніко-економічної і фінансової інформації.

Методи оцінки ефективності інвестиційного портфеля засновані переважно на порівнянні ефективності (прибутковості) інвестицій в різні інвестиційні цінності залежно від їх вагів. При цьому як можливі альтернативи вкладенням засобів в дану інвестиційну цінність виступають інвестиції у найбільш надійні і найбільш ліквідні інвестиційні цінності

З позицій компанії, що управляє. корпорації реалізація інвестиційного проекту може бути представлена у вигляді двох взаємозв'язаних процесів:

- вкладення засобів інвестиційну цінність ;

- здобуття доходів від вкладених засобів.

Ці два процеси протікають послідовно (з розривом між ними або без нього) або на деякому тимчасовому відрізку паралельно. У останньому випадку передбачається, що віддача від інвестицій починається ще до моменту завершення процесу вкладень. Обоє процесу мають різні розподіли інтенсивності в часі, що в значній мірі визначає ефективність інвестицій.

При цьому безпосереднім об'єктом фінансового аналізу і визначення економічної ефективності інвестиційного портфеля є прямі фінансові потоки (т.з. саsh flow - потоки готівки), що характеризують обоє ці процесу у вигляді суперпозиції (накладення), тобто перед потенційним інвестором є картина сукупних грошових потоків. В разі виробничих інвестицій інтенсивність результуючого потоку платежів формується як різниця між інтенсивністю (витратами в одиницю часу) інвестицій і інтенсивністю чистого доходу

Під чистим доходом розуміється дохід отриманий в кожному тимчасовому інтервалі, за вирахуванням всіх платежів, пов'язаних з його здобуттям (поточними витратами > на управління портфелем, податки і так далі).

ЧД = Д - Р

де

ЧД - чистий дохід

Д - доходи від інвестиційних цінностей, що знаходяться в портфелі;

Р - , вироблені для здобуття доходу

Таким чином, дисконтована величина платежу Р(t) рівна

(10.1.)

Величина позикового відсотка r називається нормою дисконтування (приведення) або трактується як норма > (або міра) переваги доходів, отриманих зараз, доходам, які будуть отримані в майбутньому

Чистий приведений дохід NPV при заданій нормі дисконтування (приведення) по формулі:

де: (10.2.)

t - роки реалізації інвестиційного проекту (t = 1, 2, 3, ., T);

P(t) - чистий потік платежів (готівці) у році t;

d - ставка дисконтування

Економічний сенс ставки дисконтування наступний: її величина відповідає мінімально прийнятній для інвестора нормі доходу на капітал (як правило, ставка залучення депозитів в комерційних банках).

Чистий потік платежів включає як доходи прибуток від виробничої діяльності і амортизаційні відрахування , а як витрати - інвестиція у капітальне будівництво відтворення що вибувають в період виробництва основних фондів, а також на створення і накопичення оборотних коштів.

Вплив інвестиційних витрат > і доходів від них на NPV можна представити в вигляді, записавши формулу (2.1) таким чином:

(10.3.)

де:

tn - рік початку виробництва продукції;

tc - рік закінчення капітального будівництва;

KV(t) інвестиційні видатки (капітальні вкладення) у році t.