Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Лабораторне заняття № 1

Тема: Техніка безпеки в лабораторії. Система моделювання електронних пристроїв EWB-5.

Мета роботи. Навчитися працювати з комп’ютерною системою моделювання електро-нних пристроїв EWB-5, вибирати та підключати необхідні вимірювальні прилади; задавати та змінювати параметри електронних компонентів у ході моделювання.

1. Теоретичні відомості

Вигляд робочого вікна програми Elektronics Workbench 5 показаний на малюнку 1.1.

Мал. 1.1

Короткий опис деяких вимірювальних пристроїв та електронних компонентів:

В ольтметр – вимірювальний прилад, що застосовується для визначен-ня напруги (різниці потенціалів) між точками, в які він підключений своїми виводами. Підключення вольтметра здійснюється паралельно ділянці кола, де проводиться вимірювання. Прилад розташований у полі індикаторів. Оп-ції вольтметра: вимірювання змінної чи постійної напруг; зміна величини вхідного опору, який має бути досить великим для точних вимірювань.

Амперметр – вимірювальний прилад, що застосовується для визна-чення струму у електричному колі, в яке він підключений своїми вивода-ми. Підключення амперметра здійснюється послідовно з вимірюваною ділянкою. Прилад розташований у полі індикаторів. Опції амперметра: вимірювання змінно-го чи постійного струмів; зміна величини опору, який має бути досить малим для точних ви-мірювань. Товста лінія на амперметрі відповідає негативній клемі.

М ультиметр – це багатофункціональний вимірювач та-ких електричних величин як струм, напруга, опір, відносна на-пруга. Налаштування мультиметра здійснюється за допомо-гою кнопки Settings. Також можливе переключення у режими постійних та змінних струмів, напруг.

На схемі мультиметр можна застосовувати лише раз, на відміну від вольтметра. Для визначення опору слід вибрати відповідне позначення опору на приладі та встановити постій-ний режим струму. Розгортка мультиметра до повного зобра-ження здійснюється подвійним кліком «миші» по його міні-варіанту.

Ф ункціональний генератор – це ідеальне джерело напруги, що виробляє сигнали синусоїда-льної, прямокутної та трикутної форм. Середній вивід призначений для “заземлення”. Правий та лі-вий подають на схему сигнал відповідно позитив-ної та негативної полярностей. Параметри налаш-тування містять такі пункти: частота вихідного сигналу; амплітуда та постійна складова вихідної напруги.

Осцилограф – це прилад для графічного представлення напруги в точках, до яких при-єднані його входи. Є два варіанти осцилографа – розширений та простий. Найбільш вдало усі можливості даного пристрою можна показати на практиці. Використовується 4 поля керуван-ня на панелі осцилографа. Графік можна налаштовувати відповідно до потреб користувача.

Основні електронні елементи, які використовуються при проектуванні – резистори, транзистори, конденсатори, діоди, перемикачі та джерела живлення.

Деякі з них показані на малюнку зліва.

В ибрати та встановити на схему при проекту-ванні довільний елемент деякої групи можливо за допомогою натиснення та перенесення «мишкою» даного об’єкта з групи у “робочу частину” програми EWB. Характеристики компонента, на який вказує курсор, встановлюються через меню після натиснен-ня правої кнопки «миші».

Вимірювальні прилади використовують анало-гічно. Після складання необхідної робочої схеми її вмикають тумблером, що зображено у вигляді об’єм-ної кнопки на панелі задач, в правому верхньому куті екрану.