Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Лабораторне заняття № 6

Тема: Робоча точка транзисторного каскаду.

Мета роботи. Побудова лінії навантаження транзисторного каскаду; задання робочої точки транзисторного каскаду; дослідження параметрів робочої точки транзистора; дослі-дження умов для переводу транзистора в режим насичення та відсічки; визначення статично-го коефіцієнта передачі транзистора за експериментальними даними.

1. Теоретичні відомості

Задання струму бази за допомогою одного резистора.

Схема транзисторного каскаду з загальним емітером представлена на малюнку 6.1. Ре-жим, в якому працює каскад, можна визначити, побудувавши його навантажувальну лінію на вихідній характеристиці транзистора. Даний спосіб дозволяє описати поведінку транзистора в стані насичення, підсилення та відсічки. Режим насичення визначається наступною умо-вою: струм колектора не керується струмом бази: βDC×Іб > Iк = Ікн, де Ікн – струм насичення колектора, що визначається з відношення: Ікн = Ек/Rк. Цей режим характеризується низьким падінням напруги переходу колектор-емітер (порядку 0,1…0,3 В). Для переводу транзистора в цей режим треба подати в базу транзистора струм більший струму насичення бази:

Ібн = ІкнDC.

Мал. 6.1

Струм насичення бази задається за допомогою резистора Rбн = (Ек-Uбе0) / Ібн, де Uбе0 - порогова напруга переходу база-емітер. Для кремнієвих транзисторів вона рівна 0,7 В.

В режимі підсилення струм колектора менший струму Ікн та описується рівнянням на-вантажувальної прямої: Ік=(Ек-Uке) / Rк.

Робоча точка в статичному режимі задається струмом бази та напругою колектора. Во-на визначається точкою перетину навантажувальної прямої та вихідної характеристики тран-зистора. Базовий струм транзистора визначається як струм через опір в ланцюгу бази:

Іб = (Ек-Uбе0) / Rб.

Струм колектора обчислюється за формулою: Ік = Іб × βDC.

Напруга переходу колектор-емітер визначається з рівняння навантажувальної прямої:

Uке = Ек - Ік × Rк.

В режимі відсічки струм колектора рівний нулю і не створює на резисторі падіння на-пруги. Звідси Uке – максимальне та рівне Ек. Струм колектора з врахуванням теплових стру-мів визначається з наступного рівняння:

Ік = Іке0+ Іб × βDC = (1+ βDC)×Ікб0+ Іб × βDC ≈ βDC × (Ікб0+ Іб), де Іке0, Ікб0 - зворотні струми переходів колектор-емітер та колектор-база відповідно.

Коефіцієнт нестабільності струму колектора ( dІк / dІкб0 ) визначається в даному випадку таким чином: S = 1+ βDC βDC.

Даний коефіцієнт дуже залежить від статичного коефіцієнта передачі струму бази, який може помітно відрізнятись в транзисторах одного й того ж типу.

Задання струму бази за допомогою подільника напруги.

NPN-транзистор. Схема задання струму бази NPN-транзистора за допомогою подільни-ка напруги в каскаді з загальним емітером показана на малюнку 6.2. Струм колектора в ре-жимі насичення описується: Ікн = Ек/ (Rк+Rе). Струм насичення бази не залежить від R1 та R2. Ібн = Ікн / βDC, а напруга на базі рівна: Uб = Ек×Rе/ (Rк+Rе) + Uбе0. Ця ж напруга задається подільником напруги. Знаючи Ек та Uб, можна визначити відношення плечей подільника.

Мал. 6.2

Сумарний опір подільника зазвичай вибирається так, щоб струм, що протікає через ньо-го був приблизно в 3…5 раз більший, ніж струм бази. Склавши систему рівнянь та розв’язав-ши її, можна знайти опори R1 та R2. Аналогічним чином каскад розраховується і в підсилю-вальному режимі. Струм колектора тут описується рівнянням навантажувальної прямої:

Ік = (ЕкUкеUе) / Rк, де Uе = Іе×Re.

Іб = Ік / βDC; Ік = Іе Іб.

Напруга бази Uб = Іе×Rе+ Uбе0 , звідки струм емітера Іе = (Uб-Uбе0) / Rе.

Напруга переходу колектор-емітер визначається за законом Кірхгофа:

Uке = ЕкІк×RкІе×Rе.

Коефіцієнт нестабільності при (Uе>Uе0) рівний: S = 1 + Rб / Rе , де

Rб = R1×R2 / (R1+R2).

Для РNP-транзистора треба змінити полярність напруг та напрями струмів на обернені.

Мал. 6.3

Задання струму бази за допомогою резистора в ланцюгу база-колектор.

Відповідна схема показана на малюнку 6.4. Струм колектора в режимі підсилення описується як Ік = кUке) / Rк. Робоча точка визначається точкою перетину навантажуваль-ної лінії та вихідної характеристики транзистора. Струм бази визначається з виразу:

Іб = (Uке Uбе0) / Rб.

Струм колектора у схемі визначається за формулою: Ік = (ЕкUбе) / (Rк+Rб / βDC).

Значення напруги для переходу колектор-емітер обчислюється за законом Кірхгофа:

Uке = ЕкІк×Rк , а значення βDC = Ік / Іб. Коефіцієнт нестабільності: S = Rб /Rк.

Мал. 6.4