Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
110.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Методичні вказівки:

У процесі підготовки до семінарського заняття на дану тему студенту слід засвоїти основні поняття «Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді», «молодіжні громадські організації»; виділяти основні етапи розвитку та становлення соціальної служби для молоді; охарактеризувати види соціальної роботи, які використовують центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді: соціальне обслуговування, соціальний супровід, соціальна профілактика, соціальна реабілітація.

У процесі підготовки до даної теми можна використати теоретичний матеріал конспекту лекції № 6.

Розкриваючи сутність державної соціальної служби, слід звернутися до літератури [3], [5], [6], [10].

Особливості молодіжних організацій в Україні висвітлені в літературі [2], [4], [8], [10].

Особливу увагу слід звернути на досвід державних та недержавних організацій, що працюють з молоддю, який описаний в літературі [1], [4], [9], [10].

Таким чином, студент, використовуючи рекомендовану літературу, має засвоїти теоретичні основи даної теми семінарського заняття. Це дозволить йому виконати практичний та самостійний блок.

Основні поняття:

- Центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді – спеціальні заклади, що надають соціальні послуги сім'ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги;

- молодіжні громадські організації – об'єднання громадян віком від 14 до 35 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на задоволення та захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів.

Контрольні запитання:

1. Які основні функції виконують Центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді?

2. В чому специфіка видів соціальної роботи, які використовують центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді?

3. Які основні пріоритетні напрямки діяльності Центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді?

4. Які види молодіжних організації виділяють вчені?

5. Які основні функції студентської соціальної служби для молоді?

6. Які молодіжні організації працюють з молоддю в Україні?

Література:

1. Безпалько О. Організація соціально-педагогічної роботи з дітьми та молоддю у територіальній громаді: теоретико-методичні основи. Монографія. – К., 2006. С.187-214.

2. Безпалько О. В. Неурядові організації України: соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю у територіальних громадах // Соціальна робота в Україні: теорія та практика. – 2006. – №1. – С.44-56.

3. Грицюк Н. Гаряча лінія «Перехрестя» при телефоні довіри Студентської соціальної служби для молоді // Соціальна педагогіка: теорія та практика. – №1. – 2007. С.77-83.

4. Гулевська-Черниш А.В. Молодіжна організація як суб'єкт соціально-педагогічної діяльності // Соціальна педагогіка: теорія та практика. – №1. – 2007. С.20-27.

5. Державна соціальна служба для сім'ї, дітей та молоді // режим доступу: http://www.dcssm.gov.ua/ua_index.phtml

6. Інформаційно-аналітичні матеріали щодо діяльності центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у 2008 році / За заг. ред. Н.Л. Лук'янової. – К., 2009. –68 с.

7. Леон К. Інститут професійної адаптації Центру молодіжної праці при Студентській соціальній службі для молоді // Соціальна педагогіка: теорія та практика. – №1. – 2007. С.71-76.

8. Поліщук Ю. Проблема ефективності соціально-педагогічної діяльності в молодіжних організаціях // Соціальна педагогіка: теорія та практика. – 2007. – №3. – С.43-49.

9. Павленок П. Основы социальной работы. – М., 2006. С.345-351.

10. Соціальна педагогіка: теорія та технології. – К., 2006. С.103-111.

11. Соціальна педагогіка: теорія та технології: Підручник / За ред. І.Д. Звєрєвої. – К., 2006. – 316 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]