Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теоретичні бюдж.планув..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

9.Характеристика програмно-цільового методу формування бюджету

Застосування програмно-цільового методу при складанні бюджету:

- процес формування бюджету починається з зосередження уваги на результатах, які необхідно досягти державному секторі;

- потім — на ресурсах, необхідних для досягнення цих результатів.

Програмно-цільовий метод застосовується на рівні державного бюджету та на рівні місцевих бюджетів (за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної місцевої ради).

Ознаки бюджетного процесу, що здійснюється з використанням положень програмно-цільового методу:

1. Середньострокове планування— бюджетні показники розраховуються на декілька наступних за плановим прогнозних років.

2. Увага на результатах. Перенесення акценту з утримання наявної мережі бюджетних установ на результати їх діяльності.

3. Відповідальність. За кожним учасником бюджетного процесу закріплено повноваження щодо ефективного витрачання бюджетних коштів. Кожен учасник несе відповідальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу.

4. Прозорість бюджетного процесу. Залучення громадськості до участі в бюджетному процесі шляхом підготовки та проведення громадських слухань з питань діяльності місцевого самоврядування та бюджету.

Програмно-цільовий метод є інструментом, що забезпечує планування бюджету на середньострокову перспективу та перехід від контролю за цільовим використанням бюджетних коштів до контролю за фактичними результатами реалізації бюджетної програми.

Програмно-цільовий підхід у бюджетному процесі передбачає формування й виконання бюджету відповідно до бюджетних програм головних розпорядників бюджетних коштів.

Бюджетні програми визначаються головними розпорядниками бюджетних коштів (з урахуванням строку їх реалізації) на плановий і наступні за плановим два бюджетні періоди, що є основою для складання проекту кошторису та бюджетного запиту.

Сутність бюджетної програми розкривається відображена в бюджетній документації, зокрема бюджетному запиті, паспорті бюджетної програми, звіті про виконання паспорта бюджетної програми.

Відповідальний виконавець бюджетних програм визначається головним розпорядником бюджетних коштів Визначення відбувається за обов'язкового погодження з Міністерством фінансів України (якщо йдеться про кошти Державного бюджету) чи місцевим фінансовим органом (якщо йдеться про кошти місцевого бюджету). Відповідальними виконавцями можуть бути: 1) головний розпорядник - за бюджетними програмами, виконання яких забезпечується його апаратом; 2) розпорядники коштів державного бюджету нижчого рівня та одержувачі коштів державного бюджету, які виконують бюджетні програми у системі головного розпорядника.

Відповідальні виконавці бюджетних програм забезпечують:

- виконання однієї або ряду бюджетних програм у системі головного розпорядника;

- цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації відповідних бюджетних програм у межах визначених для них бюджетних призначень;

- ведуть в установленому порядку облік та звітність;

Кожна бюджетна програма повинна мати паспорт бюджетної програми.

Паспорт бюджетної програми розробляється головним розпорядником бюджетних коштів. Протягом 45 днів з дня набрання чинності законом про Державний бюджет (рішенням про місцевий бюджет) України головний розпорядник спільно з Міністерством фінансів України (місцевим фінансовим органом) повинен затвердити розроблений ним паспорт відповідної бюджетної програми.

Головний розпорядник бюджетних коштів розробляє перелік результативних показників щодо кожної окремої бюджетної програми. Ефективність бюджетних програм оцінюється на підставі аналізу всіх результативних показників бюджетних програм. Також оцінка здійснюється на підставі іншої необхідної інформації, яка міститься в:

- бюджетних запитах;

- кошторисах та звітах про їх виконання ;

- паспортах бюджетних програм та звітах про їх виконання;

До результатів оцінки ефективності бюджетних програм входять висновки органів виконавчої влади, уповноважених на здійснення фінансового контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Результати оцінки ефективності бюджетних програм є підставою для прийняття рішень про внесення в установленому порядку:

- змін до до бюджетних призначень поточного бюджетного періоду;

- відповідних пропозицій до проекту бюджету на плановий бюджетний період та до прогнозу бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди,

- зупинення реалізації відповідних бюджетних програм.

Протягом тридцяти днів з дня набрання чинності чергового Закону України "Про Державний бюджет України" мають бути затверджені і порядки використання коштів державного бюджету за бюджетними програмами, які вперше визначаються в даному (новому) Законі України "Про Державний бюджет України". Порядок використання бюджетних коштів, що передбачений певною бюджетною програмою (у разі продовження дії такої програми в наступних бюджетних періодах), продовжує діяти до завершення реалізації даної програми. У разі необхідності до такого порядку використання бюджетних коштів можуть вноситись відповідні зміни.