Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

2.1. Програма роботи та завдання.

2.1.1. Скласти схему мал. 15.4 за допомогою програми EWB5.12 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї.

2.1.2. Встановити зміну значень напруги при різних положеннях ключів та переході з різних станів. Відобразити це у таблиці. Зафіксувати час переходу.

2.1.3. Проаналізувати роботу схеми, використовуючи інструменти індикації. Пояснити, чому тригер на практиці не може перебувати у стані рівноваги, а за допомогою програми EWB5.12 це можна спостерігати?

2.1.4. У звіт занести усі схеми, вихідні дані та вимірювані дані. Відповісти письмово на контрольні питання.

Мал. 15.4

Контрольні питання:

1) Які є способи подачі керуючого сигналу на вхід тригера?

  1. Що таке тригер? Для чого він призначений?

Лабораторне заняття № 16

Тема: Мультивібратор.

Мета роботи. Побудува і дослідження роботи мультивібратора. Дослідження залежно-сті параметрів генерованого сигналу (частота, скважність, амплітуда) від параметрів пасив-них компонентів та напруги живлення.

1. Теоретичні відомості

Мультивібратором називають релаксаційний автогенератор прямокутних імпульсів, що являє собою 2-каскадний RC –підсилювач зі 100% додатнім зворотним зв’язком.

Враховуючи, що в мультивібраторі, так же, як і в тригері, два транзистора працюють в ключовому режимі, його можна розглядати у вигляді схеми двох послідовно увімкнених ключів. Вихідна напруга першого ключа керує роботою другого ключа, а вихідна напруга другого ключа – роботою першого. Але на відміну від тригера вихідна напруга ключів діє на входи інших ключів не безпосередньо, а через так звані часововстановлюючі RC –ланцюги. Наявність конденсаторів С1 та С2, що мають у мультивібраторах принципове значення, призводить до того, що процеси, які проходять у мультивібраторі, різко відрізняються від процесів у тригері.

Принципова схема мультивібратора

Мал. 16.1

Автоколивальний мультивібратор має ряд недоліків: велика тривалість фронту, немож-ливість отримання великих скважностей, трудомісткість забезпечення м’якого режиму збу-дження.

Тому й існують схеми мультивібраторів з додатковими модифікуючими елементами.

Наприклад, мультивібратор з емітерною ємністю, що показаний на схемі мал. 16.2.

Мал. 16.2

Також можна відзначити мультивібратор на транзисторах різного типу електропровід-ності:

Мал. 16.3

Для обчислень у ході роботи слід пам’ятати формули обчислення періоду коливання та частоти генерації f:

Т = 1,4 × R(бази) × С; f = 1 / Т.

2. Практична частина

Налаштування осцилографа проводиться за допомогою його панелі, де містяться харак-теристики каналів А та В, синхронізації та розгортки. Слід зазначити, що графіки можна ба-чити у трьох проекціях: Y (розгортка в часі), А/В та В/А ( один сигнал в залежності від ін-шого).

Під’єднання виводів потрібно здійснювати ретельно, без розривів. Адже тоді можлива неправильна робота схеми. Для зручності під’єднань можна застосовувати «крапку». Її вста-новлення на схемі у потрібних місцях дає можливість краще проектувати складні вузли.

Зберігається відповідність характеристик елементів відповідно схемам.