Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Лабораторне заняття № 10

Тема: Каскади із загальними базою та колектором.

Мета роботи. Дослідження коефіцієнта підсилення по напрузі у підсилювачах; визна-чення фазового зсуву сигналів у підсилювачах; вимірювання вхідного опору підсилювачів; вимірювання вихідного опору підсилювачів; дослідження впливу роздільного конденсатора на підсилення змінного сигналу.

1. Теоретичні відомості

Схема підсилювача з загальним колектором подана на малюнку 10.1.

Мал. 10.1

Схема підсилювача із загальною базою подана на малюнку 10.2.

Мал. 10.2

На малюнках, поданих вище, позначено: Vcc – напруга живлення; Ui – вхідна напруга; U0 – вихідна напруга; Rk – опір колекторного навантаження; C – роздільний конденсатор; Re – емітерний опір; R1, R2 – резистори подільника, що задає режим каскаду за постійним струмом; Cb – блокувальний конденсатор.

На практиці використовується каскад ЗБ за схемою мал. 10.2, у якому режим за по-стійним струмом задається дільником на резисторах Rl, R2, а за змінним струмом база з'єднана із "землею" через блокувальний конденсатор Сb.

Базові каскади характеризуються вхідним Rвх, і вихідним Rвих опорами, коефіцієнтом підсилення струму Кі і напруги Кu. Нижче в якості довідкової інформації приводяться на-ближені вирази для цих характеристик.

Для каскаду з ЗБ: Rвх = Re || re; Rвих = Rk; Kі = α; Ku = α × Rk / (Re + re).

Для каскаду з ЗК: Rвх = β × (Re + re); Rвих = (Rе+ re ) / β; Кі = β; Ku = 1.

У наведених формулах: re - диференційний опір емітерного переходу (rе = ΔUбе / ΔIе);

α = Ik / Ie - коефіцієнт підсилення струму транзистора в схемі з ЗБ; || - значок паралельного з'єднання резисторів; Rі - внутрішній опір джерела вхідного сигналу з урахуванням опорів паралельно увімкнених резисторів Rl, R2; β = 1 / (1 - α) - коефіцієнт підсилення струму транзистора в схемі з ЗК. Відмітимо, що каскади ЗБ і ЗК сигнал не інвертують, на відміну від каскаду із ЗЕ.

2. Практична частина

Налаштування осцилографа проводиться за допомогою його панелі, де містяться харак-теристики каналів А та В, синхронізації та розгортки. Слід зазначити, що графіки можна ба-чити у трьох проекціях: Y (розгортка в часі), А/В та В/А ( один сигнал в залежності від ін-шого).

Під’єднання виводів потрібно здійснювати ретельно, без розривів. Адже тоді можлива неправильна робота схеми. Для зручності під’єднань можна застосовувати «крапку». Її вста-новлення на схемі у потрібних місцях дає можливість краще проектувати складні вузли.

Зберігається відповідність характеристик елементів відповідно схемам, крім робочої частоти (замість частоти 1 Hz потрібно встановити 1 kHz).

2.1. Програма роботи та завдання.

2.1.1. Побудувати схему малюнку 10.3 з відповідними параметрами елементів. На-лаштувати схему для роботи: під’єднати вольтметр V1 до схеми так, щоб можна було ви-міряти вихідну напругу, встановивши при цьому його в режим DC; аналогічно встановити другий вольтметр для вимірювання вхідної напруги (режим АС), амперметр (режим АС); увімкнути схему; орієнтуючись на схему мал. 10.2, вибрати номінал резистора R2 таким чи-ном, щоб V1 показував напругу дещо більшу, ніж половина напруги живлення Vсc.

2.1.2. Встановити вольтметр V1 у режим АС. Для режиму, що встановився, записати результати вимірювань вхідної та вихідної напруг, різниці фаз вхідного та вихідного синусо-їдальних сигналів, визначеної за допомогою характеріографа (Боде-плотера). За результа-тами вимірювання вхідної та вихідної синусоїдальних напруг обчислити коефіцієнт підси-лення каскаду по напрузі.

2.1.3. За показами вольтметра V0 та амперметра визначити вхідний опір (Rвх =V0 / Iвх). Вихідний опір визначаємо за допомогою вимірювання напруги холостого ходу Uxx :

Rвих = Rн × (Uxx / Uвих - 1), де Rнопір навантаження, що рівний 2,4 кОм.

Напругу Uxx вимірюємо за допомогою вольтметра V1 при Rн = 2,4 Мом.

2.1.3.1. За формулами визначити Rвх та Rвих.

2.1.4. Виконати дії пунктів 2.1.1-2.1.3.1 для схеми мал. 10.4, враховуючи мал. 10.1 та той факт, що для налаштування схеми каскаду з ЗК потрібно, щоб вольтметр V1 показував напругу дещо меншу, ніж половина напруги живлення Vсc.

2.1.5. Зняти амплітудно-частотну характеристику на схемах із каскадами з ЗБ та ЗК.

2.1.6. У схемі мал. 10.4, для кожного нового встановленого значення вхідного розділь-ного конденсатора (1, 10, 33, 100, 500) μF, знайти нижню робочу частоту, яка визначається при значенні коефіцієнта підсилення рівного – відношенню Кu при частоті 1 kHz та .

2.1.7. У звіт занести усі схеми, вихідні дані, вимірювані та розраховані дані. Відповісти письмово на контрольні питання.

Мал. 10.3

Мал. 10.4

Контрольні питання:

1) У чому полягає принципова різниця між каскадами з ЗБ та ЗК?

  1. Чому коефіцієнт підсилення по напрузі для каскаду з загальним колектором менше 1?

  2. Яка різниця фаз вхідної та вихідної синусоїдальних напруг для каскаду з ЗК і ЗБ?

  3. Дайте порівняльний аналіз амплітудно-частотних характеристик каскадів з ЗЕ, ЗБ, ЗК.