Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
110.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Методичні вказівки:

У процесі підготовки до семінарського заняття на дану тему студенту слід засвоїти основні вікові завдання підліткового та юнацького віку, власне молодості; уміти визначати поняття «соціальна робота з молоддю», «молодь», «молодіжна політика»; аналізувати вітчизняний та зарубіжний досвід молодіжної політики.

Для розкриття змісту даної теми семінарського заняття слід звернутися до теоретичних положень конспекту лекції № 1.

Характеризуючи основні вікові завдання підлітка, юнака та молодої людини, слід звернутися до літератури [9].

Особливо слід звернути увагу на нормативно-правові акти у сфері молодіжної політики для визначення основних напрямків роботи [3], [4].

Проаналізувати досвід молодіжної політики в Україні та інших зарубіжних країнах можна використовуючи джерела [1], [6], [8].

Таким чином, студент, використовуючи рекомендовану літературу, має засвоїти теоретичні основи даної теми семінарського заняття. Це дозволить йому виконати практичний та самостійний блок.

Основні поняття:

- соціальна робота з молоддю – діяльність уповноважених органів, організацій та підприємств, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, окремих громадян, яка спрямована на створення соціальних умов життєдіяльності, гармонійного та різнобічного розвитку дітей та молоді, захист їх конституційних прав, свобод і законних інтересів, задоволення культурних та духовних потреб.

- молодь – особлива соціально-демографічна категорія, яка має специфічні соціальні та психологічні риси, переживає період становлення соціальної зрілості, входження і адаптацію до світу дорослих. Віковий ценз молоді від 14 до 35 років (Закон України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» від 05.02. 1993 р. зі змінами від 19.10.2006 р.).

- молодіжна політика – система діяльності держави по відношенню до конкретної особистості, молоді, молодіжного руху, яка здійснюється в законодавчій, виконавчій та судовій сферах та має на меті створення соціально-економічних, політичних, організаційно-правових умов та гарантій для життєвого самовизначення, інтелектуального, морального, фізичного розвитку молоді, реалізацію її творчого потенціалу, як в особистих інтересах, так і в інтересах держави.

Контрольні запитання:

1. Складовою частиною якої науки є соціальна робота з молоддю?

2. В чому полягає специфіка соціальної роботи з молоддю як навчальної дисципліни?

3. Які існують соціальні та особистісні проблеми молоді?

4. Що таке вікова криза?

5. Які особливості молодіжної політики в Україні?

Література:

1. Головенько В. А. Формування державної молодіжної політики в країнах СНД / В.А. Головенько // Український соціум. – №1. – 2009. – С. 119-135.

2. Григорьев С., Гуслякова Л., Гусова С. Социальная работа с молодежью: Учебник для студентов вузов. – М. 2006.

3. Демократичне молодіжне лідерство / Ю. Павленко; Держ. ін.-т розвит. сім'ї та молоді. – К.: Агенство «Україна», 2009. – 136 с.

4. Державна цільова соціальна програма «Молодь України» на 2009-2015 роки. Постанова Кабінету Міністрів України від 28 січня 2009 р. №14. // режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?page=1&nreg=41-2009-%EF.

5. Злобіна О. Г. Молодь України та Росії: спроба порівняльного аналізу / О. Г. Злобіна // Український соціум. – №1. – 2009. – С.28-35.

6. Молодіжна політика Європейського Союзу. Перспективи та шляхи запровадження в Україні. Тренінговий посібник. – Донецьк, 2006. - 104 с.

7. Павленок П. Теория, история и методика социальной работы. – М., 2007. С.156-165.

8. Павленок П. Основы социальной работы. – М., 2006. С.338-345.

9. Соціальна робота в Україні /За ред. Звєрєвої І. – К., 2003. С.135-141.

10. Холостова Е. Социальная политика и социальная работа. – М., 2007.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]