Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 ОКЛ 11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
747.52 Кб
Скачать

3. Проблеми міжбюджетних відносин. Податкова політика України, її вплив на соціально-економічну безпеку держави і суб’єктів господарювання.

Фінансова діяльність – діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Всі засоби, що поступають, від реалізації товарів і послуг підприємство вкладає в короткострокові коштовні папери. Як тільки запас грошових коштів виснажується. тобто стає рівним нулю або досягає деякого заданого рівня безпеки, підприємство продає частину коштовних паперів і тим самим поповнює запас грошових коштів до первинної величини. Таким чином, динаміка залишку засобів на розрахунковому рахунку є «пилкоподібним» графіком (мал. 1.2).

Сума поповнення (Q) обчислюється за формулою:

(9.7.)

где:

V - прогнозована потреба в грошових коштах в періоді (рік, квартал, місяць)

з - витрати по конвертації грошових коштів в коштовні папери;

r - прийнятний і можливий для підприємства процентний дохід по короткострокових фінансових вкладеннях, наприклад, в державні коштовні папери.

Таким чином, середній запас грошових коштів складає Q/2, а загальна кількість операцій по конвертації коштовних паперів в грошові кошти (k) рівна:

(9.8.)

Загальні витрати (ОР) по реалізації такої політики управління грошовими коштами складуть:

(9.10)

Перший доданок в цій формулі є прямими витратами, друге - упущена вигода від зберігання засобів на розрахунковому рахунку замість того, щоб інвестувати їх в коштовні папери.

Література: [2, с.137-160], [4, с.132-134] [6, с.27-50], [7, с.13-14]

Тема10. Інвестиційна складова соціально-економічної безпеки.

1.Інвестиції в системі соціально-економічної безпеки держави. Складові та функції реалізації механізму інвестиційної безпеки. Соціальна спрямованість інвестицій: сутність та чинники реалізації. Зміст соціальної спрямованості інвестицій в економіці.

2.Інвестиційне забезпечення соціальної політики держави. Реалізація інвестиційної діяльності в контексті гарантування соціально-економічної безпеки

1.Інвестиції в системі соціально-економічної безпеки держави. Складові та функції реалізації механізму інвестиційної безпеки. Соціальна спрямованість інвестицій: сутність та чинники реалізації. Зміст соціальної спрямованості інвестицій в економіці.

Сучасний процес інвестування є придбанням інвестором різних активів. придбані в процесі інвестування, надалі для зручності називатимемо інвестиційними цінностями. Відповідно до прийнятих в світовій практиці положень будь-яка сукупність інвестиційних цінностей, що знаходяться у власності одного інвестора називається інвестиційним портфелем Його складовими є так звані елементи інвестиційного портфеля, що є різних видів. Кожен вид інвестицій має власні відмінні риси, але перед тим, як охарактеризувати види інвестицій в цілому, на нашу думку, необхідно класифікувати інвестиційні цінності відповідно до видів інвестицій таким чином:

- по мірі матеріалізації: матеріальні, нематеріальні;

- по віддаленості повернення вкладених засобів: короткострокові, середньострокові і довгострокові;

- по мірі риски: високої риски, середньої риски, низької риски;

- за об'ємом необхідних інвестиційних ресурсів: дорогі, середній вартості дешеві;

- по цільовому використанню: спекулятивні, прямої участі;

Розглянемо види класифікації детальніше.

Міра матеріалізації як виявляється з її назви дозволяє розрізняти наступні права, технології, інтелектуальний потенціал персоналу - як нематеріальні - з одного боку, і нерухомість устаткування - як матеріальні інвестиційні цінності - з іншою.

Віддаленість повернення вкладених засобів - показник, що дозволяє з певною вірогідністю прогнозувати термін повернення засобів і, як наслідок, формувати план фінансових потоків корпорації.

Міра риски дозволяє інвесторові встановлювати прийнятну плату за ризик або певний рівень доходу при вкладенні в конкретну інвестиційну цінність Причому, високо ризиковані інвестиції як правило називаються венчурами; середньої риски - це найбільш поширена і багато чисельна група, до якої відносяться практично всі корпоративні коштовні папери типові інвестиційні проекти а також інвестиції > у перепідготовку персоналу; низко ризиковані інвестиційні цінності державні коштовні папери об'єкти тезаврации і ін.

Розрахунок об'єму необхідних інвестиційних ресурсів виробляється на етапі оцінки інвестиційних можливостей інвестора. Він дозволяє на попередньому етапі розділити об'єкти на прийнятних для інвестицій і неприйнятних по об'ємах необхідних ресурсів для конкретного інвестора.

Реальні інвестиції можуть охоплювати як повний науково-технічний і виробничий цикл створення продукції (ресурсу, послуги так і його елементи (стадії): розширення або реконструкція виробництва, що діє, організація нового виробництва або випуск > новій продукції, утилізація і так далі

Об'єкти реальних інвестицій класифікуються по:

- об'ємам інвестицій;

- спрямованості проекту;

- характеру і вмісту інвестиційного циклу;

- характеру і мірі участі держави;

- ефективності використання вкладених засобів.

Виділяють наступні форми реальних інвестицій:

1. Грошові кошти і їх еквіваленти.

2. Земля.

3. Будівлі, споруди, машини і устаткування, вимірювальні і випробувальні засоби, оснащення і інструмент, будь-яке інше майно використовуване у виробництві і таке, що володіє ліквідністю.

Об'єкти фінансових інвестицій можна класифікувати по декількох ознаках:

- по вигляду майнових вимог:

боргові (облігації векселі і т. д.),

майнові (акції об'єкти тезаврации і т. д.);

- за способом передачі прав:

именные (іменні векселі, іменні акції і т. д.),

на пред'явника (ощадні книжки на пред'явника, грошові кошти

по мірі матеріалізації:

матеріальні (золото, грошові кошти і т. д.),

нематеріальні (бездокументні коштовні папери і т. д.).

До об'єктів інтелектуальних інвестицій відносяться:

технології,

кваліфікація співробітників,

результати наукових досліджень.

у технології можна охарактеризувати як витрати на вдосконалення тих, що діють, а також на розробку і впровадження нових виробничих процесів, причому виробничий процес в даному розрізі розуміється як опис сукупності дій з переділу сировини в готову продукцію.

у кваліфікацію співробітників можуть здійснюватися у вигляді витрат на навчання, підвищення кваліфікації, перекваліфікацію працівників [27

у результати наукових досліджень є витратами на проведення досліджень на користь інвестора, тобто витрати на оплату наукового звіту, інвестора, що представляється за замовленням.